Mp3, dødsmetal og sexede optagelser

Som 12-årig fik jeg min første kassettebåndoptager af mærket Dux. Det var en N 2205 Philips-variant i monoudgave med et flot analogt vu-meter til at overvåge optagelserne via et din-kabel fra mine forældres nyindkøbte Arena-radio, som både var fremtidssikret og modulopbygget med datidens nyeste mos-fet-teknologi. Dagens stereotest i datidens dampradio var et af højdepunkterne, som ikke rigtig lod sig indfange med den rigtige wow-effekt på Dux-maskinen. Senere fik jeg en Philips-pladespiller i fin østrigsk kvalitet.

Dengang var der ikke dødsmetal, grunge, acid,trance eller Rammstein i radioen. Jeg sad pligtskyldigt på spring for at optage den palmehave- og dansktopmusik, som undertiden blev præsenteret af en oplagt Mogens Landsvig, som aldrig talte indover musikken. Allerbedst var det, når det lykkedes at ramme lige ned i musikken uden indledende speak. Og Jørgen Mylius var rigtig dum, når han snakkede ind over musikken og nu er udødeliggjort på mine gamle Philips kassettebånd, som netop i sidste uge blev båret i retning af den evige glemsel i hjemmets pulterkammer.

Mit digitale lytteliv er mere mageligt her mere end 30 år senere. Nu kan jeg lovligt downloade musik, som førhen kun med besvær lod sig transportere på skrøbelige kassettebånd på tværs af landegrænser.

Nu kan jeg sågar også tjene penge på at agere netpusher af dødsmetal. En udvikling, som formodentlig kan få det til at gibbe i Antipiratgruppen. Se bare her:

SimEvil er navnet på en interessant ny netbutik, der sælger musik baseret på fildeling. Ideen er, at brugerne kan tjene penge, når de videresælger den indkøbte musik til andre brugere. Forudsætningen er, at redistribueringen foregår via SimEvil-applikationen. Indholdet er metalmusik (altså en anelse hård lyd) fra uafhængige små pladeselskaber eller kunstnere, der endnu ikke har en kontrakt. Der er 20 procents indtægt til dig hver gang du får pushet en sang til en anden bruger. Egentlig genialt kan man vel ikke kalde konceptet, men forfriskende er det, at der overhovedet er nogen, der forsøger at afprøve nye salgsmodeller i forbindelse med de nye kontroversielle systemer til digital rettighedshåndtering.

Et lovligt alternativ til den slags købeløsninger er jo digitale optagelser af netradioer som eksempelvis DR's. Danmarks Radio har efterhånden en imponerende udbygget netadgang til blandt andet sine dab-kanaler. Lydkvaliteten er maksimalt 64Kb/s og det er hæderligt nok til, at jeg egentlig ikke gider anskaffe mig en dab-radio.

Det er et fungerende alternativ til ufikse dabmodtagere at slæbe husstandens trådløse og bærbare pc hen i nærheden af stereoanlægget og så via adsl-forbindelsen afspille DR's dab-kanaler gennem linieudgangen på den bærbare pc. Det virker fint. Med en fordobling af bitraten kunne DR for min skyld godt slukke for dab-senderne og udelukkende streame dab-kanalerne via internettet.

Det virkelig sexede er imidlertid muligheden for at optage netradio og eksempelvis gemme de udsendte episoder af Ørnen i højkvalitetsvideoer. Skønt det ikke fremgår af DR's infosider, er det ganske lovligt at lave digitale kopier til eget brug af den streamede musik og videoerne. Og da videoerne åbenbart kun er tilgængelige i begrænsede perioder, er det jo rart med en mulighed for at lave en lokal kopi.

Den digitale optagelsesproces er lidt sjovere, end da jeg trykkede på "record"-knappen på min gamle Dux-båndoptager i slutningen af tredserne. Helt uden bøvl er det imidlertid ikke.

Videoklip er som regel uproblematiske, når de hentes med Net Transport. Men der skal lidt besværgelser til af lave lydoptagelser fra Danmarks Radio:

 1. Man opsøger den særlige side for "alternative afspillere" : Her

 2. Starter [Winamp](http://www. Winamp.com), CTRL+P for "Preferences" og vælger eksempelvis output-plugin "Nullsoft Disk Writer". Så dirigerer programmet DR's netradio til hardisken som en Wav-fil. Vil du hellere have tingene gemt som mp3, må du downloade og installere en plugin, for eksempel denne

For de virkelig optagelystne med hang til eksperimenter er der en anden vej. Afspil DR's netradio i Winamp og se på hvad det er for en fil, der afspilles og hvilke parametre, der er tilknyttet (Alt+3). Der kan for eksempel stå http://wmsc.dr.dk/e04ch10m?wmcontentbitrate=300000/.wma. Kopier denne URL over som URL-destination i det fremragende program Net Transport, så gemmer programmet radiostrømmen som en asf-fil. Det er ikke lykkedes mig at klemme bedre lydkvalitet ud af de Microsoft-servere, som DR-anvender. Lydkvaliteten bliver for eksempel ikke bedre af at bede om at få streamet med dobbelt bitrate: http://wmsc.dr.dk/e04ch10m?wmcontentbitrate=600000/.wma. Øv.

De store filer kan senere redigeres til flere mindre mp3-filer. For eksempel med dette program: Mptrim

Skulle trangen melde sig til at opsøge mere alternative lydkilder, så er der jo stadig den gratis Shoutcast-standard - optagelser sker fuldautomatisk via streamripper til Winamp eller Stationripper. Har du et bud på eksisterende software, som kan automatisere arbejdet med at splitte en stor lydfil op i automatiske lydbidder ved at autodetektere pauser, så fortæl gerne om det i en kommentar. /kurt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan varmt anbefale Audacity (http://audacity.sourceforge.net) - det har et hav af redigeringsmuligheder. Jeg har f.eks. brugt det til at indspille en gammel LP (det er en sort vinylskive på 30cm og med en spiralformet rille på hver side), og herefter til at fjerne pladestøj fra en ridse, for endeligt at gemme resultatet på en CD.

/Bjørn.

 • 0
 • 0

Til at optage streams over internette kan jeg anbefale http://www.wmrecorder.com/ Du starter programmet i baggrunden og i browseren klikker du på linket til det du vil optage og vupti så ligger linket i optageren og herefter klikker du bare "optag". Nemt, - men det koster en skilling.

 • 0
 • 0

Jeg ledte efter et lydredigeringsprogram, som direkte var i stand til at redigere mp3-filer uden behov for transkodning. Jeg har netop downloadet mp3DirectCut, som ser ud til at kunne løse opgaven gratis.

´Tyskeren bag det tilsyneladende velfungerende program beskriver det således: Mp3DirectCut is a small tool for editing mpeg audio directly. You can remove parts, change the volume, split files or copy regions to new files. All without the need to decompress your mp3 into pcm/wav. This saves work, encoding time and disk space. And there is no quality loss through any re-compressions.

Trim your CD grabbings or directly to mp3 recorded vinyls or tapes. Cut favorite songs from long mp3 radio or live recordings. Make multiple cuts and fades. mp3DirectCut is very fast and gives you extensive control over your mp3s"

mp3DirectCut kan downloades via

 • 0
 • 0

Slukke DAB? Godt nok har det taget aaalt for lang tid, men nu begynder det da at ligne noget: DR har svjks. indset at 192Kbit/s er et minimum for musik. Og lagt de almindelige kanaler (P1-3) på også (?). Desværre er DAB kodningen jo en gammel sag - så der skal nogen flere bits til at matche dagens codecs... Men fordelen er at signalet jo er der gratis - også når man kører bil, bus er på jobbet (der ofte er firewallet ;-) osv.. Og det går stærkt på chipsætmarkedet, så der går ikke lang tid før DAB bliver rigtigt billigt. Det skulle også undre mig, om ikke nogen allerede har en mobiltelefonprototype med integreret DAB!

Jeg hører pt. kun FM, CD'ere og oog'er fra samme. For jeg har ingen DAB - og 64kbit/s WMA er altså ikke godt nok til anlægget (imho).

Mvh. Anders

 • 0
 • 0

Mange tak for Weblog det er bare super læsning. Dog ærgrer det mig at jeg ikke kan printe nyhedssiden ud, idet side 1 indeholder header og side 2 det første af teksten. Derefter er siderne blanke. Er det blot mig der er ramt af "Bill Gate" eller"Microsucks" syndromer ? Kører W2000 og IE6 med alle mulige og umulige opdateringer Venlig hilsen Kurt Poulsen

 • 0
 • 0

Ang. Erik Kurt Poulsens printproblemer: Selvfölgelig bör man kunne skrive siderne ud i et fornuftigt format. Jeg vil omgående tilföje det til listen over mine önsker om bedre funktionalitet, som skal tilföjes. Til evt. nysgerrige har fölgende forbedringer af funktionaliteten figureret på listen den sidste måned: 1. Mulighed for at se hvor mange kommentarer, der knytter sig til de inkelte web-log entries. 2. Muligheder for formatering af tekster med overskrifter og afsnit. 3. Muligheder for billeder og billedtekster på oversigtssider og under de enkelte blog-entries. 4. Nemmere kommeeteringsfunktion. 5. Direkte RSS-feed adgang fra bloggen. 6. Tak til Erik Kurt Poulsen: "print-let"-funktion.

 • Så får vi se hvornår vores eksterne webudviklere får skik på opgaven.

Er der andre brugere med gode ideer til bedre funktionalitet, så er i mere end velkomne til at poste forbedringsforslag. /kurt

 • 0
 • 0

Vidunderligt billede af de gamle Philips-maskiner. Jeg købte en 2211 i 1973 - formedelst 450 surt sammensparede kroner, og så måtte jeg selv bygge strømforsyning og ekstern højttaler for at gøre den rigtig brugbar. Første indkøbte kassettebånd var Gas 3 - ak ja.

Nu er der så mange tilbud at man slet ikke har tid til at lege med dem alle.

 • 0
 • 0

Rasmus Bak Jepsen har nedenstående løsning på pausedetektering og mp3-filer. I en email til mig skriver han: "Jeg fandt dette glimrende program, da jeg ville optage nogle af mine plader på harddisken. Det har også nogle andre, mindre lovlige funktionaliteter, såsom at rippe kopibeskyttede cd'er.

http://www.audiograbber.com-us.net/

Sindrigt nok system, det lytter bare til hvad lydkortet gør. Men det kan altså også finde pauser, man kan endda selv definere sine pauser.

Mvh Rasmus Bak Jepsen"

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten