phloggen

Microsofts selvforskyldte problemer fortsætter

Igår indrømmede Microsoft offentligt at Vista stadig ikke er klar og ikke bliver det foreløbigt og deres aktier fik de fortjænte tæv på børsen.

De har lanceret en veritabel charmekampagne for at forklare hvordan de vil bruge 2mia$ på at give Google problemer og hvordan de har lavet 12 nye principper som skal få verden til at elske dem osv. osv.

Forvent mere spin i den nærmeste fremtid fra den kant. Forvent også at Microsoft vil gøre hvad der på fondsbørsen svarer til at tisse i bukserne for at holde sig varm: købe aktier tilbage for at holde kursen oppe.

Faktum er imidlertid at det deres kunder helst vil se er pålidelig software der virker og det er langt hen ad vejen lige nøjagtigt hvad Microsoft ikke kan og aldrig har kunnet levere.

For snart 50 år siden lavede IBM et operativsystem der hed OS/360 og projektet blev en katastrofe på alle mulige måder. Det løb langt over budget og tidsplaner.

Til trods for den glimrende bog, The Mythical Man-Month, som projektleder Frederick P. Brooks efterfølgende skrev, så er der næsten ingen der er blevet klogere siden da, vi bygger stadigt for store og for komplekse EDB systemer.

Det er en helt naturlig ting at mennesker helst vi have en dims der løser alle problemer og det er sådan set ligegyldigt om det vi ønsker os er en schweizerkniv, en tryllestav, en verdensreligion eller et operativsystem.

En schweizerkniv er en god backup løsning, den fylder ikke ret meget og den kan utroligt meget.

Men prøver man at forestille sig den schweizerkniv der kan erstatte en blikkenslagers værtøjskasse så begynder modellen at briste. Det bliver ikke bedre hvis schweizerkniven også skal kunne klare alle behov for en elektrikker, en tømrer, en læge og en oberst.

Microsoft har aldrig forstået hvorfor en blikkenslager har skruetrækkere fra tre forskellige firmaer i sin værtøjskasse, eller hvorfor der ligger en stump kobberrør med nogle underlige slidser i og et stykke fladjern der er bøjet på en akavet måde.

Og I Microsofts verden ville der også ligge en rundsav, et tangamperemeter, et mindre arsenal af antibiotika og diverse våben til tungt infanteri.

Uanset hvem man er, så får man en masse skrammel man ikke har brug for når man installerer Windows, og Microsofts problem er at få alt skrammlet til at virke, samtidig og sammen.

Hvis de havde taget et vink med en vognstang, så havde opdelt deres monster i nogle fornuftige moduler med veldefinererde og dokumenterede interfaces imellem, så kunne disse moduler have været releaset uafhængigt af hinanden og brugerne kunne nøjes med de moduler de havde behov for eller lyst til at have.

Men Microsofts monopolparanoia ser effektivt ud til at blokere for ethvert sådant tiltag: Til trods for udstrakt anvendelse af pædagogik fra bl.a. EU er der stadig ikke skyggen af fornuftigt modulær software arkitektur fra Microsoft, det ville nemlig gøre konkurrence nemmere.

De tre spørgsmål der presser sig på hos enhver EDB ansvarlig her til morgen må give Microsofts salgsafdeling kuldegysninger:

Kommer Vista overhovedet i 2007 ? Tør vi bruge det når det kommer ? Er det på tide at lave en helgardering ved at kigge på Linux ?
Ikke noget at sige til at Bill har givet sig til at lege frelser i Afrika, det er der helt klart mere fremtid i...

phk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu er det så spørgsmålet, hvor meget vi forbruger taber ved at Vista bliver forsinket: i første omgang er det vel et spørgsmål om at skubbe nogle nye versioner ud på markedet for at få omsætning, og her er en opgradering for en typisk bruger ligegyldig.

I anden omgang kommer forbrugerne (altså dem, der ikke bruger open source software) dog til at betale alligevel, idet at Microsoft bare trækker på kontoen, og overfører indtægter fra andre dele af den store glade Microsoft software portefølje, mens udviklingen står i stampe.

Tænker man lidt over det, kunne det se ud til at firmaet lider lidt under deres software kode 'inerti', forstået på den måde, at de faktisk kæmper med store mængder kode, der er svære at vedligeholde, opdatere og ændre. Reelt ved man faktisk ikke så meget om Microsofts udviklingsprocesser, men kigger man f.eks. på udviklingen af Word, så ved man at firmaet er nøjagtig så kaotisk som de fleste andre dødelige firmaet: det tog flere år og utallige overskredne deadlines før at de fik renset nok ud i den massivt fejlfyldte og monolitiske kode, der driver Word. Resten af historien kender folk nok: trods flere års forsinkelse har Word og dens venner fordrevet andre tilsvarende teksbehandlere, og markedet er nu total ryddet for konkurrence bortset fra de nye åbne, gratis tekstbehandlere. Og min 'nye' Word går alligevel ned jævnligt, på de mest mærkværdige måder!

Med andre ord så har firmaet råd til langsom og kaotisk programudvikling, så længe at deres monopol gør, at intet firma kan overleve Microsofts stille overtagelse af et nyt software domæne (var: farvel Wordperfect og venner, farvel Amiga, farvel Netscape (uha: for en fjende for firmaet!), farvel Borland, farvel Apple, farvel Psion, snart: farvel Google, Sony PS2 og  efterfølgere, mobiltelefoner, og farvel Ipod).

Når jeg tænker over det, så kender eller benytter jeg ingen software principper overhovedet, der stammer fra Microsoft! Hvis de eksistere, så er jeg i hvert fald ikke bekendt med dem, så mon ikke man kan sige at firmaet er slutpunkt for software udviklingsmetoder og aldrig udgangspunkt? Hermed mener jeg, at firmaet ikke bidrager til udviklingen og udbredelsen af softwareprocesser, men mere storforbruger af eksisterende 'best-practis' procedurer.

Den eneste Microsoft software metode, jeg kan nævne, er deres "Microsoft Certified" diplom, som i indoktrinering gør Scientology misundelig: lær at løse Microsoft problemer, med Microsoft værktøjer på Microsoft måde, og kun deres måde!

Med venlig hilsen Carsten Frigaard

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten