close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

LSA-fan

Jeg er en stor fan af LSA-rækker og hvis du tilhøre den majoritet der ikke aner hvad jeg taler om er det helt naturligt.

LSA-rækker er i store træk en telefon-insider ting, men de kan bruges til meget andet end telefoncentraler og gadeskabe.

Oprindeligt, dengang Alexander Graham Bell startede, blev telefonledninger skruet eller loddet sammen, men ingen af delene er optimale, ikke engang elektrisk og begge dele fylder alt for meget.

Efter en del grundforskning der afslørede at det vigtige var at samlingerne var gastætte, dukkede wire-wrapping og punch-blocks op.

wire-wrap går ud på at man på kontrolleret vis vikler en ledning om en firkantet terminal, således at der efterlades mekanisk træk der sammen med metallernes elasticitet forhindrer gasser, særligt men ikke kun ilt, borte fra kontaktfladerne imellem de to metaller.

punch-blocks, eller som de hedder på denne side atlanten "LSA-PLUS" rækker, er samme grundlæggende princip, men i stedet for at vikle ledningen udenom, presses den ned i en snæver sprække der først skærer igennem isoleringen og derefter "bider sammen" om lederen, således at der opnås en gastæt samling.

wire-wrap brugte man til at koble de tusindevis af relæer i en telefoncentral sammen (og senere også til at bygge computere af TTL kredse) mens punch-blocks primært bruges i krydsfelter hvor det skal være nemt og hurtigt at lave forandringer og hvor der er mest kamp om pladsen.

Men man behøver ikke at være et telefonselskab for at bruge LSA-rækker og de er f.eks perfekte til at komble en stak 1-wire temperatursensorer på et kabel:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Kablet tilbage til computere kommer ind nederst til højre, (GND, 3V3 og signalet), 1-wire sensorene er de sorte kabler og det hele patches sammen på oversiden.

Bemærk kondensatoren på 100nF over GND+3V3 yderst til venstre, det reducerer fejlraten til næsten ingenting.

Bemærk at der findes to typer af LSA rækker: LSA1, fastgøres med to skruer som på billedet, mens LSA2 er beregnet til at clipse på nogle specielle holdere.

LSA2 er generelt billigere, men noget rod at få monteret, LSA1 er lige ud af landevejen. Jeg køber mine på eBay.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Der sker en koldsvejsning når tråden trækkes omkring hjørnerne på den firkantede pind.

  • 2
  • 0

...blev telefonledninger skruet eller loddet sammen, men ingen af delene er ikke optimale, ikke...

??
Kunne meningen mon være noget så simpelt som: "men ingen af delene er optimale"? ;)

  • 3
  • 1