Himmelrummet

Long March 5B for tredje gang

Det er fjerde gang, der spilles rumroulette. Første gang var det rumstationen Tiangong-1 de sidste tre har det været med Long March 5B (denne inklusiv).

Det ligner at turen ender i det østlig Stillehav ud for Californiens kyst.

Jeg har fundet min skitse med de sidste to Long March 5B raketter frem og håndtegnet Aerospace Corporations simulering af tredje Long March 5B's sidste omgang ind i lyseblå. Det mest sandsynlige punkt for genindtrædning i den tykke atmosfære er markeret med en streg og tallet 3.

Illustration: René Fléron

EU's rumovervågningsprogram (EU SST) følger også Long March 5B's genindtræden, den senest publicerede forudsigelse er fra kl. 15.50 CET (UTC +2 timer).

Godt 29% af den sidste bane rundt er over land, altså i runde tal en tredjedels chance for at dele rammer på land.

Opdatering 30/7-22 22:45 CET:

Ifølge Space news rapporterede US Space command at Long March 5B-Y3 genindtrådte klokken 16:45 UTC (18:45 CET, DK tid). Kort efter rapporterede det kinesiske agentur for bemandet rumfart at raketdelene var genindtrådt 16:55 UTC på 119,0° øst og 9,1° nord - hvilket er Suluhavet omkring Filipinerne (se kortet nedenfor).

Illustration: René Fléron

Til oktober bliver det fjerde modul sendt op til Tiangong rumstationen med en Long March 5B.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ifølge sat-flare var den stadig i en højde af 130km da den faldt ned. Normalt sker det under 100km, men den havde formodentlig lav masse relativt til arealet.

Eller sat-flare havde beregnet højden forkert.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten