phloggen

Det må I helt selv om - men: ...

Da mine forældre downsizede fra Den Gamle Brugs i Vedskølle til en lejlighed i midten af Skælskør for snart 20 år siden var der en masse pulter der skulle tages stilling til.

Vi tre drenge svor vor musketéred: Hvis bare der stod tre pilsnere til gravøllet ville vi ikke lide noget savn.

Mine forældre har altid haft orden i sagerne og jeg er ikke i tvivl om, at der lige siden altid har stået tre pilsnere klar hvis lynet skulle slå ned.

Min mor blev født på et fattigt men åndrigt husmandssted på Høve Mark, en kilometer fra den grundtvigianske frimenighed hendes morfar var med til at stifte og hun tog Grundtvigs "Et jævnt og muntert, virksomt Liv paa Jord" på ordet.

Hun blev som lille udstationeret hos bedsteforældrene, der var begyndt at blive svagelige, og fortsatte karierren som ung pige i huset og senere som kokkepige, indtil hun på Rønshoved Højskole mødte en velsoigneret ung mand fra Møen.

Efter et par år blev de gift og slog sig ned i udkanten af det Sydvestsjællandske Bondeplateau, i den føromtalte Gamle Brugs.

I 30 år var hun dagplejemor for ialt hundrede børn og fortsatte derefter med uformindsket energi med fem børnebørn.

Alle disse børn og deres forældre vil nikke genkendende til overskriften, for der var altid kloge råd at hente, aldrig som ordrer eller formaninger, men der var heller ingen tvivl om hvor Solveig stod.

Sammen tog mine forældre foreningslivet og lokaldemokratiet alvorligt: I forsamlingshuset, i det andet forsamlingshus, brugsen, skolebestyrelsen, kloaklauget, grundejerforeningen, valgmeningheden, ...

Det var far der sad i møder, afgav beretninger og greb værktøjet når det kom dertil, mens mor sørgede for at bordene blev dækket, kaffen brygget, træet pyntet, bollerne smurt, de gamle mænd&koner kørt til&fra og frem for alt at de nye blev budt velkommen og bragt ind i fælleskabet.

Det er karakteristisk at det eneste sted hun er at finde på Internettet er som "arbejdsbi" i Skælskør Egnshistoriske Arkivs projekt med registrering af gravstenene på de lokale kirkegårde.

For tre måneder siden fik mor lidt bøvl med venstre ben og blev indlagt, mistanken var en blodprop i hjernen men det viste sig at være fremskreden kræft.

På et par uger gik hun fra aktiv pensionist & farmor med 40.000 km/året, til lammet i venstre side i en rullestol på et plejehjem.

Det tog hun i strakt arm: Hun havde haft et godt liv, skyldte ikke nogen noget og 80 år var en respektabel alder at dø i.

Nogle sidste udståender blev bragt og dirigeret i orden.

Vennerne og familien blev informeret om tingenes tilstand og hun tog afsked med en sand parade af besøgende.

Torsdag aften, efter en dejlig dag, mistede hun pludselig bevidstheden og fredag morgen var hun sovet stille ind.

Idag ryddede vi hendes værelse på plejehjemmet og drak de tre pilsnere der ventede os i køleskabet.

Om kort, om langt blev løbebanen spændt,

den er til folkegavn, den er til grøde;

som godt begyndt er dagen godt fuldendt,

og lige liflig er dens aftenrøde.

Æret være hendes minde.

Solveig Kamp bisættes fra Høve Valgmeninghedskirke lørdag d. 2 september kl. 14:00.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kondolerer - smuk historie!

Pudsigt at kortlægge alle stednavnene, som du nævner, både i din mors og i din fars historie.

Bortset fra at din far blev "importeret" helt fra Møn, efter de mødte hinanden på Rønshoved (som jeg kan se ud af vinduet, herfra), så foregår hele historien, helt tilbage fra dine oldeforældres tid, indenfor en gåtur fra marken ved Høve.

Hvordan kom du på at flytte helt op til Slagelse? ;-)

 • 1
 • 0

Hvordan kom du på at flytte helt op til Slagelse? ;-)

Jeg har faktisk været lidt omkring inden jeg valgte Slagelse som hjemstavn.

Dengang, inden mobiltelefoner og remote login, var det ret smart at kunne sige til chefen, at det nok gik hurtigere hvis han ringede til en af dem der boede tættere på arbejdet og sommerhuset lå en kort cykeltur borte, man kunne bo der hele sommeren, cykle ind og tage et brusebad i Slagelse, derefter tog til arbejde.

Da jeg kom hjem fra USA lå Slagelse stadig bekvemt i forhold til Høje Tåstrup og nu også i forhold til bedsteforældrene.

 • 5
 • 0

Smukt skrevet beretning, der tjener både dig og din mor til ære. Tak fordi du delte dine tanker med os, og godt at du har søskende at dele sorgen med. Byrder er lettere at bære, når man har nogen at dele dem med.

 • 2
 • 0

Jeg vælger at læse det ovenstående som en beskrivelse af en værdig og fattet måde at give slip på livet. Det er måske den bedste måde at sætte punktum på et langt og virksomt liv.

Mine bedste tanker til de efterladte.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten