phloggen

Murværk

Det begynder efterhånden at ligne et rigtigt hus:

Illustration: Privatfoto

Murstenen hedder "PT109 Valmue" og er fra Wienerberger.

Den første mursten vi overvejede så rigtig godt ud på hjemmesiden osv. men da HJ Huse skaffede os en prøvekasse med seks sten var den dumpet på nogle minutter.

Efter en rekalibrering samlede interessen sig om "Valmue" og efter en prøvekasse gik jagten ind på et sted hvor vi kunne set den "live".

Det endte med at blive den sidste tilbygning på Andersvænge i den anden ende af Slagelse og der så den også godt ud.

Og nej, der bliver ikke brugt funktionsmørtel, det ville være synd hvis de gode mursten ikke kan genbruges en gang i fremtiden.

Således ser en BR2020 ydermur ud i tværsnit:

Tiden må vise om det kan ses på varmeregningen...

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Først, det er en flor farve på stenene. Jeg kan godt lide spillet i farverne.

Der er en ydermur der er isoleret med ca. 20 cm glasuld. Hvordan er soklen isoleret? Spørgsmålet bunder i at min ydermur, fra 1962, har 7 cm Rockwool i muren men en massiv sokkel! Det gør at soklen er ret klart 'lysende' når jeg ser på huset udefra med mit termokamera. Er der en lille kuldebro øverst på muren, eller er det p.g.a krav til udluftning / fordi det ikke er færdigt endnu.

Er der en speciel grund til at der bruges glasuld og ikke rockwool? Mit eget hus er også isoleret med glasuld og det er også brugt til efterisoleringen. De fleksible glasulds-bats er nemmere at håndtere, selv om det kradser.

  • 0
  • 0

Jo tværsnitsbilledet ser ikke specielt velisoleret ud - som nævnt ingen forskudte samling mellem isoleringslag. Synlig mangende isolering p g a indadvendt halvsten i ydermuren.

Kunne det ikke give en bedre totalisolering af de 300 mm hulmur med initielt at opsætte f eks 200 mm bats, og efterfylde med granulat f. eks. papiruld - som fylder ud mellem formurens halvsten - finden slutfugning af facaden?

  • 2
  • 0

Murbindere kan komme gennem forbandt isolering ved en slidse i batsen. Hver fjerde murstenskifte passe sjældent i praksis til en standard bats størrelse, så der bør slidsen også praktiseres - hvilket nok sjædent sker i praksis.

Derfor mit forslag om basis isolering med bats mofd indermuren, og efterfyldning med granulat. mod ydermuren

  • 1
  • 0

Jeg havde gennemskuet at det var et hjørne billed - men der er også synlige lunker i isoleringen mod indermuren.

De færreste murerer bekymrer sig derudover ikke synderligt om murfuger der trykker isoleringen tilbage fra facademuren. Derfor mit forslag om granulat efterfyldning af hulmuren.

Det generer mig at måske kun 90% af hulmuren er fyldt med isolering. Dette kunne være en medvirkende årsag til forskellen mellem beregnet og realiseret energiforbrug i nye huse. Der findes også andre udførelsesmæssige faldgrupper for, at de teoretiske beregninger for nybyggeri ikke holder i virkligheden.

  • 2
  • 0

God ide at finde et sted, hvor man kan se murstenen i virkeligheden. Vi valgte ud fra en prøvekasse og da murstenene ankom viste de sig at afvige væsentligt fra prøvekassen.

  • 0
  • 0

John man kan få vinduer med din yndlingsfarve, men få vælger den :)

Der er fordele og bagdele med vinduer med sprosser, hvis sprosserne ikke er mellem to lag glas og det er at man skal elske at pudsevinduer. Omvendt er det prismæssigt en stor fordel når børn og børnebørns aktiviteter rammer en rude :)

Men vinduerne har en fornuftig højde så de kan pudses uden stiger.

Med hensyn til isoleringsbats og murbindere så kan batsene da sagtens ligge i forbandt på langs, så murbinderne foldes i muren efter hånden som muren kommer på højde med isoleringsbats og murbindere.

  • 0
  • 1

Man kan godt ligge isoleringen i forbandt på langs - det måtte jeg bede vores murer om i vores hus der også har ~30cm isolering (2 lag) i ydermuren :)

  • 0
  • 0

Så må jeg konstatetere at det har gjort en kæmpe forskel i vores nye hus.

Vi har bygget ialt 3 etager (inkl. høj kælder) - ~330m2 - alt fuldisoleret efter 2020 - og med purenit lysningskasser (se komforthusene projektet - da 30% af en bygnings energitab åbenbart kommer ved lysninger idag).

Vi har ~25 grader ved gulvet hele tiden i alle 3 etager (ca. 23,5 i mavehøjde) gulvvarme over alt - og et års gasforbrug inkl. opvarmning af vand har stået os i 5.000 kr.

Det er jeg ret godt tilfreds med :)

Jeg kan endda se i kælderen, at mureren der lavede fundamentet, glemte at isolere imellem lecablokkene - så der ses tydeligt varmeforskel med thermocam her..

  • 3
  • 0

De færreste murerer bekymrer sig derudover ikke synderligt om murfuger der trykker isoleringen tilbage fra facademuren.

Det opdagede jeg også ved vores hus - men som jeg mener at have læst - så skal der faktisk være fri luft bag murstenene? studsfuger er dog ikke nødvendigt længere svjv. mørtlen skubber jo isoleringen væk fra stenene, så man får luften automatisk. Jeg har desværre set nogen steder hvor den skubber den alt for mange cm ind :(

  • 1
  • 0

Næ, dét skal nok passe. :-) Det er sikkert også derfor billeder, taget på min søsters iPhone, sendt til min androidtlf. ofte er vildt overstyret i farverne. Oder?

Det kan være flere ting. Mit umiddelbare gæt er, hvis du mener vildt, at hun har en iPhone 7, som tager billeder i et farverum der er større end sRGB. IOS er colourmanaged, så der ved telefonen hvad den kan vise og kan mappe det viste ind i det fareverum den nu kan vise. Android er ikke colourmanaged, hvilket kan give den slags effekter. Derudover er der ret stor forskel på hvor godt kalibreret Android-enheder er.

  • 0
  • 2

Jeg har i lighed med PHK bygget huse efter de forventede BR2020 regler. Det har også givet os 51 cm tykke mure med 30 cm insolering i midten.

Vi havde heldigvis været ude at se andre lavenergihuse forinden og fundet vores løsning på hvordan man undgår glughulsfornemmelsen. Alle vores vinduer , undtagen i badeværelser går helt til gulv. Det giver åbne nicher frem for dybe huller midt på væggen rent visuelt. Med gulvvarme over det hele, så er der heller ikke brug for traditionel radiatorplads under vinduerne.

Jeg er meget glad for vores løsning, men prøv at komme ud at se et hus med 51 cm tykke mure før end du selv bestiller et.

Rent isoleringmæssgit, så føles vores indermure ikke kolde selv på en kold vinterdag. Det er behageligt at sidde op af muren, så al pladsen kan bruges - i modsætning til et ældre hus med ringe ydermursisolering.

Vi har kunnet holde 226 m2 opvarmet til 20 C + varmt vand til 6 personer for under 6000 kr om året (fjernvarme). tidligere havde vi 145 m2, der kostede os 18.000 kr i fjernvarme om året. Omvendt kunne tynde mure have givet os 7m2 mere gulvareal med samme BBR-areal, men hvad nytter dette hvis komforten bliver ringere?

  • 2
  • 0

Hej Poul-Henning,

Først og fremmest tak for en masse spændende indlæg :-)

Hvilke overvejelser har du haft omkring valget af isoleringsmateriale? Specifikt tænker på om PIR har indgået i overvejelserne, da det burde kunne give nogle lidt tyndere vægge.

  • 0
  • 0

Specifikt tænker på om PIR har indgået i overvejelserne, da det burde kunne give nogle lidt tyndere vægge.

  1. Jeg kunne ikke finde dokumentation for langtidsholdbarheden

  2. Prisen var heller ikke ligefrem attraktiv.

  3. Uklar mekanisk/bygningspraktisk anvendelse

ad 1: Her tænker jeg både rent kemisk men også i forhold til vibrationer i kombination med ældningsprocesser.

ad 2: Ihvertfald de priser jeg kunne finde

ad 3: Jeg fik det til at jeg skulle bruge ca. 17-18cm tyk PIR. Det må nødvendigvis blive i to lag, tykkeste produkt er kun 15cm og det ville være nødvendigt at lime/skrue det fast til bagvæggen inden formuren opmures.

Problemet med den praktiske udførelse stiger jo bedre isoleringsmaterialer man arbejder med, fordi tolerancerne begribeligvis bliver mindre og mindre. Vi valgte robusthed i stedet.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten