Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Nexø II flyver ikke i år...

Kære Læsere,

*** UPDATE ***

Da jeg skrev denne blog for et par timer siden i værkstedet var der fuld drøn på de sidste test og klargøring af Nexø II. Et hold testede DPR systemet mens andre var i fuld gang med at samle og pakke og gøre klar til at sejle Sputnik til Nexø i starten af næste uge.

På vejen hjem fra værkstedet ringende Kristian Elof til mig med en nedslående nyhed. Vi kan ikke få ryddet luftrummet i ESD139 i den planlagte weekend pga. den svenske Aurora 2017 øvelse som vi ikke havde været opmærksomme på.

Efter en kort rådslagning har vi besluttet at opsendelsen af Nexø II ikke bliver i 2017. Weekenden i slut september er udelukket pga. mandskabproblemer intert - og herefter tør vi ikke satse på vejret.

Det er virkeligt ærgeligt når vi nu er SÅ tæt på - men på trods af al den tumult der har været denne sensommer må vi også gribe i egen barm og erkende at vi bare ikke har været i god nok tid. Det er altid det sværeste at erkende når man selv følge at man kunne have gjort det bedre!

Vi skal lige have pusten og ha pulsen ned - men regn med at vi i stedet holder et brag af et åbent hus i September hvor alle er velkomne i værkstedet til en raketsnak!

Hvis der er nogen derude der går med en raketbygger i maven så kom forbi, vi kan rigtigt godt bruge flere folk - til i sær Elektronik og mekanik. Det er masser at lave!

Fra alle os skal der lyder en KÆMPE tak til alle de mennesker uden om CS der har kæmpet og korrdineret og båret over med os i denne her sommer. Og ikke mindst alle vores støtter. Vi håber meget at I hænger på - og vil hjælpe os med at få Nexø II i luften i foråret 2018 i stedet!

*** UPDATE ***

De sidste par uger har vi arbejdet med at få rettet de problemer i rakettens software, der blev identificeret under HAT testen forrige weekend. HAT står for "Harbour Acceptance Test" og er noget af det tætteste vi kan komme på en "all up" test af hele raketten og alle dens støttesystemer. I den foregående weekenden, og her til aften, har vi testet rakettens DPR system i værkstedet, for at få så præcise data til DPR algoritmen som muligt.

Testen udføres simpelthen ved at hænge raketten lodret fra loftet i værkstedet og så køre DPR "burns" med demineraliseret vand - for at simulere flyvningen så vi kan se at alle systemer opfører sig som de skal.

Illustration: Carsten Olsen

Nexø II hænger i loftet i værkstedet"

Illustration: Mads Wilson, Copenhagen Suborbitals

Thomas Madsen fylder demineraliseret vand på raketten med trykluft

Illustration: Mads Wilson, Copenhagen Suborbitals

*Kontrolsoftware, Mission Control boks tilkoblet Nexø raketten via Radiolink - selv i værkstedet. *

Der er flere billeder fra HAT testen her

Ad Astra

MadsWilson
er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vil dagens blæsevejr ikke påvirke Sputniks muligheder for at gå mod Bornholm de næste mange dage?

 • 3
 • 0

Hej Mads,

Det så faktisk fornuftigt ud - men som du kan se i min opdaterede blog er der opstået et andet problem. Så vi må aflyse i år :-(

/Wilson

 • 6
 • 0

Skal i starte forfra med at rense raketten til flydende ilt i foråret? Går der meget arbejde tabt ved det eller kan den bare køres på lager og være 100% klar om et halvt år?

 • 2
 • 0

Æv, æv æv.

Hvad er så planen frem mod forår/sommer? - Arbejde på Spica, selvom I mangler data/test?

 • 4
 • 0

Hej Baldur,

Noget skal nok renses - men så længe oxygensystemet bliver forseglet ordentligt og ventilerne forbliver lukkede kan raketten sagtens stå klar til næste år.

Vi vil nu nok benytte lejligheden til at køre så mange ekstra tests som vi kan.

 • 9
 • 0

Hej Mads,

Planen er lige nu at forsætte motorarbejdet og lave motortests i efteråret / vinteren. Der er ingen grund til at de arbejde ikke bare kan genoptages og køre videre.

Data fra Nexø II er primært omkring flyvning af DPR systemet - men vi kan sagtens teste en større motor i prøvestanden uden de data ..

 • 8
 • 0

Naturligvis er det ærgeligt at man må udsætte i sidste øjeblik efter at have kæmpet hen over "sommeren" for at blive færdig til opsendelsen i år. Men helt ærligt tror jeg det er den bedste beslutning som I bliver rigtigt glade for på sigt.

Selv om I har mange meget dygtige folk kan det ikke skade at teste koden en ekstra gang og få den helt på plads. Jeg har lidt på fornemmelsen at det var i sidste øjeblik at tingene faldt på plads. Et nærmere eftersyn kunne afsløre problemer som jeg tror I vil være rigtigt glade for at få rettet før opsendelsen.

Nu ved jeg ikke hvor meget flight softwaren er opdateret siden Nexø I. Men vinterpausen kunne være en anledning til at genoverveje hvordan styringen foregår og hvordan eventuelt uventede forløb skal håndteres. Og hvem ved om man måske kunne kikke lidt nærmere på mekanismerne til udløsning af faldskærmen?

I alle tilfælde vil jeg gerne sige tak fordi CS findes og kører så godt!

Glæder mig meget til at høre mere om den store motor.

 • 14
 • 0

Det virket som om at det er denne her :Russernes øvelse Zapad 17
Måske meget godt at i vælger at aflyse, Blå rib mod russisk korvet er IKKE en Winner situation.

 • 2
 • 1

Øv, det er jeg ked af at høre. Havde virkelig glædet mig til at se Nexø II stige til himlem.

Hvorledes tømmer I al vandet ud af systemet efter test? Bager I sytemet det, eller bruger I vacuum, eller? Der skal ikke mange dråber "fast" vand til at jamme en ventil eller forvirre en sensor.

 • 0
 • 0

Hvis der er nogen derude der går med en raketbygger i maven så kom forbi, vi kan rigtigt godt bruge flere folk - til i sær Elektronik og mekanik. Det er masser at lave!

Det I har brug for er én til at sætte mål, koordinere, planlægge, og prioritere.
I har brug for en DJØF'er med et regneark...

Og det er ikke mig der siger det - Det er jeres utallige kursskifter, konflikter, missede deadlines, og jeres snarlige 10 års jubilæum uden at være i nærheden af det oprindelige sigte med CS, der siger det.

Jeg ved sandheden er ilde hørt, men det er ikke for at genere jer jeg bringer det på bane. Det er for at hjælpe, for jeg ser gerne I lykkes med projektet. Måden I har valgt at være uorganiserede på, har tydeligvis haft konsekvenser.

https://ing.dk/blog/paa-en-gammel-entrepre...
https://ing.dk/blog/psykologi-amatoerastro...

 • 4
 • 13

Hej Martin,

Du har fuldstændigt ret! Det har vi OGSÅ brug for. Vi kan rigtigt godt bruge det man med et "fy ord" vel kalder mellemledere - altså folk der kan styre og koordinere undergrupperne.

Men ud over det så mangler vi også i den grad folk til de praktiske opgaver - og det er min erfaring at de bedste "projektledere" er dem der faktisk også ved noget om detaljerne men samtidigt gerne vil tage et ansvar for helheden.

Er der nogen derude så kom frisk! :)

/Wilson

 • 10
 • 0

@Martin,

Du henviser til 2 blogs fra 2009 skrevet af Peter Madsen!
Du er vel klar over, at det er en epoke side og meget vand er løbet i åen, rigtig meget?!

Det er mit helt klare indtryk, at siden CS og PM brød med hinanden, så har CS arbejdet meget målrettet og disciplineret.

At kritisere det nuværende og meget forandrede CS for fordums tiders mange konflikter og kursskift under PM's daværrende ledelse, og at insinuere at CS d.d. kører uden intern koordinering og planlægning, tja sorry, men DET er virkelig unfair og upassende !!!

Jeg kan kun sige: You're barking up the wrong tree!

 • 14
 • 1

Demi vand bliver kun brug som "fuel" simulant. Og der skylles efter m ethanol. Der er givetvis lidt vand tilbage, men det er der jo ogås i det fuel-mix som køres med.

Hvis/når LOX siden skal testes, så sker det med flydende Nitrogen LN2, så det ødelægger ikke LOX-resningen

 • 0
 • 0

Tidligere sagde artiklen iflg. Google 23. September, men nu står der blot "i September"...
En google søgning gav ikke rigtig noget, ud over den gamle ordlyd af denne artikel.

 • 0
 • 0