Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
cirkulær økonomi bloghoved stor

Mens vi venter på plastindustriens cirkulære emballageløsninger bliver lanceret i morgen 17. maj 2018.....

I morgen 17. maj 2018 er dagen hvor de dialoggrupper, som brancheorganisationen Plastindustrien har haft nedsat til at udvikle cirkulære økonomi løsninger i forhold til plastemballage, præsenterer deres løsninger i Industriens Hus. Det bliver spændende at se hvor radikale disse bredt sammensatte grupper er i deres forslag, der gerne skulle bidrage til at reducere ressourceforbruget til plastemballage.

Er det forslag om længere levetid, reducerede emballagemængder eller genanvendelse af emballager? Genanvendelse er ofte en udfordring, fordi mange emballagetyper indeholder forskellige materialer - ikke kun forskellige plasttyper - men sammenlimede folier af plast og metal - og nogen gange plast, metal og pap som i nogle kartoner til drikkevarer. Plastemballage giver således masser af udfordringer for en mere cirkulær økonomi! Det bliver som sagt spændende at se hvor innovative løsningerne er!

Mens vi har ventet på resultaterne fra Plastindustriens dialoginitiativ, har Føtex-kæden i Dansk Supermarked annonceret, at de snart vil udfase engangsplast-produkter fra deres sortiment som led i et samarbejde med WWF. Et spændende initiativ, der vidner om rettidig omhu! Det er nemlig således, at EU Kommissionen efter sigende forbereder regulering, der vil forbyde engangsplast-produkter.

Dvs. at erhvervslivet om nogle år kan blive tvunget til at foretage ændringer i deres sortiment, som dem Dansk Supermarked har annonceret. Måske vil vi snart se danske butikskæder konkurrere om først at udfase engangsplast-produkter. På samme måde var FDB - nu COOP - i 1990'erne den virksomhed, der som "first mover" gjorde økologiske fødevarer til et konkurrenceområde i dagligvarehandlen, hvor andre kæder som Dansk Supermarked var "late movers". I dag konkurrerer de to kæder om hvem der er størst på økologi!

I følge en artikel i de europæiske miljøorganisationers, EEB, tidsskrift META, så viser et lækket dokument fra EU Kommissionen, at Kommissionen planlægger at foreslå det nævnte forbud mod engangsplast-produkter: "The EU wants to ban several single-use items in an unprecedented effort to counter plastic pollution, according to a leaked paper. The European Commission is preparing to ban straws, cutlery, cotton buds, plates and balloon sticks, a leaked draft document seen by NGOs and published in POLITICO revealed this week.The laws, which are expected to be presented before the summer, also include plans to make producers pay for the cost of cleaning up and recycling of items that are commonly found on beaches and in oceans. These include, among others, food packaging, disposable bottles and cups, plastic bags and cigarette butts."

I samme artikel i META nævnes, at EU-landene hver år dumper 100.000 tons plast i havene. 100.000 tons er det samme som 100 millioner kg - og da vi er lidt mere end 500 millioner borgere i EU-landene, svarer det til cirka 200 gram pr borger pr år. Halvdelen af de 100.000 tons er engangsplast-produkter som plastflasker, plastkopper, plasttallerkener osv. Dvs. man skal forestille sig at hver indbygger i EU hvert år smider 100 gram flasker, kopper, tallerkener m.m. af plast i havet. Ok, altsammen bliver måske ikke direkte smidt i havet, men blæser derud, hvis det efterlades på stranden, i skoven, havner på lossepladser osv.

Plastprodukterne i Føtex vil bl.a. blive erstattet af produkter af biologisk materiale, så planen er ikke at udfase engangsprodukter. Bare vi så ikke kommer til at se stigende mængder af bambustallerkener, bioplastkopper osv. i naturen - smidt i naturen i den tro at disse produkter forsvinder af sig selv. Dels vil det være et spild af ressourcer - en voldsom downcycling af ressourcer - dels er disse produkter længe om at blive nedbrudt - selv hvis de bliver puttet i et komposteringsanlæg!

Michael Søgaard Jørgensen
er civilingeniør i kemi, ph.d. i teknologivurdering og arbejder som lektor i miljøinnovation og bæredygtig omstilling ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet på campussen i København. Desuden er han medlem af bestyrelsen i IDA Grøn Teknologi og IDA Teknologivurdering og er IDA's talsperson inden for miljøinnovation.