Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
supermaterialer bloghoved

Lyset slukkes for sidste gang på DTU Nanotech

Jep, så nåede vi hertil. DTU Nanotech, som før hed MIC, som før hed Mikroelektronik Centret, lukker for varmen i aften, for sidste gang. I det nye år er de gale og geniale mennesker i en af Danmarks mest dynamiske akademiske institutioner, i nye institutter. De fleste på et helt nyt institut for sundhedsteknologi. En utålmodig og rastløs person som mig, kan kun holde ud at være det samme sted så længe, fordi "stedet" har flyttet sig og forandret sig igen og igen, frygtløst kastet sig over spændende nye områder og muligheder. Vi har haft en spektakulær innovationsprofil, men har også være innovative i forhold til hvordan undervisning og forskning kan bedrives. Ikke mindst har vi vist at man kan have en organisation der topperformer på alle områder, hvor folk har det godt og samarbejder, hellere end modarbejder, hvor man er stolt på sine kollegers vegne når det går dem godt. Højt til loftet, store visioner. Det har været spændende og dybt motiverende at være med til.

Illustration: DTU nanotech

Her er en lille hilsen, på engelsk, til mine kolleger - både dem jeg har haft i over 20 år, og dem jeg ikke har haft nær så længe. Det er passende på engelsk for DTU Nanotech er (var) international til benet:

"DTU Nanotech, my favorite place in more than 20 years, shuts off the heat and the light for the last time tonight. The naughty kid in the classroom, who dared to reinvent, innovate and create across research, education and innovation, is being closed. I am and have been immensely proud of being part of this strange working place. Always ready to move, to change, to bifurcate, to evolve and now to end... with a new organisation to rise from its ashes. Cross-disciplinary research is just super-hard, but we at DTU Nanotech just worked harder - and we have the track record to prove that we made it work again and again, at the intricate borderlines between research fields, between fundamental and applied science. Ladies and gentlemen, my dear colleagues and conspirators since 1998 and later, you have been truly amazing. Know this: I will be seriously pissed off if you do not continue to rock the boat from now on. Speak up, think ahead, change the track, change the habits, challenge the authorities, think out of the effing box. R.I.P. DTU Nanotech, and long live the people of DTU Nanotech. "

For mig og mine kolleger udi nanomaterialer, bliver vi til en ny sektion på DTU Fysik, Nanoscale Materials and Devices. Nye kolleger, spændende nye muligheder for forskning. Det skal vi høre meget mere om i det nye år!

God jul og godt nanoår!

Peter Bøggild er professor i nanoteknologi på DTU. På bloggen Supermaterialer skriver han om stort, småt og tusind gange mindre.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Natotech var (er) et sted hvor man har arbejdet "cross discipline". Her opnår man synergi, har bliver 1+1 til mere end 2. Den danske kultur hvor vi stoler på hinanden og godt kan yde noget til "det fælles gode" uden at "jeg" skal have nytte af det har været med til at gøre dette muligt. Her har vi, i lille Danmark, nogle fordele som vi skal forstå at udnytte. Det er et lønligt håb at den nye struktur ikke en dannelse af nye siloer og nye administrative byrder men derimod at DTU stadigvæk her kan være i verdensklasse ved at kunne arbejde på tværs. Kun fremtiden kan vise det.

  • 2
  • 0

I perioden 1995 - 2000 rasede i Ingeniøren en debat om cements betydning for holdbarheden af beton, hvor klassisk cement ligger størrelsesmæssigt i området 500 nano- til ca 200 my-meter, blev der "pillet" ved kornfordelingen af pulver-komponenten i beton, hvor cementen i et videre omfang blev erstattet af flyveaske og Mikrosilika. Man undgik at tage hensyn til kornform - og kornfordelingens betydning for stabiliteten af den resulterende pulverkomponent Konklusionen var temmelig klar, nemlig at dansk beton er problematisk, og i 2018 opgav "ejerfamilierne" hele koncernen og satte den til salg. Det kan selvfølgelig være en tilfældighed, men den nye DS/EN 206 DK NA kan måske give et hint, for af standarden, som er omtalt i ingenøren i november 2018 fremgår, at cementbrancen i udlandet ikke vil slippe dansk beton løs på deres markeder. Danmark må tilsyneladende holde "partikelroderiet" inden for landets grænser. Det er ærgerligt, at nano TECH er nedlagt, bare fordi nogle ledere ikke har været skarpe nok. Men toget er nok kørt inklusive en hel del arbejdspladser.

  • 0
  • 0

att.: Bjarne Mønnike.

Mit indlæg om beton illustrerer, at vi i Danmark "kom for sent et tog", der går under navnet Partikelteknologi, og nedlæggelsen af DTU nanoteknik viser bare, man tilsyneladende ikke har tillagt "toget" betydning og ladet stå til omkring beton.

Du skulle måske hilse på geologerne ved Århus universitet, for her er der tilsyneladende gang i "cross discipline".

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten