phloggen

Microsoft patch gør IBM AS/400 ukampdygtig

Der var engang en computer der hed en IBM S/3, senere blev den til S/34, S/36 og S/38 og til sidst blev det til AS/400 serien af "minorframes" fra IBM.

I gamle dage havde computeren en masse kontakter og lamper som teknikere kunne bruge når de lavede fejlfinding på hardwaren og programørene kunne bruge til aflusning når maskinen virkede efter hensigten.

Senere tilkoblede man en særligt priviligeret terminal som overtog denne funktion og den arvede navnet "console".

I en AS/400 maskine er konsol-terminalen en Thinkpad der kører windows. Ud over at varetage den simple terminal funktion er den også ansvarlig for at loade microkode og diagnostikkode på AS/400 hardwaren.

(Et af mine bookmarks er forresten denne meget informative side fra IBMs meget detaillerede installations "redbook" til AS/400, den indeholder en meget handy oversigt over hvordan stikkontakter ser ud i hele verden)

Men det var lidt et sidespring, det jeg egentlig ville gøre opmærksom på er Microsoft servicepacks giver problemer med AS/400 konsolcomputere.

Præcis hvor meget spinat man står i når det sker er ikke helt klart, men jeg mener at vide at en AS/400 der kører bliver ved med det selvom thinkpad konsollen dør, bliver rebootet osv. Men man kan så vidt jeg ved ikke starte sin AS/400 hvis den er gået kold uden at thinkpad'en virker.

Hvis man, som de fleste systemadministratorer gør nu om dage, ruller service packs ud over nettet, så er det et godt spørgsmål hvornår folk opdager at deres AS/400 har tabt konsollen, men sandsynligvis opdager de det ikke før næste gang hvor de virkelig gerne ville have at den virkede med det samme.

I den forbindelse kan vi notere os at kun ca. halvdelen af alle non-windows servere booter korrekt og som forventet efter et strømsvigt (Tal fra Californien under deres rullende strømafbrydelser).

At windows servere klarer sig bedre (ca 75% kommer op korrekt) ville selvfølgelig være glædeligt hvis tallet ikke skyldets at den elendige stabilitet og de mange service packs giver mange chancer for at trimme opstarten.

Egentlig er der ingen forskel på hvad IBM bruger denne thinkpad til og hvad en masse andre firmaer bruger PClignende hardware til i indlejrede systemer og det er vel i og for sig det lidt rystende perspektiv i det her.

Tænk hvis en sysadm en dag bliver nødt til at gå ind til chefen og sige: "Vi tør ikke lægge den her kritiske servicepack på, for så holder alle jernbanesignalerne op med at virke".

(OK, det ville jo på sin vis være en dejlig situation, for det ville jo betyde at alle de gamle damp, wire og relæ baserede signalsystemer var blevet skiftet ud, men lad nu lige det tænkte eksempel stå).

Men hvordan kan man egentlig tillade sig at bruge closed source i vigtig infrastruktur, hvad enten det så er landets hovedtrafikårer eller firmaets financielle systemer ?

Og burde vi egentlig ikke slukke for elforsyningen i hele Danmark en gang om året, f.eks grundlovsdag, så vi fik testet alle de der koldstartsprocedurer og nødstrømforsyninger ordentligt ?

phk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

zip----->  Og burde vi egentlig ikke slukke for elforsyningen i hele Danmark en gang om året, f.eks grundlovsdag, så vi fik testet alle de der koldstartsprocedurer og nødstrømforsyninger ordentligt ?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten