forskningsingeniøren bloghoved

Medier: Hurtige historier før sande historier

I slipstrømmen af skoleskyderiet i Newtown, Connecticut, USA, i fredags, bl.a. resulterende i 20 døde skolebørn, havde medierne, specielt de digitale af slagsen, travlt med at bringe nyheder om hændelsen ud til hele verden.

Detaljer om de dræbte, billeder af politi- og redningsfolk i aktion samt videoer og udtalelser fra pårørende kan findes på alle store mediers hjemmesider (bl.a. på CNNs).

Der var, ikke overraskende, også stor interesse for gerningsmanden; Hvem var han? Hvor gammel var han? Hvad var hans baggrund? Var han psykisk syg?

Rygter (: sandsynligvis lækage fra politiet) kort efter episoden pegede i retning af, at en person ved navn Ryan Lanza var gerningsmanden. Nu ved vi, at gerningsmanden var Ryan Lanzas lillebror, Adam Lanza, men inden dette blev officielt meldt, ud var "sandheden", at Ryan Lanza var gerningsmanden.

Der findes mere end én Ryan Lanza, og inden længe var en "forkert" Ryan Lanza blevet fundet på Facebook, og så var han for en stund udråbt til gerningsmand, bl.a. på Facebook og Twitter.

Hvad værre er, at flere medier - bl.a. CBS og Fox News - ukritisk tog denne "nyhed" til sig og deltog i udråbelsen af denne Ryan Lanza som gerningsmanden.

Man må håbe, at der sidder nogle journalister og redaktionschefer med ganske røde ører over den revolverjournalistik, flere medier udviste i denne situation.

For en hurtig historie er ikke nødvendigvis en sand historie.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten