forskningsingeniøren bloghoved

Manipulation af lys på nanoskala for feinschmeckere

Senere i dag rejser jeg til Bad Honnef (syd for Køln i Tyskland), hvor Physikzentrum for femte gang lægger hus til International Workshop on Theoretical and Computational Nano-Photonics, TaCoNa-Photonics 2012*. *Det er stedet, hvor teoretiske og beregningsmæssige fremskridt og tendenser inden for nanofotonik bliver delt og diskuteret, og jeg er ganske spændt på at høre, hvad forskere fra verden over vil præsentere.

Når man kigger på titlerne for præsentationer og postere, bemærkes det, at ordene metallic, plasmonic og metamaterials går igen i mange af dem; Nanostørrelse systemer med metalstrukturer samt metamaterialer har stort fokus inden for nanofotonik i disse år.

Klassisk er opløsningen af optisk mikroskopi begrænset af bølgelængden af lyset - dvs. ca. 300-700 nm ved brug af synligt lys. Interessen for ovennævnte områder skyldes bl.a. forudsigelserne om, at man ved intelligent design kan anvende metalstrukturer til at overkomme denne diffraktionsgrænse (Beyond the diffraction limit). De dispersive egenskaber af metaller (i sammenligning med isolatorer og halvledere) har også ledt til forslag om brug af metaller inden for biodetektion på nanoskala samt til forbedring af solceller.

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson

Jeg skal selv bidrage til konferencen via en poster, som præsenterer nogle af resultaterne - bl.a. af simuleringer af vekselvirkningen mellem nanostørrelse sølvpartikler og lys - fra mit speciale, som jeg lavede tidligere i år.

Så jeg ser frem til at deltage i min første videnskabelige konference og forhåbentlig suge til mig af de nyeste resultater, trends, teorier og metoder inden for nanofotonik de næste par dage. Og det kan være, at I får love at høre lidt mere om det.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten