ATV bloggen

Fra løvens hule til øretævernes holdeplads

Netop som jeg var i gang med at skrive på mit blogindlæg, var der breaking news på mobilen, der ændrede vinklen: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind gik ud af politik, og som ny minister har vi fået en dansk super-iværksætter, Tommy Ahlers.

Det er et spændende valg, for dermed får vi for første gang en minister på den post med hands-on erfaring inden for iværksætteri og teknologiudvikling i en virksomhed. Tommy Ahlers er mest kendt i offentligheden for sin rolle som en af investorerne i tv-programmet Løvens hule, men hans største bedrifter ligger i de succesfulde virksomheder, han har startet og udviklet.

Tommy Ahlers risikerer at komme fra løvens hule og ind på øretævernes holdeplads. Men det bliver spændende at have en minister med en radikalt anderledes tilgang end den gængse tænkning på Slotsholmen og omegn.

Samtidig vil jeg gerne sige en stor tak for indsatsen til Søren Pind, der måske kom lidt sidelæns ind i jobbet som uddannelses- og forskningsminister, men som satte en række vigtige dagsordener. Vi har både fået en teknologipagt, digitalisering er sat i centrum af regeringens politik, og jeg har det seneste år haft lejlighed til at deltage i den spændende Pind-genererede debat om dannelse i uddannelserne. Herunder det øgede behov for teknologisk dannelse.

Jeg kan garantere for, at ATV fortsat vil være på banen med indspil til uddannelses- og forskningspolitikken. For få dage siden lancerede vi en større rapport, Danmark som Science & Engineering-region, der er den første, samlede analyse af det Danmark som teknologi- og videns-økosystem.

Blandt konklusionerne er, at vi er generelt stærke på uddannelse og forskning, men at især teknologivirksomhederne har store problemer med at tiltrække de rigtige talenter. Dels på grund af, at vi uddanner for få unge inden for de tekniske, naturvidenskabelige og digitale uddannelser, dels på grund af at det er for bøvlet for virksomhederne at ansætte medarbejdere fra udlandet. Så selv om en række initiativer peger i den rigtige retning, er der nok at tage fat på for den nye minister.

Tommy Ahlers har indtil videre afholdt sig fra de store programerklæringer, og det bliver interessant at høre om hans prioriteter. Herfra skal lyde et til lykke med udnævnelsen og god arbejdslyst! Jeg er klar til sammen med ATV’s medlemmer at bidrage til, at regeringen træffer beslutninger på et evidensbaseret grundlag. Det handler om Danmarks fremtid – en fremtid, som afhænger af vores evne til at stå stærkt i den globale konkurrence om talenterne.

Lia Leffland er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er glad for at Tommy Ahlers er kommet på posten som forskning- og undervisnings minister.

Han skal dog huske på, at minister betyder - forvalter på statens vegne - og ikke er et fyrstendømme, med fri beslutningsret.

Så reelt kan han inspirere og facilitere, men ikke beslutte nye tiltag på området. Men fint med friske tanker.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten