Motorproblemer på Vædderen

Klokken 9 i går morges stod Vædderen ud fra Århus Havn på sin sidste prøvesejlads i danske farvande, før skibet den 11. august skal ud på den otte måneder lange Galathea 3-ekspedition.

Jeg stod klar på kajen i Århus ved ottetiden for at deltage i prøvesejladsen sammen med driftsbesætningen på 50 mand, der skal føre skibet fra København til Sydney samt 41 andre personer, heriblandt forskere og enkelte journalister. Under Galathea 3-ekspeditionen vil skibet kunne rumme 99 personer ad gangen.

Turen gik først mod søværnets skydeområde nord for Sjællands Odde. Den første opgave var nemlig at teste maskingeværerne ombord. Fra en afstand omkring 700 meter blev gennem et par timer skudt til måls efter en flåde med en orange dug på størrelsen cirka to gange to meter. Der blev både skudt varselskud højre om målet og siden direkte mod målet. "Der blev skudt flot," rapporterede Vædderens næstkommanderende, Martin Sort Mikkelsen, senere over skibets højttalesystem.

Den stor kanon foran på skibet blev ikke afprøvet, men Vædderens skydevåben er nu aftestet, så de i givet fald kan holde pirater langs Afrikas vestkyst på sikker afstand.

På vejen fra Århus til Odden opstod dog et teknisk problem, som gjorde, at skibet fra Odden måtte tage turen direkte til Frederikshavn, hvor skibet ved 22-tiden ankrede op på Reden for at lade teknikere komme ombord. Det havde nemlig vist sig umuligt at styre stigningen på skibets propeller ved maksimal fart. Derfor kunne Vædderen kun sejle med omkring 90 pct. af den maksimale fart. Det var således ikke et enormt problem, men alligevel noget man gerne ville have ordnet så hurtigt som muligt.

Vi ankom til Frederikshavn ca. kl. 21.30, og den ene af skibets store gummibåde, kaldet Lillebror, blev sendt ind til land for at hente to teknikere. De forsøgte at løse problemet indtil kl. 3 i nat, men uden held. Så blev det besluttet at sejle videre, og så må problemet endeligt løses, når Vædderen kommer i havn på torsdag i Frederikshavn.

Kursen blev sat mod nord, da Vædderen de næste dage vil opholde sig i Skagerrak nordvest for Skagen, hvor der er havdybder ned til 400 meter. I morges og her til formiddag har Holger Lykke-Andersen fra Aarhus Universitet testet det seismiske udstyr til måling af undergrunden under havet. Afprøvningen forløb fuldstændigt planmæssigt.

  I eftermiddag skal det store 3½ ton tunge bomtrawl til fiskefangst for første gang samles og sættes i vandet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten