Mærsk Olie og Gas toner rent flag

Politiken skriver i dag om hvordan ansatte på platformene i Nordsøen presses til at fifle med prøverne, som skal vise hvor meget olie der udledes.

"Vi undersøger procedurerne på alle platforme og forventer, at undersøgelsen vil være klar i begyndelsen af det nye år", siger kommunikationschef i Mærsk Olie og Gas, Thomas Grøndorf til Politiken. Problemet i den udtalelse er at det ikke er procedurerne der er noget i vejen med, men hvordan man gør i praksis. En procedure er kun noget værd hvis den følges.

"Hvis medarbejdere presses til at vælge gode frem for dårlige prøver, er det helt, helt uacceptabelt." Jakob Thomasen vil nu have undersøgt det, han betegner som en problematisk kultur på platformene skriver Politiken endvidere.

Det kommer oven på en historie om hvordan Mærsks helikoptertjeneste har videregivet oplysninger om miljøstyrelsens flyvninger til platformene, som ligeledes skal tjekke om platformene slipper for meget olie ud.

"Da jeg så, at Miljøstyrelsen mener, at det er mod hensigten med overflyvningerne, at vi deler den her information, så har jeg stoppet det", siger Mærsk-direktør Jakob Thomasen til DR. Det citat fortæller om en problematisk holdning hos Mærsk Olie og Gas' øverste chef. At videregive informationer om flyveplaner er åbenlyst ikke ulovligt, men en mand i Jakob Thomasens position er godt klar over at det er klart i modstid med ånden i lovgivningen. Politiken beskriver ligeledes hvordan mails med disse informationer er sendt til ledende medarbejdere i Mærsk Olie og Gas, hvorfor Jakob Thomasen ikke burde have være uvidende om den praksis.

Politiken skriver også om hvordan der presses mere vand igennem renseanlæggene end de er dimensioneret til. Problematikken er at jo ældre et felt er, jo mere vand kommer der op sammen med olien, og de to ting skal naturligvis skilles ad. Åbenbart kræver det en større investering at ombygge et anlæggene, og den har Mærsk ikke ønsket at foretage.

Mærsk Olie og Gas er nu blevet politianmeldt, og i den forbindelse stiller Mærsk Olie og Gas sig til rådighed. Det kan jo ikke ligefrem undre, da politiet har retten til at afhøre Mærsks ansatte.

De fleste ved at Mærsk er kraftigt topstyret. Der sker ikke meget uden at ledelsen ovenover har givet deres velsignelse. Samtidig er Mærk Olie og Gas gode til at tjene penge, noget som selv DONG-drengene var imponeret over, og de hører bestemt ikke selv til de dårligste.

Alt i alt er det tydeligt at Mærsk Olie og Gas har et kultur problem. Hensynet til profit er sat over hensynet til miljøet og lovgivningen. At kulturproblemet starter med den øverste ledelse, nemlig Jakob Thomasen og ellers ned igennem platformscheferne mv. er ligeledes klart.

Det virkelige spørgsmål er om dette kulturproblem når højere op i hierarkiet hos Mærsk. Hvis det gør, så vil Mærsk miste troværdighed, når de samtidig skriver sådan noget som det her på deres hjemmeside. Spørgsmålet på det vil vi få igennem de kommende dage, for det vil kunne ses på hvordan koncernledelsen håndterer sagen.

Skal Mærsk genvinde noget troværdighed, så skal der rulle hoveder. Både for at tilfredsstille den offentlige stening, men også for at sende et internt signal om hvad der er acceptabelt og hvad der ikke er.

Mærsk Olie og Gas har tonet rent flag, og det er sort som olie - om alle syv takker på stjernen er sorte vil tiden vise.

Vh Troels

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten