Må man plagiere chokolade og Strindbergsk sprut

Den er 36 sider lang. Den kan downloades som en pdf-fil, og den er stærkt underholdende. Firmaet Zacco Advokater, står bag en engelsksproget publikation, der rummer en lang række tankevækkende indblik i sager, som udspringer af dansk, norsk og svensk immaterielret og praksis. Tankevækkende i betydningen grinagtig og berigende samt med en portion eftertanke som effekt.

Smagstoppen må plagieres En afgørelse fra den svenske patent-appelret afslører eksempelvis, at "basisformen på Toblerone-chokolade, en trilateral prisme, er for enkel og derfor ikke registrerbar som varemærke". En markedsundersøgelse, som var udført af ansøgerne for at dokumentere at de chokoladesøde produkt skulle have opnået distinkt genkendelse af den trekantede form hos forbrugerne blev også afvist af appelretten.

Begrundelsen var, at undersøgelsen kun havde fokuseret på forbrugere mellem 15 og 50 år. En alt for snæver undersøgelse, idet produktet henvender sig til den generelle offentlighed, vurderede appelretten.

Vienettas immanente egenskaber Samme appelret vurderede i en anden sag, som handlede om iskagen Viennetta, at produktet umiddelbart ikke rummer immanente distinktive egenskaber, som isoleret set kan berettige til en mønsterbeskyttelse af produktets form.

Men da iskagens form var blevet anvendt intensivt i en lang tidsperiode havde den imidlertid alligevel opnået et generelt accepteret distinkt udseende, som gjorde langt de fleste forbrugere i stand til at genkende formen og nævne navnet på producenten. Iskagen kunne mønsterbeskyttes.

Sprutnavnet Strindberg Den svenske appelret tillod iøvrigt også at lade den svenske forfatter August Strindbergs navn blive et varemærke for et spiritusfirmas produkt. Da forfatteren havde været død i 92 år kunne han betragtes som "forlængst afdød" og derfor i pagt med de gældende regler for genbrug af personnavne til varemærker.

Lang næse til komponister Herhjemme kunne sport- og idrætsforeninger glæde sig over en Højesteretsafgørelse i 2004, som udtalte, at der ikke skal udbetales godtgørelse for musik anvendt under legemesudfoldelserne. Det var Koda og Gramex, som på rettighedshavernes vegne havde anlagt sag mod de lyttelystne idrætsorganisationer DIF og DGI.

Fuck-site krænkede ophavsret Aller-koncernens tabloidorgan Se & Hør blev udfordret, da cub4.com registrerede domænenavnet fuckseoghor.dk. websitet rummede kritisk information om bladets arbejdsmetoder og krænkelserne af danske og internale berømtheders privatliv.

Klagenævnet for domænenavnet i Danmark beordrede , at domænenavnet fuckseoghor.dk skulle overdrages til Se og Hør/Aller.

Linket til den gratis PDF-fil "Scandinavian IP Law Review hos Zacco Advokater kan anbefales.
/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten