Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mikrolån til iværksættere.

Mikrolån i ulandende kunne være en god inspiration til dansk iværksætterpolitik.

Danida og andre ulandsorganisationer har stor succes med at give mikrolån til fattige især kvinder i den 3. verden. Så kan kvinderne f.eks. investere lånet i 10 høns, som hun da kan få både æg og kyllinger af. Æg og kyllinger kan sælges på markedet og hen ad vejen giver det et tilskud til familiens økonomi. Ligesom kvinden stille og roligt med lidt ad gangen kan betale lånet tilbage.

I stedet for at hælde milliarder og atter milliarder i de store sorte huller efter f.eks. indtil nu Roskilde og Fionia Banker, skulle politikerne hellere have sat disse milliardbeløb af til mikro-iværksætterlån til de entreprenante typer, blandt det nu stærkt voksende antal arbejdsløse.

Utallige undersøgelser viser at danskerne har en høj grad af lyst til at være selvstændige, faktisk blandt de højeste i verden. Danskerne er også kendt for at være gode til at tænke selv og vise initiativ. Desværre er det kun en minoritet der rent faktisk kaster sig ud i livet som selvstændig.

Det er nok, når det faste sikkerhedsnet forsvinder i forbindelse med en fyring, at folk vil være mest motiverede til at kaste sig ud i eventyret.

De entreprenante arbejdsløse kunne således: - dels få en stipendieordning, hvor de fik deres normale arbejdsløshedsstøtte udbetalt i et år eller to, som tilskud til at starte for sig selv. - dels kunne de få iværksætterlån med garanti fra staten til en særlig fordelagtig rente. Som f.eks. SU-lån til studerende. Der er jo ingen risiko for bankerne, og iværksætterne hæfter altid personligt for lånene.

Iværksætterlånene skal være med faste pakker der følger nogle faser. F.eks. tre pakker: ½ million når man er igennem fase 1, endnu ½ million når man når nyt mål, og den sidste ½ million ved opfyldelse af en endelig milestone ved fase 3.

Systemet skal være meget ubureaukratisk, med lette regler, som kan administreres af enhver arbejdsløshedskasse. Den entreprenante arbejdsløse skal blot udfylde en relativt ukompliceret formular, hvor de tre faser beskrives.

Der kan godt nok udbetales mange mikrolån a ½ million for de mange milliarder politikerne hælder i de sorte huller efter bankfesten og det store tag-selv-bord.

Regeringen har utallige gange fremsat det ønske, at de vil bringe Danmark ind i top 3 som iværksætternation. Det er nu de har muligheden for at sætte handling bag de fine ord. Ligesom det helt sikkert er nu, at folk er motiverede til at skifte en status som arbejdsløs ud med livet som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg kender flere eksempler.

An eye for ideas

Claude Teisen-Simony

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mikrolån virker (måske - vi har ikke set de langsigtede effekter endnu..) i Bangladesh og andre underudviklede dele af verden fordi den infrastruktur, der skulle få kapitalen til at flyde frit ikke er på plads. Det gælder både social infrastruktur, teknisk infrastruktur og finansiel infrastruktur - og ved at tilbyde mikrolån har Grameen Bank mv sprunget de barrierer over. Og det er fint.

Men derfra til så at konkludere, at Danmark også vil drage nytte af mikrolån, der er der altså et stykke vej. Hvis ideen er så god, hvorfor kan Ole Opfinder så ikke bare gå ud på markedet og lede efter investorer? Hvis ideen er så god, har han vel ikke brug for at staten spytter penge i det? Mht. bankpakkerne, så har kritikerne hele tiden spurgt om staten kan finde ud af at drive bankforretning.. Sådan ved første overvejelse vil jeg argumentere for at staten er bedre til at drive bankforretning end til at lege venture kapitalist..

/M

 • 0
 • 0

Næh, men vejene er bedre.

Mikrolån er lidt som mikro-cykler: det kører fint sålænge knoldene er pænt afjævnede.

Men selvfølgelig, CTS, halvanden million over tre år er et temmelig godt 'mikrolån'. Hvis produktet er helt umuligt at sælge efter tre år, hvad så?

Herovre har man rent faktisk den fremgangsmåde, du beskriver. Så vidt jeg er underretted, er beløbene dog mindre - og man kan vistnok ikke bare albue sig ind i eksisterende områder (kun 'kirker' har frit herredoemme - skattefrit).

mvh knud.

 • 0
 • 0

Grev Frederik Adolph Holstein-Holsteinborg (1748-1836) tog initiativ til oprettelsen af Holsteinsborg Sparekasse, der netop blev oprettet for at give mikrolån til foretagsomme folk i småkår.

Den første låner var en væverske der lånte til en ny væv.

I nyere tid er sparekasser afskaffet, fordi bankdirektører fik store bonuser ved at tage store chancer.

Det er muligvis ikke nogen dårlig ide, at starte nogle nye sparekasser efter den gamle model.

Poul-Henning

Se endvidere:

http://ing.dk/artikel/71068-nobelpris-til-...

http://bibliotek.dk/vis.php?origin=kommand...

 • 0
 • 0

Har lige laest i Politiken http://epn.dk/privat/article1625408.ece?pa... hvordan en selvstaendig ingenioer skal betale 129% i skat, saa der er jo ikke meget tilbage til at afdrage sit laan med.
I Danmark er der aabentbart - stadig - en fjendtlig holdning overfor ivaerksaettere.
For 15 aar siden fik vi ved et uanmeldt besoeg af skattevaesenet at vide at de vidste at ingen mennesker sagde deres gode velloennede job op for at blive selvstaendige, medmindre de havde fundet en fidus til at snyde i skat. De ville derfor komme og revidere os indtil de havde fundet vores fidus. At vi var aerlige og ikke snoed troede de simpelthen ikke paa.
Nu bor vi heldigvis i Canada hvor holdningen til ivaerksaettere er positiv.
Holdningen overfor ivaerksaettere skal aendres foer et mikrolaan vil vaere til gavn.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten