Nationalt fibernet

Brian Mikelsen har været ude med en udmelding om at det var forkert at privatisere Kastrup og det rå kobber. Kastrup kan diskuteres og kobbernettet kan også diskuteres. Hvad der ikke kan diskuteres er at TDC har tjent styrtende på kobberet og det danske samfund har måtte betale en overpris for ydelser igennem disse kabler. Skal vi ende samme sted med fibernettet?

Årsagen til at det er gået så galt, er at dem som har privatiseret f.eks. TDC og Kastrup ikke har tænkt over hvordan privatisering fungerer. Det som gør den private sektor langt mere effektiv end den offentlige sektor er konkurrence. Konkurrence optræder når der er to eller flere udbydere af en given ydelse. Så for at man kan få en effektiviseringsgevinst, må der ikke være tale om et monopol.

Og med kobbernettet er der netop et monopol. Så der hvor vi er endt er at salget af kobbernettet har gjort TDC til et monopol med en begrænset ressource, og da en privat virksomheds fornemste formål er profitmaksimering, så vrider de kobbernettet for alt hvad det kan trække og samfundet betaler hver gang at vi bruger kobberet. Også selvom vi får internet igennem Telenor, Telia, Telmore osv. Det var lige det at amatørerne glemte, dengang at Mogens og co solgte ud af arvesølvet.

Fibernet er fremtiden, for selvom det er meget godt med kobber og wimax og alt det andet skrammel, så er det kun fiberen der kan tilbyde flere HD TV signaler samtidig. Fiberen har båndbredden til at lukke op for konkurrence på TV, video-on-demand, højhastigheds internet (og det er ikke 4-8 mbit). VoD vil desuden blive en langt større del i fremtiden, for lur mig om ikke folk hellere vil se tv når de har tid end være slave af et tidspunkt.

Desværre sidder amatørhattene i elselskaberne på fibernettet i provinsen og TDC har lige købt fibernettet ud af DONG i hovedstadsområdet. Tilsammen 2,5 mio hustande, og hverken amatørhattene i elselskaberne eller TDC har planer om at give nogen adgang til deres net, hvis de kan slippe for det. Og hvis de skal give adgang til det, så bliver det mod fyrstelig betaling. Når man sidder på en begrænset ressource, så kan man tillade sig det. Elselskaberne skal have tjent deres hovedløse investering hjem, og TDC kan så bare føle med og selv tjene kassen. Samfundet kommer til at betale.

Jeg mener bestemt ikke at samfundet skal eje produktionsmidlerne. Men jeg mener at staten bør etablere et fibernet hvor det er den enkelte hustand som ejer last mile, dvs. fiberen ud til deres matrikel. Så kan staten udlicitere driften af nettet, og hver enkelt husstand kan bestemme hvilke indholdsudbydere de vil have inden for TV, video-on-demand og internet. Dermed vil der være virkelig konkurrence på indholdet, fordi monopolet på adgangen nu er fjernet. Som jeg husker det, så er prisen for sådan et net omkring 19 mia. Og det vil give adgang til hver eneste hustand i DK.

Jeg tror bestemt at samfundet som helhed vil vinde på en sådan konstellation, for på den måde kommer vi af med dem som snylter på vores kommunikation, og billig kommunikation er en nøgle til økonomisk vækst, nu og i fremtiden.

Om staten skal sørge for at etablere et nyt net, eller forsøge at købe de eksisterende net hører hen i den praktiske del.

Vh Troels

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan sammenligne det med at alle har ret til offentlig vej, etc. Endvidere ville det lukke op for et væld af nye muligheder for "distance" arbejde på et helt andet plan, også fx. overvågning og fjernstyring hjemmefra.

 • 0
 • 0

Ja, dem der privatiserede Kastrup og kobbernettet, overvejde ikke hvordan privatisering fungerer for dem handlede det ene og alene om at få nogle hurtige penge i kassen. samme grundlag og ligeså uigennemtænkt som da en vis "A-helt" devaluerede kronen.

Det største problem med udrulning af Fibernet i dag er at brugerne ikke rigtigt har behovet tæt på kroppen. Der hvor El-selskaberne står med nettet klar er der ingen eller ringe tilslutning. Fibernettet er nok fremtiden, men en udrulning nu er måske lidt for tidlig, dansken er ikke rigtig klar.

 • 0
 • 0

Det rå kobber er heldigvis ved at miste betydning. De fleste har i dag mulighed for i praksis at vælge imellem konkurrenter til at levere netforbindelse for dagens behov (hvis ens kabelforbindelse er ejet af TDC kan man ultimativt vælge et G3 produkt) og det vil fortsætte ind i fremtiden.

Det var en fejl at sælge kobberet (men så havde de til gengæld nok ikke fået en brøkdel af indtægten ved salget), men problemet er ved at løse sig selv.

 • 0
 • 0

Ifg regeringens "højhastigheds"-komitee så kan det slet ikke betale sig at lægge fiber forbindelse ud til alle danskere fordi der jo i fremtiden kunne komme noget der var meget hurtigere og så ville det jo være spildte penge:) Hehe Einstein ville vende sig i sin grav efter sådan en udtalelse:)

 • 0
 • 0

Jeg har fibernet fra elselskabet, hvilket jeg er fint tilfreds med, men deres udbyder af tjenester (Smile Content) kunne klart bruge noget konkurrence. Deres set-top box står i mit pulterkammer efter at jeg har haft den stillet op i en dags tid og studeret boot-tid, brugerinterface og tjenesteudbud. Den er imho ubrugelig, hvorimod deres multi-tv løsning, hvor alle kanalerne kommer ud i et normalt antennesignal passede mig (og husets 3-4 gamle fjernsynsskærme) fint.

 • 0
 • 0

hvis ens kabelforbindelse er ejet af TDC kan man ultimativt vælge et G3 produkt

Noget du vil streame tre-fire HD signaler over, samtidig med at der surfes på nettet, hentes en linux distro, og en er logget op på vpn?

Det bliver vist dyrt i trafikforbrug...

Trådløst net er fint til at surfe lidt, men skal det bruges til multicast HD tv, så fungerer det bare ikke. Jo, måske om 10 år.

TDC griner hele vejen ned til banken, sammen med Stofa og elselskaberne, fordi de sidder på de eneste to net som kan: Fiber og coax.

En ting er sikker. Vi har set hvordan kvaliteten på levende billeder er steget og steget og det er det som trækker båndbredde, så lur mig om ikke også det vil være trenden i fremtiden, og at vi derfor vil få brug for mere og mere båndbredde?

Vh Troels

 • 0
 • 0

Trådløs er måske rare, da de jo netop er trådløse. Men mht. båndbredde konkurrere med fast trådet fx. Coax kan de ikke og slet ikke fiber. Trådløs net er fint i tyndt befolkede områder, hvor det er uoverskueligt at trække kabel ud til hver en bondegård. Det kobber der blev solgt med Teledanmark var allerede dengang alvorligt forældet. Lige nu tror jeg nu ikke Elselskaberne griner så meget for Fibernettet har ikke vundet terræn i det omfang man troede. Jeg vil stadig påstå at Fiberudrulningen er lidt forud for sin tid. Behovet er ikke slået igennem.

 • 0
 • 0

[quote]hvis ens kabelforbindelse er ejet af TDC kan man ultimativt vælge et G3 produkt

Noget du vil streame tre-fire HD signaler over, samtidig med at der surfes på nettet, hentes en linux distro, og en er logget op på vpn?[/quote]

Hvor mange er det relevant for i dag OG som ikke kan vælge imellem mindst to typer trådede forbindelser, hvoraf den ene ikke er TDC?

Efterhånden som det behover stiger fra 0,1% af befolkningen, så vil der også være økonomisk grundlag for at finde veje til at forbinde den sidste mil fra andre selskabers backbones.

 • 0
 • 0

Lige nu tror jeg nu ikke Elselskaberne griner så meget for Fibernettet har ikke vundet terræn i det omfang man troede. Jeg vil stadig påstå at Fiberudrulningen er lidt forud for sin tid. Behovet er ikke slået igennem.

Fiberudrulningen har vundet præcist så meget terræn som matcher den seriøsitet som elselskaberne udviser. Og det er desværre ikke ret meget. De har cirka begået alle de fejl som de kunne i elselskaberne, og når de nu alle sælger infrastrukturen til tdc for en slik, så begår de endnu en fejl.

Og uha hvor bliver det dejligt den dag man slipper for at sidde og se tv efter propagandaministerens planlagte program. VoD bliver det største hit når engang nogen har fundet på en måde at tjene samme obskure mængder penge på content som tv-selskaberne gør idag.

 • 0
 • 0

Det eneste amatør agtige El-selskaberne har begået er fejlvurdere hvornår behovet FiberNet er der. At TDC, Stofa etc. har fået konkurrence kan kun være en fordel for forbrugerne.

Et statsejet FiberNet hvor brugerne selv skal betale "stikledningen" hvor er fordelen ? Nååh jo man kan feje underskudet ind under skatten. Men ellers ?

 • 0
 • 0

Det eneste amatør agtige El-selskaberne har begået er fejlvurdere hvornår behovet FiberNet er der.

Du bliver nok ikke helt enig med deres kunder i at deres drift af nettet har været tilnærmelsesvist håndteret professionelt.

 • 0
 • 0

Tanken om fiber til alle er god, men der ligger bl.a. en udfordring i at finde ud af, hvad det "rigtige" design er af nettet. Som det er nu, bygger hvert elselskab (og for den sags skyld TDC, Globalconnect og andre) ud fra forskellige strategier og designs. Hvem skal afgøre, hvad der er det rigtige ift. f.eks.: - Punkt-til-punkt ift. PON struktur. - Antal access forbindelser pr. "central". - Mulighed for unbundling på fysisk niveau. - Mulighed for redundans i access nettet.

Hvis vi skal have et nationalt fibernet baseret på det, de nuværende aktører har bygget, så må der forventes en ikke uvæsentlig omkostning til at få ensrettet måden, nettene er bygget på.

Som vi snakkede om på AAU for 5-6 år siden - gøres det rigtigt, kan det sikkert gøres for de 19 mia. kr., som Troels nævner. Gøres det forkert, koster det 3-5 gange så meget.

 • 0
 • 0

Kære Troels Halken,

Inden du sætter skriver dit indlæg bør du sætte dig ind i tingen og forholde dig til fakta.

En større OECD undersøgelser viser at Danmark er det land i OECD hvor telepriserne er faldet mest.

Tilsvarende viser OECD´s undersøgelse at i de lande hvor man har privatiseret de gamle monopoler er de lande hvor konkurrencen fungere bedst.

De priser TDC har taget for brugen af deres fastnet ydelser har intet med hvilket ejerskab som TDC har haft - de priser som TDC har taget for brugen af deres kobberlinjer har faktisk alle år været reguleret og dermed politisk bestemt.

Hvis TDC havde haft andre ejer end dem de har haft så ville de ikke have ændret på de muligheder politikerne har eller har haft for at regulere TDC´s priser.

I din verden er der kun fiber, kobber og så trådløseteknologier som du ikke har den store tiltro til. Du overser at 1,6 millioner husstande har et Coax kabel liggende ind og du glemmer hvad man kan levere på det idag og i morgen.

Tilsvarende så har du i dine betragtninger om hvilken teknologi der er god og hvilken der er dårlig og hvilke selskaber er der dygtige og hvilke der er dårlige glemt at der er noget der hedder kunder.

Du har glemt kundernes magt og du overser totalt at kunderne køber de vare og de ydelser som de føler passer bedst til deres behov.

Du har totalt overdset at der er masser af kunder der er blevet tilbudt fiber men de har fravalgt denne teknologi og istedet valgt løsniger som er baseret på kobber, Coax, Lan og mobile løsninger.

I mandags var der et åbent samråd i Videnskabsudvalget på Christiansborg hvor Konkurrencestyrelsen, IT & Telestyrelsen oog en masse andre herunder jeg selv talte om konkurrencen på telemarkedet i Danmark.

Konklutionen var at der er masser af konkurrence i Danmark og at priserne er faldet mere i Danmark end i alle de lande vi sammmentligner os med - ja i hele OECD.

Det kan godt være at det er hårde ord men dit indlæg er fyldt med faktuelle fejl og du overser totalt det faktum at det er kunderne der bestemmer hvem der vinder og hvem der taber - der er ikke mange brancher i Danmark hvor så mange kunder skifter leverandør som i Danmark.

Jeg tør godt love dig at den båndbrede kunderne bliver tilbudt i fremtiden vokser hurtigere end den båndbrede som kunderne efterspørger og bruger - sådan har det været de sidste 10 år.

Tilsvarende vil jeg også love dig at priserne fortsætter med at falde og det gør at det for nogle bliver svært at forrente deres investeringer.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0

Trådløst kræver, man fortsat ikke bor for langt væk fra et uplink, og at der er gode antenneforhold.

Os i Udkants-dk, kan ikke få hverken det ene eller det andet... :-((( Til en rimelig pris! TDC vil gerne rulle noget ud for 100.000 kr + 5.000 kr/md. EnergiFyn har ikke engang villet svare om, de ville rulle noget ud, der kunne jeg så i den lokale avis læse, at de ikke ruller ud til mindre end 50 husstande.

Alternativt kan vi selv opstille en gittermast på 10 meter i haven, så kan SkyLine hjælpe. Men det koster sådan set også ret mange penge! (At købe en, få den transporteret, støbt fundament, og få opstillet...).

Mvh Tine- der forresten også må køre på de hullede veje.

Næh, de hurtige forbindelserkan man kigge i vejviseren efter!

 • 0
 • 0

Jeg er enig med John Kruses betragtning omkring at vi ikke har behovet. Selv om jeg arbejder hjemmefra og de fulde 8 timer foregår i nærheden af computeren, selv om jeg lejer og streamer video fra internettet, selv om profiber.dk har givet mig en fantastisk tilbud og er igang med at lægge fiber ned lige foran min opgang i forbindelse med Århus kommune graver hele området op, selv om det kun koster 1000 Kr. i oprettelse, selv om jeg får tv, telefoni og XX Mbit/s.. så har jeg faktisk i overflod af båndbredde med min 10 Mbit/s til 250 Kr. i måneden.

De forsøger at sælge hele pakken på tv og "fastnet"-telefoni delen, fordi de ved at almindelige mennesker ikke har et behov der overstiger hvad kobberet kan tilbyde. Jeg ser bare hverken tv eller benytter en fastnets telefon og jeg tror kun procentdelen af folk med mine præferencer går én vej.

Selvfølgelig skal vi have fiber, selv om lysets hastighed jo ikke giver nogle garantier i forhold til fremtidige teknologier (Rolf Hansen ;) ) men jeg tror sagtens udrulningen kan sættes på så lavt blus at det ikke er påkrævet at køre de involverede firmaers økonomi, og efterfølgende deres kunders, helt af sporet med vanvittige investeringer i et ikke, endnu, behovsdrevet market.

 • 0
 • 0

Det er ikke kun i udkants Danmark der kan være problemer, bor selv i København NV, teleselskaberne siger jeg kan få 10 mbit, men reelt lavere, fordi jeg bor så langt fra centralen. Har flere gange haft fat i Dong med hensyn til fiber, men har hver gang fået at vide at "København" vil blive de sidste der får kabel, pga. de høje anlægsudgifter, og at jeg ikke skal forvente det bliver før et sted mellem 2013-17. Der er forresten heller ikke coax, men kan dog glæde mig over at mine naboer 300 meter væk i Gentofte har fiber forbindelser.

 • 0
 • 0

Det er ikke kun i udkants Danmark der kan være problemer, bor selv i København NV, teleselskaberne siger jeg kan få 10 mbit, men reelt lavere, fordi jeg bor så langt fra centralen.

Jeg bor i Ørestaden. TDC kan levere VDSL2 til mig, men de vil ikke, for mit kobber ender i et teknikhus med en ADSL2-DSLAM. De kunne godt trække linjen ind til den rigtige central hvor de har VDSL, men de er sikkert bange for at løbe tør for kobber ud til teknikhuset.

Ejendommen har ikke fibernet. Der er dog tomrør til lejlighederne, hvis nogen en dag skulle få lyst til at komme ind i det 21. århundrede. Sådan er livet i noget af det mest moderne byggeri...

 • 0
 • 0

Trådløs er måske rare, da de jo netop er trådløse. Men mht. båndbredde konkurrere med fast trådet fx. Coax kan de ikke og slet ikke fiber

Hvem var det der, i sin tid, sagde at der aldrig blev behov for mere end nogle få kB lagerplads i en PC? - Eller hvordan var det nu det var!? ;-)

Jeg spår: Inden for ganske, ganske få år er alt, civilt, trådløst!

 • Denne tråd er overflødig, ud fra [i]alle[/i] betragtninger, andet end politisk!
 • 0
 • 0

[quote]Det er ikke kun i udkants Danmark der kan være problemer, bor selv i København NV, teleselskaberne siger jeg kan få 10 mbit, men reelt lavere, fordi jeg bor så langt fra centralen.

Jeg bor i Ørestaden. TDC kan levere VDSL2 til mig, men de vil ikke, for mit kobber ender i et teknikhus med en ADSL2-DSLAM. De kunne godt trække linjen ind til den rigtige central hvor de har VDSL, men de er sikkert bange for at løbe tør for kobber ud til teknikhuset.

Ejendommen har ikke fibernet. Der er dog tomrør til lejlighederne, hvis nogen en dag skulle få lyst til at komme ind i det 21. århundrede. Sådan er livet i noget af det mest moderne byggeri...[/quote]

Telia har (havde?) deres danske samlecentral ude i Ørestaden. Hvis I trækker noget internt netværk, mon ikke Telia er til at snakke med mht pris?

Det var nogenlunde sådan at f.eks. Bryggenet fik lavet deres netværk.

http://www.bryggenet.dk

 • 0
 • 0

Hvem var det der, i sin tid, sagde at der aldrig blev behov for mere end nogle få kB lagerplads i en PC? - Eller hvordan var det nu det var!? ;-

Det var Bill Gates. Men faktisk havde han ret, meget langt hen ad vejen. BIOS i fx Commodore nåede op på 2 Mb- men de brugte kun 640 kb. At der så er gået inflation i det- tjaah!

Min bærbare starter ikke hurtigere op end min første pc (386 sX- 4 mb Ram- og 210 mb HD)- 64dualprocessor, 512 mb Ram, 160 gigabyte.....

Heller ikke med Ubuntu! Den er bare billigere.

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten