Nettet 11 år senere

Så sidder jeg her og rumler i det forsinkede lyntog fra København til Århus med afgang 6:54. Jeg skal være fremme og på scenen kl 10.00 på Center for Journalistisk Eftertuddannelse (CFJE), hvor studerende på diplomuddannelsen, nærmere bestemt modulet journalistik på nettet.

Det emne som jeg selv vel nærmest lidt letsindigt skal tale om er "journalistik på nettet de næste ti år". Lettere vanvittigt må det vist betegnes, at ville forsøge at fortælle, hvordan fremtiden på et så hurtigt en udviklende ting kan komme til at se ud.

Men jeg vil altså vove pelsen og selve dagen, fredag den 2. december må siges at være velvalgt. Det er jo nemlig præcis 11 år siden, at jeg var med til at åbne ballet her på Ing.dk. Vi debuterede nemlig i december 1994 med en topgrå hjemmeside.

Så kan jeg sidder he og taste og ærgre mig en smule over, at DSB udover at forsinke togene næsten planmæssigt stadig ikke har fået sat tog-internet på, om man så må sige, skinner. Og mobiltelefon har tilpas dårlig kontakt til nettet til, at det ikke giver mening at forsøge at blogge via gprs.

Her er en lettere redigeret PDF-version af min Powerpointpræsentation til de studerende. Den rummer både et nostalgisk, og synes jeg, komisk tilbageblik til dengang Diatels fætter Klam skulle lokke købere ind i det "digitale varehus". Heldigvis sejrede internettet og dermed fornuften. Teledanmarks varehus lukkede ti måneder efter debuten.

Min præsentation rummer også et eksempel på min bedste oplevelse med at blogge i det år, der er gået siden jeg startede. At den var god er brugerne af denne blogs skyld.

Og ikke mindst kan du på den allersidste side se mine bud på udviklingen de næste ti år. I bedste fald får du lyst til at diskutere videre om det her på bloggen. (Jeg håber du vil overveje det, selvom vores fine system her i øjeblikket af ukendte årsager er gået i baglås og ikke giver den mulighed, mon ikke det bliver løst, jo det er det nu!).

Så et år er gået, og det er på tide at jeg siger tak for brugerresponsen. Det er den, der gør det sjovt og værd at bruge min tid her i blogspalterne. Så tak til jer.

/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

DR burde indse øjeblikkeligt at det ikke tjener noget formål at forsøge at lænke brugerne til en internetforbindelse mens de hører gamle programmer når det nu er så enkelt at tage programmerne med sig.

Med DR's computerkapacitet burde det være en smal sag at lave en batchkonvertering af alle de gamle RealMedia filer til MP3 med udtømmende indholdsbeskrivelse i ID3-taggen.

Selve filerne skulle ligge direkte tilgængelige på en FTP-server, så kan man pynte på det senere med Podcast. I dag får man beskeden: "vitual directory does not allow listing"

DR skulle også tage slagsmålet om rettigheder, således at Radioteaterets skattekiste var direkte tilgængelig til enhver tid.

Hvor musikindslag i taleprogrammer skaber problemer med coda/gramex ligger løsningen lige for: Klip det ud!

  • 0
  • 0

Det er åbenbart kun muligt at kommentere det nyeste indlæg i Bloggen. Mit indlæg høre naturligvis til under "Jeg hacker DR"

  • 0
  • 0

Hej Kurt,

Meget interessant videolink i din præsentation. Jeg tror store dele er meget realistisk, men jeg ser to.. vi kan vel kalde dem konservative begrænsninger, nemlig fascinationen af skriftsproget og ønsket om 'tygget mad'.

Med tygget mad mener jeg at med den enorme båndbredde og mængde af information til rådighed, vil der være en efterspørgsel på 'troværdige kilder' og i det mindste for mit eget vedkommende en efterspørgsel på kontroversielle eller alternative vinkler og historier. Meget af robotternes strukturering af data synes at lede til konsensus - se hvad dine venner og ligesindede også synes om. Det er da ofte meget sjovt at se verden fra helt andre vinkler og synspunkter - det er da det der flytter noget. Denne efterspørgsel vil i nogen grad kunne honoreres af... aviser.

MHT skriftsproget, så kan man i disse Harry Potter dage hurtigt blive enige om at der er en enorm efterspørgsel på tekst. Om det er i bøger, på websider, shampooflasker eller reklamer, så synes det læsende menneske at være umætteligt. (Ja, jeg indrømmer at jeg læser alle ovenstående medier :-) Der er selvfølgelig mange sofakartofler foran flimmeren i aften, men jeg tror at trods faldende (betalings)avis-oplag, så er den læste mængde materiale for os alle vokset voldsomt på det seneste.

Det er meget let at filme noget, men man kan formidle så meget mere ved at skrive.

MVH

Henrik Møller Jørgensen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten