kronikken blog

Når efteruddannelse i projektledelse er spild af tid og penge

Illustration: Ukendt

Bjarne Kousholt, civilingeniør, forfatter og indehaver af Researchfirm, der hjælper virksomheder med at gennemføre forandringsprojekter.

Kurt har været på kursus i projektledelse i tre dage - 'ude i byen'. Firmaet betalte kr. 16.500 for kurset og gik jo så glip af Kurts arbejdsindsats i de tre dage. Kurt oplevede kurset som godt, han lærte om projektmodeller, interessentanalyse, risikoanalyse, projektnedbrydning- og planlægning og meget mere.

Underviseren var engageret og sjov. Godt nok følte Kurt, at de eksempler, underviseren kom med, var lige lovligt højtflyvende - noget med projekter til mange millioner kroner og med hundredevis af deltagere. Der var 15 andre deltagere fra lige så mange firmaer. Det var godt nok at tale med dem i pauserne, men der var ikke meget i det, de fortalte, som Kurt kunne genkende og bruge til noget.

Kurts var en dygtig fagingeniør, som efterhånden havde fået ansvaret for mindre projekter. Afdelingschefen mente, at tiden var inde til, at Kurt dygtiggjorde sig og blev bedre til projektledelse. Kurts syntes nu, det gik meget godt - kunderne var da altid tilfredse. De kunne godt lide, at Kurt ikke var så firkantet, når det gjaldt ekstra features.

Det kneb tit med at holde budgettet, men det var jo, fordi sælgerne havde solgt projektet for billigt. Kurts projekter blev som regel lidt forsinkede, men det var jo, fordi folkene arbejdede for langsomt.

Med hjem fra kurset havde Kurt fået en tyk bog og en mappe med en masse papir. Allerede om morgenen efter kurset begyndte Kurt at bruge noget af det, han havde lært:

»Vi skal have lavet en interessentanalyse og en risikoanalyse for vores projekt,« sagde han til sine tre projektmedarbejdere.

De satte sig sammen i et mødelokale, og Kurt fortalte, hvad det hele gik ud på. Resten af eftermiddagen gik, men da fyraften nærmede sig, havde de alle fire et ganske klart billede af projektets interessenter og risici.

Ganske tilfreds med sig selv gik Kurt ud til sin bil på parkeringspladsen. Her mødte han afdelingschefen.

»Nå Kurt, hvordan går det med leverancen til Borodan? De kommer jo nu på fredag til FAT (Factory Acceptance Test)?«

»Joe, men i dag har vi arbejdet med projektledelse.

»I dag? Jeg troede det var de tre foregående dage, du var på projektlederkursus?«

»Joe, men nu skal jeg bruge det, jeg har lært, og i dag har vi fire siddet og lavet interessentanalyse og risikoanalyse. Det var vældig godt.«

»Vi? Det er jo dig der er projektleder - de skal s.... bare se at få programmeret noget kode, skal de og i øvrigt er du jo ikke fuldtidsprojektleder - du skal kun lave den projektledelse, der er nødvendig.«

»På kurset lærte vi, at det er vigtigt, at projektlederen laver interessentanalysen og risikoanalysen sammen med sine kolleger og medarbejdere. Jeg spurgte også Anders fra den anden afdeling, om ikke han ville være med, men han havde ikke tid og kunne vist heller ikke rigtig se idéen. Det virkede, som om han ikke vidste, hvad en interessentanalyse og en risikoanalyse er for noget.«

»Hør her Kurt - det er fint, at du har været på kursus for at blive bedre til at holde tidsplanen og budgettet, men meningen var jo, at du skulle blive mere effektiv, ikke det modsatte - og slet ikke, at du skal tage kollegers og medarbejderes tid med alt det bureaukratiske gejl.

»På kurset fik vi at vide, at det at bruge værktøjerne i det lange løb tjener sig ind. I øvrigt anbefalede de, at vi indfører en fælles projektmodel - en fælles måde at lave projekter på - så vi alle arbejder ensartet med projektledelse og har samme sprog.«

»Selv om vi - hvad jeg tvivler på - i vores afdeling kunne blive enige om en fælles model, får jeg aldrig de andre chefer med på den idé.«

»De sagde på kurset at det var det eneste rigtige, og at...«

»Hør her Kurt, jeg må videre. Men nu tager du fat i dine medarbejdere og får lavet dit projekt færdigt så I kan holde FAT. Og drop så bureaukrati og modeltanker - hahaha - og få snuden i plovfuren.«

Da Kurt mødte på arbejde næste dag, smed han bogen og mappen ind i et skab og ingen hørte ham siden tale om hverken projektmodeller, interessentanalyser eller risikoanalyser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som beskrevet er det når muligheder for langsigtet forbedring af firmaets funktioner, drunkner i den daglige brandslukning.

Er der nogen husker billedet at folkene med kæren med firkantede hjul. En anden fyr kommer med et rundt hjul, men meldingen er at det har vi ikke tid til lige nu.

  • 0
  • 0

Jeg synes, at det er fint, at firmaet vil bruge penge på kurser til medarbejderne. I det beskrevne tilfælde vil jeg gætte på, at det er Kurt, som har fornemmet eller udtrykt et behov for projektledelse og firmaet har invilget, men mest ud fra devisen: \'So ein ding muss wir auch haben!!\'. Det er totalt uden strategi, hvilket den senere snak med chefen afslører. Jeg synes faktisk, at det er synd for Kurt. Men det er realiteten. Hvis ledelsen ikke direkte har udtrykt en strategi og medfølgende ønske om at Kurt skal opkvalificeres, kan Kurt vælge enten at tage kurset for at udbygge et netværk og almendelig dannelse, men skynde sig at vende tilbage til den sædvanlige dagligdag når kurset er overstået. Husk at få et kursus- eller eksamensbevis med til den snarlige jobsøgning. Eller Kurt kunne med nogenlunde samme udbytte for firmaet have deltaget i et blødere kursus som \'Kend dig selv\' eller transendental meditation eller ledelseskommunikation. Det sidste kunne foreslås for at gøre Kurt bedre i stand til at forstå hvad det egentlig er, som chefen vil eller gøre Kurt i stand til bedre at kommunikere værdien i hans ønsker. Jeg kan garantere, at jeg ikke er indefor kursusbranchen, men alligevel: Hvis ledelsen ikke er med, så lad være med at lægge strategier for firmaet, for du bliver bare ked af det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten