Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Man fræser da radiokasser…

Af Claus Mejling

 

En af de mere delikate opgaver i værkstedet for tiden er fræsning af de kasser der skal indeholde radiosystemerne på Nexø II. Det drejer sig om de to sæt radiosendere/modtagere der skal sørge for, at vi kan sende kommandoer til raketten, og få telemetridata ned igen.  

Disse to radioer, der er udviklet af Peter Scott, sidder i en højfrekvenstæt kasse, der også yder fysisk beskyttelse af radioprintene under rysteturen op, og den mere eller mindre hårde kontakt til Østersøens vande under nedslaget. Der bliver også en del varme til overs i radioens, og specielt videosenderens, PA trin, der skal overføres til rakettens overflade, der fungerer som køleplade.  

Fræsning er en fascinerende proces, som jeg i videoen forsøger at fange. Fræsning minder mig altid om den grønlandske fedtstenskunstner, der blev spurgt om det ikke var svært at skære disse fantastiske figurer han fremstillede. Nej da, svarede han, det svære er at se figuren inde i fedtstenen. Sådan er det også med fræsning, at se kassen inde i en massiv aluminiumsklods. Her får vi i CS god hjælp fra SolidWorks, det kan den grønlandske kunstner ikke trække på.  

God fornøjelse.  

er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Havde I tilsvarende hjemmefræsede kasser til Nexø I?

Det forekommer mig at netop sådan en ting burde kunne skaffes COTS. Den her slags raffinement og akkuratesse kommer nemt til at stå i vejen for slutmålet efter min opfattelse.

Går der lidt scope-creep i den?

 • 2
 • 0

Der er altid hundrede måder at lave noget på. Den valgte måde virker og er gjort.

Skal vi fantasere om hvad man ellers kunne have gjort, så virker CNC fræsing som den mest direkte optimering. Eller den kunne 3D printes. Det med radiotæthed og varmeoverførsel findes der løsninger på.

Skulle man vælge at skære med vand eller laser vil det være mere naturligt at ændre kassens design så den er opbygget af foldede plader.

 • 5
 • 0

I mit tidligere arbejde på Elektronik Centralen/Delta/Force lavede vi også en kasse til Hubble Space Telescope (Deployment Control Electronics). Den var bevist ikke opbygget ud fra en blok aluminium. I stedet for blev den lavet af fræsede 'plader' der var skruet sammen. Så vidt jeg husker skyldes det at det kom problemer med mekaniske spændinger i kassen når man fræsede den. Den var dog noget større/dybere end jeres kasse. Har i ikke den slags problemer?
Nå man skal 'sende noget op i luften' så plejer hvert et gram at koste. Kasserne virker meget massive. Er den ekstra vægt så lav at det ikke betyder noget i praksis?

 • 1
 • 0

Vi bruger ikke ret meget energi på vægtoptimering af Nexø raketterne. Deres primære formål er at verificere en række systemer, ikke at flyve højt.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten