Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Nexø II HAT

Kære læsere,

Vi fik som tidligere skrevet ikke opsendt Nexø II i år. Det har været en bitter pille at sluge at indse at det ikke kunne nås i år, men det skyldes jo blandt andet at Harbor Acceptance Test den 3. september ikke gik som planlagt. For at kunne komme i mål med Nexø II, er det dog stadig nødvendigt at få gennemført testen, det blev den så i weekenden 7-8. oktober. Vi havde endda besøg af en journalist og en fotograf fra BT, deres beretning kan læses i papirudgaven af dagens BT.

Illustration: CS

Nexø II “crawler transport” fra værkstedet og ned til kajen på Refshaleøen. Foto: Carsten Olsen.

Det overordnede mål med sådan en HAT er at få gennemtestet alle systemer, det være sig systemer i raketten men også support systemer til at facilitere opsendelsen. Derudover tjener testen også til at gennemspille Flight Planen, altså den detaljerede plan for hvorledes opsendelsen eksekveres korrekt. Flight Planen skrives jo i ro og mag hjemme i værkstedet, men det er utrolig vigtigt at få den gennemspillet i virkeligheden, vi finder altid punkter som enten er uhensigtsmæssige eller direkte modstridende, når vi prøver det af i praksis.

Ved testen den 8. oktober havde vi dog simplificeret setuppet en smule ved at holde Vostok ude af testen. Vi havde i stedet kørt vores lille blå container ned til kajen og sat Mission Control op i denne. Vi skal naturligvis senere have udført en Sea Acceptance Test, hvor Vostok er med før vi er endeligt klar til at opsende Nexø II.

Undertegnede og Peter “Data” Scott i Mission Control. Foto: Carsten Olsen.

Vi er efterhånden rimeligt øvede i at få Nexø raketter lastet ombord på Sputnik og sat op på skinnen, så det gik ganske smertefrit denne gang. Også selvom Nexø II med sine 187 kg er blevet lidt tungere end planlagt.

Nexø II på Sputnik en råkold oktoberdag. Foto: Carsten Olsen.

Selve testen forløb uden de helt store overraskelser. Vi fangede et par mindre detaljer i Flight Planen, som kan gøres lidt mere hensigtsmæssigt, men bortset fra disse, så forløb testen uden problemer. Vi fangede dog også et problem med interferens mellem Sputniks GPS og rakettens videosender, som vi skal have gjort noget ved. Før lift off skal Nexø II’s videosender jo tændes. Den ligger i frekvens ret tæt på GPS-signalet, så det viser sig i praksis at Sputniks GPS mister satellit fix, når Nexø II’s videosender kører. Nexø II’s egen GPS har et filter monteret, så den bliver ikke ramt af problemet. Løsningen er at sætte samme filter på Sputniks GPS. Eller lever med at Sputnik er uden GPS i et par minutter umiddelbart før opsendelse.

”PAD” Jacob Larsen forsøger at hitte rede i Flight Planen. Foto: Carsten Olsen.

HAT blev altså overstået uden nævneværdige problemer i denne omgang. Dermed er SAT næste punkt på programmet. Her er vi dog blevet ramt af et mindre uheld. I forbindelse med Kulturnatten udstillede vi jo Sputnik og HEAT-2X. Under kampen med at montere HEAT-2X på Sputnik har vi dog fået revet en svejsning på Sputniks launch rail over… så denne nu sidder skævt. Det betyder at masten skal løftes af Sputnik og på værksted. Den trænger også til en omgang maling, så det er ikke så galt, at det ikke er godt for noget. Men det udsætter desværre Nexø II SAT en smule, pt. ved vi derfor ikke hvornår det kan blive. Det er dog planen at Nexø II skal opsendes sidst på foråret 2018, så det skal naturligvis ske inden da.

ThomasPedersen
er civilingeniør fra DTU fra 2006 og har en Ph.D. indenfor mikro- og nanoteknologi fra DTU Nanotech, og er nu ansat samme sted som seniorforsker. Thomas har bygget raketter siden 1999 og blev en del af Copenhagen Suborbitals i 2009. Han er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Altså, nu har i pudset og poleret Nexø II siden 2015, og kun talt om den, men stort set ikke et eneste ord om hvad i ellers har gang i. Kom nu ud af busken og lad os høre hvilke planer i har? BPM100? Nogle test af andet end BPM5 ? Spica? Ja, lad os høre noget om jeres visioner.

 • 8
 • 0

Nogle test af andet


Jeg har en test af et cluster af tre faldskærme lige på trapperne.
Den er planlagt til den kommende weekend, men vejret ser ikke for lovende ud, som det ser ud lige nu. Men så bliver det bare den førstkommende weekend derefter, som har godt vejr.

 • 9
 • 0

Det kommer snarest.

Indrømmet, vi har været stille på det seneste - der har været meget at forholde sig til.

Om uge har vi et internt seminar hvor vi skal have aftalt planen for efteråret og vinteren. Så der kommer meget snart nyt.

 • 5
 • 0

Intet nyt fra Refshaleøen! Nå, det er jo også ved at være jul, så det må være svært at finde tid til at skrive et referat fra jeres møde.

 • 1
 • 0