phloggen

Manglende diagrammer og AE Bogen

Jeg skrev om USB strømskinner forleden og i den efterfølgende debat fik jeg lidt på pukklen for at sige "bare at sende 5V igennem" og mumle usammenhængende om en driver transistor.

Skyldig som anklaget. Det var til og med overlagt.

Da jeg skrev stykket sad jeg og overvejede om jeg skulle forsøge at tampe et diagram ind i Ing.dk's underlige Content Manglement System og jeg besluttede mig for at lade være.

På sin vis ville jeg elske det hvis horder af læsere kastede sig over mine tossede ideer og forsøgte at reproducere og forbedre dem derhjemme hver gang jeg havde skrevet om et og andet.

NB: Vigtigt: Undtagelse: gælder ikke for indlæg om A-Våben.

På den anden side tvivler jeg stærkt på at jeg vil kunne levere et materiale der er højt nok niveau til at bringe også begynderne sikkert i mål og derfor kom diagrammet ikke med.

Jeg er simpelthen ikke Jan Soelberg og jeg når ham ikke til knæene.

Men guderne skal vide at jeg savner en som ham, til at føre ungdommen (i alle aldre) i fordærv.

Vi mangler virkelig nogen der kan bringe elektronik- og computer-interressen ud over de blinkende blå lysdioder i BilBrians plydsterninger og vandkølingeen af hans overclockede grafikkort.

I gamle dage havde vi Jan Soelbergs bog "Anvendet Elektronik", "AE Bogen" som den hurtigt kom til at hedde. Hvilket skatkammer var den ikke for mange af os ?

Nu er den ikke mere er til at opdrive og ingen vil genoptrykke den, men så vidt jeg er orienteret er det ikke muligt at overtale rettighedsholderne til at frigive manuskriptet på nettet.

Ifølge "WEB2.0" doktrinen burde der nu ske det, at en flok entusiaster bruger et eller andet kolaborativt net-værktøj (en Wiki ?) for at producere noget der er meget bedre, men på en og anden måde har jeg lidt svært ved at se det ske.

Eller er jeg for pessimistisk ?

Kan vi finde et par ildsjæle der vil tage stafetten og kan vi finde folk nok der vil skrive lidt materiale i ny og næ så de ildsjæle ikke kommer til at hænge på det hele ?

Det var jo en måde at hjælpe til at frelse unge ingeniørspirer fra at tro at "Natur&Teknik" kun handler om at sortere visne blade efter farvetone.

Er der nogen der melder sig frivilligt ?

phk

PS: Sikke en dag!

Selvom mine børn allerede råder over tre generationers nedarvede Legoklodser, så er det ikke et job for folk med svage nerver at stille en stor kasse med det nyeste nye Lego frem til fri afbenyttelse.

Vi har leget med Lego næsten hele dagen og hvis ellers ikke Rolf er alt for ivrig med saksen kommer vores anmeldelse i avisen på fredag.

Anmeldelsen til avisen dækker af hensyn til de mange forskellige læsere kun det 'legetøj' aspekt som de fleste vil se i Mindstorms.

Den anden og mere nørdede side, nemlig den åbne arkitektur og de åbne protokoller kan budgettet for tryksværte ikke holde til, så der må PHloggen træde til, mere om det senere.

PPS:

Min laptop som nu igen kører et værdigt operativsystem har allerede været i kontakt med NXT brikken via USB Eksternt billede

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ikke at jeg kender "AE bogen", den er vist før min tid.Men http://www.makezine.com/ har en masse projekter, både om elektronik men også en masse andet. Der kan være massere af inspiration af hente både i billeder/diagrammer, men også i de video klip som kan følge med.

 • 0
 • 0

Jeg har selv en pode som efterhånden har alderen/lysten til at lære lidt om hvordan verden fungere, så det synes jeg er en god ide. Som jeg husker 'anvendt elektronik', så var der også en del grundlæggende viden i den ... så man forstod principperne i konstruktionerne og selv blev istand til lege videre. Det er noget som konstruktions bladende mangler. Min bibel til konstruktion hedder Electronic Circuits, Design and Applications. Den er virkeligt meget bredt dækkende og den kan jeg meget anbefale. Den kræver selvfølgelig at man kan det basale, men jeg mener sagtens man kan lave noget ligende for begyndere. Måske kunne man udbygge med nogle simuleringer, som kan køres på en webside.

 • 0
 • 0

Problemet er også lidt at det er svært for den vordende ingenieur at bygge noget man kan blære sig med! I Gamle Dage (tm) var det klart "hot shit" at bygge en 2x40W stereo forstærker med et sæt basreflex højtalere og eventuelt et lyshow oveni pakken - jeg har været til mange fester p.g.a. det lysshow.I Dag får man kastet et helt fem-kanals surround sæt i nakken for under 2000 Kr bare hvis man går forbi Aldi. Man kan heller ikke reparere noget mere fordi - hvis man overhovedet kan åbne kassen uden at flække plastic'et- når man omsider får købt komponenterne til det koster de såmænd mere end en ny "dims".

 • 1
 • 0

Jeg giver dig sådan set fuldstændig ret, men man skal ikke undervurdere "what!" effekten i en Kalundborg Langbølge modtager der består af 4 dele, incl øreproppen. Jeg tror at fidusen er at vise hvordan ting virker og dermed netop arbejde imod black-box tendensen. Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Jeg skrev den seneste 10. udgave af Anvendt Elektronik i 1994 og 1997 efter Jan Soelbergs alt for tidlige død og har rettighederne til teksten:Soelberg, JanAnvendt elektronik10. udgave; ved Niels Dreijer, 1994. 2. oplag, 1997. 350 sider, illustreret + 1 disketteForlag: Teknisk ForlagEmne: elektronik ; for voksenundervisning ; undervisningsmaterialerOpstilling i folkebiblioteker: 62.36ISBN: 87-571-1601-6Pris ved udgivelsen: kr. 298,00"

 • 1
 • 0

Der har nok været mange ungdomsskole lærerer rundt omkring, som har lavet meget godt arbejde i tidens løb.Al respekt til dem, uden at de er kommet videre ud i verden. Jeg har da selv slidt flere AE'er, og de ryger aldrig ud.

 • 1
 • 0

Når teknikere dør på et eller andet tidspunkt, så skal de have deres "bibler" (læs: AE-bøger) med i kisten. Når de så er kommet derop til Vor Herre, så kan de bla. være med til, at opretholde den "varme linie" til jorden. :-)

 • 0
 • 0

Mest henvendt til Niels Dreijer og Louise Soelberg:

Ja - vi er mange der savner Jan og den populære bog. Du kommer der nye generationer til som jeg godt kunne se kunne få glæde af denne bog. I dag så jeg for eksempel nogle unge piger som cyklede rundt med walkie-talkie (PMR-Radioer). Vi har lige holdt fødselsdag for drengene i vores 9-årige søns klasse. Da de så mit elektronik-værksted udbrød de ting som: Wou og sejt !

Jeg måtte nærmest love nogle af dem at vi nok skulle prøve at lave noget på et senere tidspunkt.

Derfor: Niels - du skrev på et tidspunkt at du havde rettighederne til den nyeste udgave af bogen. Var det muligt - kunne det have interesse at re-lancere bogen?

Det kunne være som "betalt". Det kunne også være som en PDF-fil (Betalt eller gratis) - Eller helt at frigive teksten til en slags "open-source" hjemmeside, hvor vi i fællesskab kunne opdatere kredsløbene til de komponenter som er gæns i dag og få lagt nye print ud til konstruktionerne (det kunne evt. foregå i open-source "KiCAD") - eventuelt få lavet print som man kunne købe.

Håber at I vil overveje ideen positivt :-)

 • 3
 • 0

Ja - det kunne være uhyre interessant hvis AE bogen / bøgerne - og andre af de mange gamle danske elektronik bøger af Niels Dreijer, E Dam Ravn osv. kunne fås som E bog. Jeg har en del af de gamle bøger og der er jævnligt nogle unge knægte som har lånt dem af mig, da de ikke mere står på biblioteket. (Nogle af dem kan dog skaffes hjem).

Er det mon muligt at få kontakt med nogle af de gamle forfattere og høre om bøgerne kunne genudgives som E-bøger / PDF - betalt eller gratis ?

Og Louise: Jeg kan godt forstå du er stolt af din far. Han var unik.

Til andres info: Alle de gamle Ny elektronik blade med mange konstruktioner er lige blevet lagt på nettet af forlaget, til fri afbenyttelse. :-) Det bringer minder frem at læse i disse herlige gamle blade. Læs dem på: http://www.altomdata.dk/NY-Elektronik

 • 2
 • 0

Hej Carsten

Det kan de - lovligt !

ae80.dk: Mange af Jan Soelbergs Anvendt elektronik bøger (incl. 2 bind versionen ae80) er blevet skannet ind og lagt på nettet.

Backup link.

ae80.dk: En del af konstruktionerne er også lagt online - se under menuen "Jostykitfiler".

Til en del af konstruktionerne er der endda lavet Gerber-filer så man kan bestille print med filen til eget forbrug.

ae80.dk: Tilladelserne er også lagt på www: Citat: "... The legal stuff. Her finder du vores tilladelser til at scanne, replikere og dele konstruktionerne og dokumentationen du finder her på siden. ..."

 • 1
 • 0

Damn... det bringer minder tilbage....

Min storebror (13 år ældre end mig) var en sand elektronik tryllekunstner.

Han kunne lave alt i elektronik. Det var hans passion, som han også arbejdede med til sin død.

Hvis jeg spurgte til om han kunne lave en dims, så tog han en stump køkkenrulle, og tegnede diagrammer og skrev modstande og kondensator værdier på, og skrev hvilke dioder, transistorer og opamp'er jeg skulle bruge. Alt direkte fra hovedet.

Det kunne føres direkte ned på et veroboard, og så virkede det hver gang.

Desværre døde han af leukæmi, kort tid inden min konfirmation, da jeg var 13 år. Jeg endte med at arve alt hans elektronik grej. Umulige mængder af dimser og dimsedutter, modstande, kondensatorer, transistorer, dioder, IC'er, måleinstrumenter, loddestationer, strømforsyninger, halv og helfærdige hobby projekter, samt et bibliotek af bøger, inklusive mange udgivelser af AE bøgerne.

Fra jeg "legede med" elektronik med hammer og skruetrækker, brugte jeg nu rigtig megen tid på at lære og lege på den rigtige måde.

Jeg boede ikke langt fra Karlslunde, hvor Circuit Design holdte til, og besøgte dem derfor ganske jævnligt for at købe kits, eller følge med i de nye computer trends som de også bevægede sig over i. Jeg hilste ofte på Jan Soelbergs hustru, som var i butikken.

Desværre døde han jo, som mange ved, under udførelsen af een af sine hobbies... at flyve med (full size) helikopter, som han havde taget certificat til.

Den dag døde elektronikken på hobby niveau i Danmark... det var en super trist dag på alle måder!

 • 2
 • 0

Hej Glenn.

Ja -jeg ved, at de nu nu ligger lovligt på nettet. Det er faktisk mig, der har skaffet tilladelse til scanning og deling af AE bøger osv. :-). Senere har jeg hjulpet med at skaffe tilladelser til at vi må lave kopier af byggesættene til eget brug. (Ingen kommerciel udnyttelse). Jeg har også skaffet tilladelse til scanning og deling af mange af de gamle danske elektronik bøger. Ja - jeg har også skaffet tilladelse til at scanne og dele de game Populær Elektronik blade, og der er allerede scannet en hel del af disse ting. Det er et ret omstændigt arbejde at skaffe disse tilladelser fra forfatter / forlag. Hvem har rettigheder i dag, hvem er kontaktpersoner osv. Men det er lykkedes i ret mange tilfælde, ved hjælp fra forlag, forfattere og ja - slot og kulturstyrelsen i et enkelt tilfælde. (De står for at udbetale bibliotekspenge til forfattere, så de har noget kontaktinfo liggende) Siden AE80.dk indeholder ikke alt jostykit / Circuit design materiale. Materialern bliver lagt på AE80.dk, når vi har fået lavet gerber filer til de gamle byggesæt. Scannede filer af vejledninger osv. bliver lagt i en facbook gruppe om Jostykit. Cicruit design filer, har også sin egen facebook gruppe. De mange gamle elektronikbøger og blade, kan findes i en Facebook gruppe der hedder Elektrobikforum.

 • 1
 • 0

Iøvrigt vil jeg lige påpege, at den senest udgave af AE bogen - nr 10, IKKE er en Jostykit bog, og vi har derfor ikke tilladelse til at scanne den. Den er skrevet af Niels Dreijer. Rettighederne til de originale Jostykit AE bøger, indehaves af Ole Hagelin ( Josty AB), som købte Josty Kit Danmark´s konkursbo 1984, hvor AE bøgerne indgik. Vi har tilladelsen på skrift fra Josty AB, og tilladelsen kan findes på AE80.dk

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten