seiersen science

Matematik kan de sørme også finde ud af

Jeg har set mange præsentationer af matematik på forskellige naturvidenskabsfestivaler, og der findes virkelig gode forsøg og demonstrationer, selv om de desværre er sjældne. På Bloomfield museet har man en stor udstilling om matematik, og den er faktisk ret god. På billedet ses en rigtig god geometrisk demonstration, hvor en lige metalstang drejes om en lodret akse, hvorefter den passerer uhændret gennem et krumt hul. Fyren på billedet er en af museets dygtige guides, Avner.

Lad mig med det samme vise et andet forsøg fra min egen verden, fysikkens. Det er i virkeligheden et klassisk gammelt forsøg, men af en eller anden grund har vi aldrig fået det bygget i Fysikshowet. Forsøget hedder "Kundts rør", og det er en måde at fremvise stående bølger i et lukket rør. Inde i røret spilles der musik, og publikum kan selv trykke på tangenterne. I bunden af røret ligger der en række små polystyrenkugler, som danser i takt til musikken. Når man laver en stående bølge, vil kuglerne lave et regulært, rumligt mønster, som viser, hvor der er buge og knudepunkter på bølgen.

I går fik jeg vist nævnt vores nabo, parlamentsbygningen Knesset, så den får I her lige et billede af. Ellers kan jeg fortælle, at vi fik organiseret transport til Tel Aviv, hvor vi tilbragte hele aftenen på en populær strandpromenade langs Middelhavskysten. Vi mødtes blandt andet med Kim, den danske ingeniør der besøgte os i Jerusalem i går.

Israelerne er vanvittigt gæstfrie, og de gør rigtig meget ud af at finde på ture og udflugter, så vi ser mest muligt af landet. Deres trumfkort præsenterede de i går: Vi flyver hjem allerede fredag, men natten mellem torsdag og fredag vil vi blive kørt langt ud i den judæiske ørken, hvor vi vil kravle op på det imponerende klippefort Masada, mens det stadig er mørkt. Her vil vi så se solopgangen over Det Døde Hav! Jeg har før oplevet ørkenen og Masada, som er virkeligt imponerende - men denne tur bliver helt unikt. Hele den danske lejr er euforiske over at skulle afsted.

Til sidst vil jeg nævne, at mens jeg har skrevet dette indlæg, har museets direktør præsenteret mig for en palæstinenser, som er ved at starte en science udstilling. Han vil gerne have noget input omkring en robotudstilling, så lige nu snakker han med Timo og Woody, der vil sikkert arbejde på at eksportere et par LEGO-robotter til Mellemøsten. WONDERS projektet handler om at skabe forbindelser, og det må vi sige lykkes rigtig godt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Klaus, Dumt spørgsmål: Traditionelt har Jødedommen ikke været interesseret i teknologi, faktisk har rettroende jøder i Europa igennem hele historien stort set forsøgt at undgå teknologi på alle mulige måder, F.eks havde de engang en langstrakt og ophedet diskussion om hvorvidt klaver og orgel var acceptable i synagoen, eller om mekanikke adskilte musikeren fra musikken fordi han ikke var i umiddelbar kropslig kontakt med den del der dannede tonen. Når Israel fremstår som et teknologisk fremadskridende land nu, med masser at interessante startups og afdelinger af store teknologiske virksomheder (Intel f.eks), er det så fordi at jødedommen har favnet teknologi, eller graver det bare skismaet imellem de ortodokse og pragmatiske jøder dybere ? Hvem var det der besøgte det tekniske museum ?  Var de de moderne vestligt orienterede, eller dukkede der også nogen af de ortodokse op ? Poul-Henning 

  • 0
  • 0

Hej Poul-Henning. Jeg vil sige, at vi primaert har set fire befolkningstyper i Israel: 1) De ultra-ortodokse joeder med deres sorte toej og specielle hatte, 2) de "moderne" joeder, der ofte kun kan kendes paa deres kalot, 3) "kulturjoederne" der hverken har kalot eller andre religioese kendetegn (og som formentligt slet ikke er religioese), samt 4) muslimerne. Der er faktisk rigtig mange muslimer i Israel, ogsaa uden for Vestbredden og Gaza. Generelt i Jerusalem ser vi mange af alle typer - dog har muslimerne ikke rigtig nogen kendetegn (bortset fra kvindernes sloer, selvfoelgelig). Specielt ortodokse og moderne joeder med kalotter myldrer det med i gaderne. Saerligt i denne uge, hvor det er en joedisk hoejtid, og alle flokkes til Jerusalem. Da vi var i Tel Aviv aendrede alt sig. Bygningerne blev meget mere moderne ala vestlig storby, og i den tid vi var der, tror jeg kun, jeg saa een eneste kalot. Paa museet har jeg set maaske 3-4 ortodokse joeder med det sorte toej og slangekroeller. Ellers er det folk med og uden kalot, der dominerer. Haaber du er med her til :-) Omkring den med teknologien vil jeg sige, at de ortodokse stadig lever en lidt middelalderagtig tilvaerelse (hvilket dog ikke forhindrer rabinerne i at koere i limousine), men hovedparten af landets befolkning er absolut moderne og vestligt orienteret. Faktisk foeler man slet ikke, at man er i Mellemoesten. Det hele virker meget europaeisk, og israelerne siger selv, at de er "living on an island". Dog bliver det aldrig helt europaeisk, ligesom det aldrig bliver helt arabisk. Jerusalem er noget helt unikt i verden, og jeg kan kun anbefale en tur her til. I parantes skal det naevnes, at selv pigerne er specielle. De har jo alle vaernepligt ligesom maendene, og her laerer man ikke bare at grave huller. Jesper spurgte i gaar en af vores unge guider, hvor mange maader hun kunne slaa ham ihjel paa. Hendes svar var: "

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten