phloggen

Microsofts aktionærer lugter lunten

De tider er forbi da Microsofts aktier fordoblede deres værdi på et par år, de senste par år har kursen stået i stampe og nu begynder Wall Street at brokke sig.

  Det primære krav fra Wall Street er helt klart: Brug nogle af de 34.8 Mia $ der ligger i kassen til aktietilbagekøb så kursen stiger. Det er en kortsigtet tankegang, det handler kun om at investeringsforeninger har brug for at tjene penge på deres alt for store beholdninger af Microsoft aktier.

  Men der tales også om andre ting. Der skal spares på de store prestige projekter, man skal spare på de løbske omkostninger, man skal droppe de håbløse firmaovertagelser.

  Det er uvante ting for Microsoft at høre men der er ikke noget at sige til at aktionærene er bekymrede.

  Microsofts regnskaber er ikke nemme at gennemskue, men det står klart for enhver at stort set alt andet end Office og Windows taber penge i et eller andet omfang.

  Fra den meget omtalte satsning på mobiltelefoner til Xbox spillekonsollen har stort set alle markeder Microsoft har forsøgt at møve sig ind i givet underskud.

  Men også i kerneområderne ser det stygt ud.

  Microsoft har allerede en gang smidt mere end 5 års udviklingsarbejde væk da de kasserede "LongHorn". Vi taler her om en IT-Katastrofe der henviser udgifterne til EPJ og IC4 til kontoen for spild af papirklips. Ingen kender beløbet, men   det er ikke under 10 mia dollars.

  Hvis man så bare kunne se at Vista ville blive en kasse-success, så var det nok til at leve med, men det vælter ud med dårlige nyheder. F.eks kan kun 5% af alle PC'er kan køre Vista i det hele taget.

  Men hvad der bekymrer investorene endnu mere er at der er tegn på fedtspil: 
  Firma versionen af Vista bliver releaset i december 2006, men konsumudgaven
  kommer først "nogle måneder senere".

  Lyder det mærkeligt ?

  Det er det ikke. Microsofts meget forhadte licenseaftaler lover at det næste operativsystem kommer i 2006. Uanset hvilken stand Vista er i, kommer den på gaden i firmaversionen i December 2006.

  Det skal de store kunder nok blive glade for. De elsker simpelthen at få halvfærdig software presset ned i halsen. (Vi skal ikke glemme at de fleste store finanshuse er kunder hos Microsoft. Deres analytikere ved præcis hvad vi taler om her.)

  Sidst men ikke mindst er det ved at gå op for investorene at selv det utroligt lukrative Office-monopol flosser i kanten, ikke mindst takket være ODF filformat krigen i Massechussets.

  Det er faktisk så slemt at investorene begynder at tale om udskiftninger i Microsofts topledelse, specielt er Steve Balmer i kikkerten.

  Det tog Wall Street næsten 3 år at få skiftet direktør i Sun, men de fik deres vilje til sidst, fordi der ikke er så meget tilbage for den nye direktør at være direktør for.

  Nu skal Steve Balmer på charmetur på Wall Street for at skaffe ro på de billige rækker og det skal nok blive en oplevelse for de tilstedeværende.

  Steve Balmer på slap linie er nemlig en særlig oplevelse. Han hopper rundt på scenen som en gorilla når han hidser sig selv op, han bliver helt blå i hovedet hvis han nogen anfægter Microsofts retmæssige 100% markedsandel og han kaster med stole hvis Google ansætter tidligere Microsoft medarbejdere.

  Subjektivt vurderet ligger han circa midt imellem Berlusconi og Brixtofte når det gælder greb om virkeligheden.

  Det skal nok gøre indtryk på investorene.

  Hvor lang tid holder Steve Balmer ? Nogen der har et gæt ?

  /phk
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten