3D-print uden filter bloghoved

Miraklet i Basel, 3D-print & algoritmer

”Miraklet i Basel” indtraf, da Danmark den anden dag i overtiden fik udlignet til 3-3 i EM- kvalifikationsåbningskampen mod Schweiz. De tre sene danske scoringer fik utvivltsomt mange ud på kanten af sofaen, og kampen bekræfter, at fodbold er blandt verdens mest underholdende sportsgrene. For passionen er som regel i top, når både bolden og blodet ruller, og når tilskuere ofte fjernt fra stadion kan følge tv-transmitterede kampe.

Men til forskel fra stjernerne på himlen er stjernerne på grønsværen få. Under 1% af alle spillede fodboldkampe optages. Med andre ord spiller børn, voksne og ældre, kvinder og mænd dagligt fodboldkampe på alle niveauer, som kun de få fremmødte betragter. Bliver flere filmet, bliver flere bedre.

Kamerahus med kunstig intelligens At langt hovedparten af alle fodboldkampe ikke foreviges skyldes, at konventionelt serieproduceret kameraudstyr er bekosteligt at udvikle og fremstille og kompliceret at anvende.

Men det vender kombinationen af 3D-print, teknologi og algoritmer nu om på. 3D kan fremstille produkter i nye materialer, anderledes former og i færre stykantal og lavere pris end klassisk fremstillede produkter. Kombineret med ny teknologi, udvidet båndbredde, trådløs udbredelse og markant forbedret optagelseskvalitet er det nu muligt at optage lavere rangerende holds kampe og træningsforløb.

Den mindre danske softwarevirksomhed VEO fik ideen om et digitalt kamera, der monteres i højden umiddelbart før indledende dommerfløjt. Via kunstig intelligens og en avanceret algoritme skulle kameraet konstant følge boldens aktuelle placering og spillernes løbemønstre.

Ved at kombinere ny teknologi, ny software og ny hardware hurtigt og effektivt kunne et banebrydende produkt se verdens lys. For softwaren skulle monteres i et kamerahus, der skulle kunne klare alle typer vind- og vejrforhold. Det skulle bl.a. være modstandsdygtigt mod skæve skud, og via ny teknologi operere nemt og friktionsløst uden kameramænds indblanding og kunne anvendes overalt på kloden. Sidst, men ikke mindst: Det skulle være billigt og lanceres hurtigt på verdensmarkedet, ellers ville de opfindende softwarefolk hurtigt løbe tør for udviklingsmæssige ressourcer.

3D-print disrupter konventionel produktudvikling Før et produkt skal på verdensmarkedet i den rette kvalitet, skal det udvikles, gennemtestes og justeres. Konventionel industriel produktudvikling tager tid og er ofte omkostningsfuldt. Derfor ligger der en strategisk opgave i at reducere prototypeperioden. Ellers løber udviklingsomkostninger løbsk, og indtjeningen udebliver.

Løsningen ville aldrig være kommet på markedet så hurtigt eller billigt, hvis softwarefolkene havde fulgt konventionel produktudvikling. Men via 3D-print kunne ideen realiseres hurtigt og fleksibelt. For 3D-print fjerner de dyre begrænsninger, som den hidtidige produktinnovation bygger på. Samtidig åbner det for integration med andre teknologier. Dermed gør 3D-print det muligt for flere opfindsomme og kreative virksomheder - uanset størrelse - at realisere deres tanker og ideer.

Ved at vi fremover kan filme driblinger, skud og scoringer, kan trænere og spillere efterfølgende analysere sekvenserne. Det skaber et nyt læringsrum, så teknikker, indstilling og resultater kan forbedres. Dermed vil kombinationen af 3D-print, teknologi og algoritmer fremme talentudviklingen og skabe grobund for det næste mirakel på grønsværen.

Illustration: VEO
Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten