Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Nexø II Debriefing: Netværk og telemetri

Kære alle

Vi havde for nylig en debriefing af Nexø II opsendelsen i Ingeniørens Hus, hvor hver afdeling præsenterede resultaterne fra opsendelsen. Her er første indlæg af Peter Scott og Bianca Diana.

God fornøjelse.

Mads Stenfatt er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog. Mads er ansvarlig for udviklingen af faldskærmssystemerne.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg savner jeres gode gamle tekst-blogs.

Video af et foredrag er meget fint, men det gør det pokkers svært at skippe det som jeg ikke finder interesant, og mindst lige så vigtigt hoppe tilbage til det der ikke lige siver ind i første forsøg.

/Henning

 • 11
 • 0

Som skrevet ovenfor så er det svært at kommentere på en video, men jeg vil forsøge.

Udfald af forbindelse p.g.a. af fresnel zoner er meget sandsynlig. Jeg oplevede det samme her i foråret. Frekvens 868 MHz. I mit tilfælde var det en spejlblank Frederiksborg slotssø. Fik løst problemet ved at hæve antennen ca. 1½ meter. Antennen havde været monteret på mast under 'trial' men - i første omgang - glemte vi det da vi gik 'live'.

I har brugt Viterbi kodning. Viterbi er kendt for at giver burst-fejl (når den taber synkronisering). Det er derfor den ofte kombineres med Reed-Solomon og interleaving. Oplevede i burst'fejl'? Er der brugt noget for at håndtere disse burst-fejl?

Spændende at høre at i bruger Ubiquity og er tilfreds hermed. Har selv en "tallerken" her hjemme til som access point.

Har man, klog af skade, lavet et 'tag' over server rack'et til når der igen kommer kondensvand fra air-condition systemet.

Hvor store sendeeffekter har i brugt?

 • 4
 • 0

Vand- og især saltvand skaber korrosion. En simpel og nem beskyttelse kan være helt almindelig vaseline. Det er så tyndt flydende at det (normalt) ikke volder problemer når stikkene samles og det flyder lidt sammen igen når stikkene skilles ad og beskytter overfladerne.

Erfaringer fra min tidligere arbejdsplads er at fortinnede stik kan være et rigtigt stort problem. Problemet forøges jo flere gange stikkene samles og skilles ad. Der dannes vist noget tin-oxid. Vibrationer / temperatursvingninger forværrer problemet da det får stikket til at 'arbejde'.

 • 5
 • 0

Hej Chris,

Vores langdistance forbindelse til land benytter standard Ubiquity access punkter uden ekstra forstærkere så sende styrken er hvad de nu leverer.
Vi påtænker to forskellige tiltag for at komme problemerne med livestreaming udfald til livs. Det ene trin er at forbedre fejltolerancen på livestreaming dataene. F.ex. ved at bruge lidt mere båndbredde så der er plads til endnu mere forward error correction. Det andet trin er at forbedre radio forbindelsen. Den nuværende antenne på Bolette har stor vertikal åbnings vinkel så den kun behøver at pege korrekt i horizont planet. Den vil vi gerne skifte ud med en mere retnings bestemt antenne, som så skal være 2/3 akse stabliseret.

Hvad angår telemetri downlink fra raketten så sender vi med 1-2 watt ud i en mono pol antenne.
Vores brug af FEC er for tiden lidt simpel. Viterbi uden brug af RS eller interleaving. Med de højder vi har skudt til så er det mere end rigeligt. Antallet af tabte pakker er ubetydeligt - det hjælper også meget at have 2 parallele radio kanaler med de samme data.
Til næste generation af telemetri systemet så regner jeg med at tilføge interleaving. Om vi går så langt som til at tilføge RS eller en anden form for kodning det må tiden vise.

Hvad angår server rack'et så er dets fremtidige placering ikke afgjort endnu. Det kan godt være det bliver placeret et helt andet sted på skibet eller at aircon systemet bliver lavet på en anden måde.

Scott.

 • 4
 • 0