ETF bloghoved

Marius er guld værd

EDIT 4/1-16: Underskriftsindsamlingen for Marius har nu nået lige under 17.000 underskrifter. Støt op om sagen her

Esben Lunde har i dag fundet tre millioner kroner til at fastholde internationale nyuddannede i danske regioner eller kommuner, hvor der er mangel på arbejdskraft. Super ide! Men samtidigt sender vi superingeniører ud af landet, fordi de arbejder for meget. Jeg savner helhedstænkning!

I går gik Marius Youbi fra Cameroun op til tre eksamener på en dag. AU Herning havde flyttet dem frem, så han kunne nå at få sine eksamenspapirer, inden han bliver smidt ud af landet i starten af januar. Marius’ brøde er, at han havde arbejdet 1,5 time om ugen for meget ved siden af studierne. Han var for arbejdsom.

Ved alle tre eksamener fik Marius 12. Som ved de fleste af de eksamener, han har gået op til. Men nu har vi altså ikke plads til ham, skønt vi har akut brug for IT-ingeniører i både Vest- og Sydjylland

Når uddannelses- og forskningsministeren i dag så går ud og melder, at regeringen ønsker at fastholde flere internationale studerende efter endt uddannelse, så vi kan rekruttere dem som arbejdskraft på vores virksomheder i Danmark, kommer det til at lyde lidt hult. Det er en skam, for jeg er meget enig i ønsket om at fastholde så mange som muligt. Vi uddanner gode ingeniører, og vi har i høj grad brug for dem.

Europa oplever meget store flygtningestrømme lige nu. Det er et politisk spørgsmål og ikke et ingeniørpolitisk spørgsmål, hvad vi stiller op med menneskemasserne. Men når en mand som Marius kan blive smidt ud, bliver vi alligevel nød til at råbe op.

Marius er kommet hertil for at studere, og han har oven i købet selv betalt sin for uddannelse ved at arbejde som blandt andet rengøringsassistent. Det er den indsats, han har gjort for ikke at ligge den danske stat til last, der nu gør, at vi vikke vil have ham. Vi har en akut ingeniørmangel, der kun bliver værre fremover. Marius stod med en praktikplads på hånden og var oven i købet interesseret i at finde arbejder bagefter.

Jeg ved at universiteter som SDU og DTU har op mod en tredjedel udenlandske studerende. Er Marius et uheldigt eksempel, eller er det sådan, vi behandler vores udenlandske gæster?

Danmark har brug for alle de ingeniører og teknologiske eksperter, vi kan finde. Udlændingereglerne må absolut ikke stå i vejen for, at danske virksomheder kan finde og bruge den teknologiske ekspertviden, som de råber efter så intensivt.

Vi må ikke lukke os om os selv. Så bliver vi alle fattigere - på flere niveauer.

God jul.

Jeg er fung. formand for IDA. Her skriver jeg om teknologipolitik, mine oplevelser som formand for +140.000 teknologiske eksperter og om nye tiltag fra IDA.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

har sjældent haft sin gang i forvaltningen af udlændingeloven :o(

Man ser en efterhånden endeløs række af sager, hvor folk udvises stik mod al logik, mens vaneforbryderfamilier ikke blot får lov at blive, men ovenikøbet modtager 2-cifrede millionbeløb i årlig støtte.

Jeg kan ikke se anden mulighed end, at man bliver nødt til at have en funktion i loven, der kan overrule lovens bogstav - for det er jo helt indlysende at lovens bogstav ikke slår til. Skiftende regeringer har jo helt klart ikke evnet at formulere en fungerende lov.

mvh Flemming

 • 16
 • 0

Jeg kan ikke se anden mulighed end, at man bliver nødt til at have en funktion i loven, der kan overrule lovens bogstav - for det er jo helt indlysende at lovens bogstav ikke slår til. Skiftende regeringer har jo helt klart ikke evnet at formulere en fungerende lov.

Det er helt klart en konsekvens af et DJØF-samfund som er blevet så kompliceret at almindelige mennesker ikke har en chance. Det giver vaneforbryderen en fordel for han ved at det går ikke uden at have den bedste advokat, men for almindelige mennesker der kun møder systemet en enkelt gang kan dette møde blive skæbnesvangert fordi man har tabt inden man når at blive klar over det!

Problemet er nok at det kræver både intelligens og engagement at lave regler der er både enkle, retfærdige og forståelige på en gang?

 • 8
 • 1

det tåbelige i denne sag er at han er faldet for en regel der er indført for at forhindre at folk kommer hertil for at arbejde, men under påskud af at være studerende.

Man skal vist være temmelig åndeligt fraværende, hvis man mener at Marius er kommet for at gøre rent og laver det ene 12 tal efter det andet for at skjule det.

Vi mangler virkelig en funktion i det offentlige der kan bruge hovedet og overrule regelrytterne. Hvorfor kontakter man ikke undervisningsinstitutionen og får deres bedømmelse af om en studerende er her for at arbejde eller for at studere ?

https://www.facebook.com/Lad-Marius-blive-...

 • 19
 • 0

Man er naturligvis nødt til at følge gældende lovgivning. At gældende lovgivning på dette punkt så er lavet med hovedet under armen er en helt anden sag, og den skal naturligvis laves om hurtigst muligt. Det skal dog ikke ske så hurtigt at vi får lavet endnu en gang makværk som så kan blive kendt som Marius-loven som specifikt løser Marius' problem, men ikke nødvendigvis hjælper andre i lignende situationer. At have en instans der ligger over loven vil helt sikkert skabe endnu større problemer, ikke mindst med retssikkerheden.

Lignende makværk ses bl.a. med knivloven og hundeloven som er gennemført på rekordtid for at politikerne kunne vise handlekraft, men som desværre har en del uhensigtsmæssige konsekvenser og hvor det kan diskuteres om de skaber flere problemer end de løser.

Forhåbentligt kan der findes en løsning på Marius' problem så han, med loven i hånden, kan blive i landet eller komme tilbage til Danmark hurtigst muligt og gøre sin uddannelse færdig.

 • 2
 • 0

lige præcis " Man er naturligvis nødt til" det er essensen , hvis det er et anfald af vilkårlighed der gør at Marius ryger ud skal det laves om, men hvis han kun kan blive i landet hvis man viser vilkårlighed så er man nødt til at sende ham hjem med de bedste ønsker for fremtiden, der skal altså dømmes med disciplin og ikke efter mest populære facebook opslag. God tur hjem Marius, tillykke med 12 tallerne , Cameroun har sikkert brug for en resourcestærk og flittig mand som dig i langt højere grad end DK har.

 • 1
 • 6

være en rigtig god forretning for DK at beholde ham. Omvendt ville det være et stort tab for hans hjemland, hvis han blev her.

Vi skal bare være passe på, at vi ikke støvsuger fattige lande for enhver form for intelligens.

 • 8
 • 2

Vi skal bare være passe på, at vi ikke støvsuger fattige lande for enhver form for intelligens.

Det er sådan set ikke relevant her, da den lov der er benyttet til at udvise Marius slet ikke tager højde for den slags.

Shalik, der læser kandidatuddannelse har samme problem. Han har arbejdet for meget som køkkenmedarbejder for at finansiere sin uddannelse, og det splitter iøvrigt hans familie ad:

http://www.bt.dk/danmark/han-har-kone-og-s...

Loven bør ændres meget hurtigt.

 • 6
 • 0

Det er et sidespor at begynde at tale om sigøjnerbossen i denne sammenhæng. Der er mange forskellige måder at komme til Danmark på, og studievisum er en af dem. Der gælder forskellige regler, afhængigt af om man er turist, studerende, flygtning osv. Administrationen af reglerne for studerende er åbenbart ret drakonisk, og det kan man med rette kritisere. Men der er jo samtidig et politisk pres for at gøre det så svært som muligt at få ophold i Danmark.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten