Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
forskningsingeniøren bloghoved

Nanolinealer, nanotråde og nanoantenner

TaCoNa-Photonics 2012 er overstået, og det var interessant og inspirerende at høre om de seneste fremskridt inden for nanofotonik. Nedenfor følger et par udvalgte emner - som forhåbentlig kan lede til forbedrede teknologier i fremtiden.

3D nanolinealer: Som nævnt i mit seneste indlæg er nanostørrelse metalstrukturer i stort fokus inden for nanofotonik i disse år, og en foreslået teknologi er som nanosensorer i kemiske og biologiske reaktioner. Ved at konsturere metalnanostrukturen på den rette måde opnår man en 3D nanolineal - hvor strukturens optiske egenskaber bruges til at afbilde f.eks. rumlige ændringer af en DNA-streng.

Silicium nanotråde til forbedrede solceller: Med den øgede fokus på det samlede energiforbrug verden over samt på alternativer til fossile brændstoffer er bl.a. solceller i stort fokus. Mange designs og teknologier er blevet forslået og et af de seneste er tyndfilmsolceller, som er billigere end traditionelle solceller pga. det lavere forbrug af råstoffer. Til gengæld lider disse intrinsisk af lavere absorption - fordi der, kort fortalt, er mindre solcelle til at absorbere det indkommende lys - og man er derfor nødt til f.eks. at strukturere overfladen for at øge opsamlingseffektiviteten. Et af de seneste forslag er at implementere samlinger af silicium nanotråde, som skal øge opsamlingseffektiviteten, på solcellens overflade.

Silicium nanoantenner: Antenner er typisk lavet af metal, og metalantenner på nanoskala er også blevet foreslået. Derimod er antenner af dielektriske materialer, f.eks. silicium, for mig en forholdsvis ny idé, som kan have fordele frem for metalliske antenner: Lavere dissipation og et større magnetisk respons.

Der var mange andre interessante indlæg, så kig evt. titlerne igennem og bliv inspireret til, hvor nanofotonikforskning og -teknologi bevæger sig hen i disse år.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten