supermaterialer bloghoved

Nanojulekalender 9: Dyrk dit eget krystal-juletræ

Dagens kalenderlåge er helt utrolig META, idet den blandt andet handler om en elegant ide til at lave en nanojulekalender. Døren ind til nabokontoret på gangen, hvor Aske, Nurbek, Lene og Abhay bor, er dekoreret med en meget fin kalender, der primært handler om todimensionale materialer. De fleste 24 låger viser et forskningsresultat eller i det mindste en eller anden nysgerrigheds-fremkaldende grafik (eller foto) - og naturligvis datoen. Når man vipper papiret op finder men en QR kode der med lidt hjælp fra mobiltelefonen sender en afsted på eventyr (internettet).

Idag hijacker jeg mine frækt nabokontorets låge til min egen kalender. Dagens låge nr. 9 viser et lille juletræ på ydersiden, og QR koden bagved fører så til en fin lille video om hvordan man kan dyrke sit eget krystal-juletræ. Jeg har allerede skrevet en del om krystaller her i bloggen, for de er både vigtige, spændende og juleagtige.

https://www.youtube.com/watch?v=r9PmRXQPhU0

Ingredienserne skulle være "almindelige husholdningsartikler"... men jeg måtte lige slå "blueing" op. Det er et farvestof til tøj som er ugiftigt, og som består af jern pulver blandet op med vand og et par andre ting så som en pH balancer og et stof til at forhindre bakterie og algevækst. Man kan købe det her. Derudover skal der også bruges frugtfarve, og ammoniak - så du må hellere stå for eksperimentet - og holde børn på sikker afstand.

Hvis nogen prøver dette må de MEGET gerne sende det til mig. Så opdaterer jeg bloggen med dit billede :)

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten