Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

LSA-fan

Jeg er en stor fan af LSA-rækker og hvis du tilhøre den majoritet der ikke aner hvad jeg taler om er det helt naturligt.

LSA-rækker er i store træk en telefon-insider ting, men de kan bruges til meget andet end telefoncentraler og gadeskabe.

Oprindeligt, dengang Alexander Graham Bell startede, blev telefonledninger skruet eller loddet sammen, men ingen af delene er optimale, ikke engang elektrisk og begge dele fylder alt for meget.

Efter en del grundforskning der afslørede at det vigtige var at samlingerne var gastætte, dukkede wire-wrapping og punch-blocks op.

wire-wrap går ud på at man på kontrolleret vis vikler en ledning om en firkantet terminal, således at der efterlades mekanisk træk der sammen med metallernes elasticitet forhindrer gasser, særligt men ikke kun ilt, borte fra kontaktfladerne imellem de to metaller.

punch-blocks, eller som de hedder på denne side atlanten "LSA-PLUS" rækker, er samme grundlæggende princip, men i stedet for at vikle ledningen udenom, presses den ned i en snæver sprække der først skærer igennem isoleringen og derefter "bider sammen" om lederen, således at der opnås en gastæt samling.

wire-wrap brugte man til at koble de tusindevis af relæer i en telefoncentral sammen (og senere også til at bygge computere af TTL kredse) mens punch-blocks primært bruges i krydsfelter hvor det skal være nemt og hurtigt at lave forandringer og hvor der er mest kamp om pladsen.

Men man behøver ikke at være et telefonselskab for at bruge LSA-rækker og de er f.eks perfekte til at komble en stak 1-wire temperatursensorer på et kabel:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Kablet tilbage til computere kommer ind nederst til højre, (GND, 3V3 og signalet), 1-wire sensorene er de sorte kabler og det hele patches sammen på oversiden.

Bemærk kondensatoren på 100nF over GND+3V3 yderst til venstre, det reducerer fejlraten til næsten ingenting.

Bemærk at der findes to typer af LSA rækker: LSA1, fastgøres med to skruer som på billedet, mens LSA2 er beregnet til at clipse på nogle specielle holdere.

LSA2 er generelt billigere, men noget rod at få monteret, LSA1 er lige ud af landevejen. Jeg køber mine på eBay.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der sker en koldsvejsning når tråden trækkes omkring hjørnerne på den firkantede pind.

 • 2
 • 0

...blev telefonledninger skruet eller loddet sammen, men ingen af delene er ikke optimale, ikke...

??
Kunne meningen mon være noget så simpelt som: "men ingen af delene er optimale"? ;)

 • 3
 • 1

Jeg mindes at have hørt at wire wrap oprindelig blev udviklet til rum-applikationer. Er det mon rigtigt? - og er også blevet tillært at det er koldsvejsning.

Har arbejdet med wire wrap i et års tid eller to, det var ikke så tosset til prototyper og lign. Man skal bare huske at maks. frekvens er ca. 40 MHz (frit fra hukommelsen).

 • 0
 • 0

I mit lille båd bygnings projekt har jeg forelsket mig i T-tap connectors. https://dk.rs-online.com/web/p/crimp-samle...
Det er i mit tilfælde et 12 v system.
På den måde kan man trække 6 ledninger fra sikringskassen rundt langs bådens sider og så koble de forskellige elektriske installationer direkte på ledningerne, endda på en sådan måde at de enkelte installationer kan kobles fra igen. Clas Ohlson har en tilsvarende "Strömtjuv" men der kan tilkoblingen ikke trækkes ud igen.
https://www.clasohlson.com/se/view/content...
Kommentar udbedes!

 • 0
 • 1

Jeg tror ikke der er mange automekanikere der ikke har bandet strømtyve langt væk. Jeg ville bruge noget ala wago 221/222. Specielt når vi snakker miljøer med vibrationer.

Ulempen ved forbindelser af typen "punch-blocks" er at de er relativt følsomme for at stansningen af metaldelen er i orden.

Har i flere uafhængige sager set problemer med dårlige crimpning af bl.a. fladkabler pga. slidte standseværktøjer.

 • 3
 • 0
 • men det er da enklere, billigere og mere kompakt bare at sno de sorte, røde og hvide ledninger sammen og stikke dem i hver sin samlemuffe, og så mase skruen godt ned i snoningerne. Tør vædde på, at det holder lige så godt i et normalt indemiljø.
 • 0
 • 4

Den valgte løsning ser ud til at være både billig og nem at have med at gøre.
Jeg kan se at du har patchet det på oversiden, er systemet lavet til at montere to ledere i hver skære klemme? Jeg har kun dårlige erfaringer med at montere to ledere i en skære klemme beregnet til én leder.
Et andet problem kunne være fejlsøgning..
Når man har med bus systemer at gøre er det en fordel at det er nemt at adskille nettet, hvis der en en node der clamper bussen eller forsyningen.
Skæreklemmer har den ulempe at lederne skal kortes op hver gang de skal genmonteres.

Det kan også laves som et print med parallel koblet print connectoere, som så kunne bruges sammen med hun stik med skære klemmer. Det gør det nemt at isolere fejl.
F.eks dette sæt:
PHOENIX CONTACT QC 0,5/ 3-ST-3,81 1897403
http://dk.farnell.com/phoenix-contact/mc-1...

Eller den der kan bruges sammen med std. pin heades:
https://uk.rs-online.com/web/p/idc-connect...

Ulempen er at:
- Tre typer junctions pr sensor (lodning, stik, og IDC), stedet for 3 IDC.
- Der skal fremstilles et print.
- Det er lidt dyre.

 • 0
 • 0

Det er vel i princippet det samme der sker, når man maser de to halvparter af f. eks. et Farnell 154-829-stik sammen om et 25-polet fladbanekabel ved hjælp af sit mobile skruestik?
(Noget nemmere end at sidde og fedte med at lodde :-) )

 • 0
 • 0

Et sted, hvor man nok brugte noget tilsvarende. Chefen sagde det var teknologi fra NASA, men jeg har underskrevet en tavshedsklausul, om ikke at røbe firmahemmeligheder. Nu eksisterer firmaet så ikke mere... Så jeg ved ikke?

Det blev brugt på telefoncentraler, hvor firmaet var "anden aktør"- så alle de små kulørte ledninger (hvis koder, jeg lykkeligt har glemt) kunne sidde ordenligt fast i, det de nu skulle sidde fast i uden lodning.
Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Med det viste værktøj er arbejdet en leg - både at tiføje og fjerne ledninger

Uden det værktøj er det bestemt ikke tilfældet....

 • 1
 • 0

vil selv prøve at måle frem og retur på hver kreds af mit gulvvarme anlæg og har gået og tænkt over letteste løsning på at få forbundet 20 sensorer uden for meget lodning, da det gerne må kunne skilles ad senere. Sådan en LSA er jo super til det og jeg har en LSA tang liggende til formålet... Takker for oplysningen

 • 0
 • 0

Er LSA beregnet til at forbinde flertrådede ledninger? I alle de installatiner jeg har set, har det altid været enkelttrådet stiv ledning. Mit gæt er så også, at de har lige præcis den rigtige tykkelse , der passer til LSA.

Stod jeg med samme opgave, ville jeg have valgt 8 stk Dupont 1x3 female header, og så 3 stk male pin header 1x8 monteret på forboret printplade. Så vil bredden blive 2.54mm x 9 = 23 mm, og 10mm på den anden led. Det kræver dog den ret dyre Engineer PA-09 crimptang. Dupont headers sidder ikke så godt fast som LSA, men til en fast installation går det vel.

Hvad er fordelen ved LSA i forhold til Dupont-headers?
* Det sidder bedre fast
* Det er billigere?
* Det er hurtigere at montere?
* Det er pænere? (er der et dæksel)
* Det er nemmere? (crimp er noget nørkel)

 • 0
 • 0

Jeg kan nok (en sjælden gang) prale af at tilhøre den minoritet, der godt ved hvad LSA-rækker er for noget!
I alt fald dæmrede det kraftigt da jeg så det værktøj PHK linkede til.
Vi kaldte det bare for "Kronerækker" eller "Kroneterminaler" i DR. Vi havde en (dårlig?) vane med at benævne tingene ved fabrikatsnavne, frem for de mere korrekte produktnavne. XLR-stik hed derfor konsekvent "Cannonstik" selv om det snart blev Neutrik, der leverede dem. Og "Siemens-stik" var entydigt et frygtelig gammeldags 3-benet stik med skrueterminaler, og "Kuke"-stik det tilsvarende kabelstik med kun 2 ben. Tuchelstik var... (Nå nu bliver det for vidtløftigt..)
Men altså DRs kælderkrydsfelt var bestykket med hundredevis af de her Kronerækker, hvori de utallige forbindelser fra hvert af Radiohusets mange registreringsrum og studier blev termineret og strappet på kryds og tværs for vel omkring en 30 år siden.
Wikipedia siger systemet blev udviklet (af Krone) i 70'erne, og det passer meget godt med hele DRs krydsfeltsystem gennemgik en stærkt tiltrængt renovering da TV-avisen rykkede ud af Huset i midt-firserne og efterlod plads på en hel 4.sal til en ny drifts- og afviklingscentral, ibrugtaget i 89, til afløsning for den gamle "Forstærkerhal" der havde huset centralteknikken siden huset blev bygget.
Det krævede nogle sværdslag og sikkert en del reserchrejser at forlade de kendte loddeterminaler med deres mange krydstråde, og gå over til det her "nymodens" klemmen ledninger sammen på denne måde.

 • 5
 • 0

Wago 222 kræver intet specialværktøj og fungerer med bløde ledere
https://www.wattoo.dk/wago-serie-222-skrue...

"Skrueløse samlemuffer fra WAGO til bløde og stive ledere. Serie 222 mufferne er forsynet med et smart tilslutnings system som gør det nemt at få de bløde ledere ind i hullerne. De kan bruges til afisolerede fleksible ledere med tværsnit fra 0,08 til 4 mm² samt entrådede og flertrådede stive ledere op til 2,5 mm². De klarer op til 32 A og er velegnet til at forbinde stive og bløde ledninger f.eks. i forbindelse med downlightkabel."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten