Liveblogging fra Linuxforum

OPDATERET: Det blev nu ikke til så meget med at følge arrangementet som liveblogging. Ingeniørens proprietære publiceringssystem må være udstyret med en slags kunstig intelligens. Ihvertfald valgte det at strejke det meste af dagen og gjorde det umuligt at berette om en meget veloplagt første dag på Linuxforum, som var klart mere besøgt end sidste år.

Arrangementet fortsætter lørdag, og jeg regner med at vende tilbage med mere her på bloggen. Blandt andet en fornøjelig dialog, hvor Simon Phipps fra Sun Microsystems diskuterer åbne dokumentstandarder med direktør for politik og strategi Anders Nørskov for Microsoft Danmark.

Her er noterne, som jeg nåede at poste inden alting gik i sort i Ingenørens ende - Linuxforums trådløse open source-netværk kørte fint Eksternt billede

I bunden af dette indlæg finder du så mine noter fra dagens panedebat om åbne standarder...

Skift til fredag morgen:

.........................

Kim Østrup fra IBM åbner konferencen. Han taler om den forretningsmæssige side af at anvende OPen Source, og hvilken rolle den offentlige sektor spiller som driver for Open Source. Han opfordrer alle til at sende en email til sekretariat@osl.dk, som er foreningens af Open Source-leverandører, hvis man støder på et offentligt site, som ikke understøtter andet end Internet Explorer. Så vil foreningen dokumentere omfanget af den slags offentlig sjusk.

Glem frygten for åbne standarder

Louis Suarez-Potts er chefudvikler på den fri programpakke Openoffice.org. " Med åbne standarder og Open Source er det forførste gang muligt at træffe et valg. At fravælge proprietære løsninger. Frygten for at vælge frie og mere rationelle løsninger vil blive straffet, er det mit indlæg skal handle om. Glem frygten," siger han.

Skift til fredag eftermiddag

Noter fra paneldebatten på Linuxforum, postet fredag aften efter en minimal,lapidarisk?,redigering.

Stemningen i det lille lokale var forholdsvis fortættet, da repræsentanter fra bla.sun og Microsoft skulder ved skulder skulle diskutere hvornår åbne dokumentformater er åbne:

Panel: Søren Thing Pedersen (STP)- Openoffice.org Louis Suarez-Potts (LSP) Openoffice Simon Phipps (SP) Sun Microssystems Anders Nørskov (AN) Microsoft Danmark Anne Grete Holmsgaard (AGH) SF

Ordstyrer: Rolf Ask Clausen (RAC) Ordstyrer, Ingeniøren

AGH: Vi har brug for åbne standarder, vi har brug for ODF, Jeg har talt med Massachusetts (Peter Quinn) og det virker. Det handler om konkurrence. Det har vi ikke i øjeblikket, der er kun Microsoft. Men vi har brug for flere selskaber og flere konkurrenter på markedet, vi kan ikke accpetere et de facto monopol.

AN: Microsft understøtter åbne standarder, som vi tror fast på. Det er måske overraskende, og måske har vi ikke været gode nok til at kommunikere det. Office Open XML er en standard, som er åben, og vi forventer, det bliver en iso-standard om et år. Det er et stort skridt mht. interoperabilitet. Mio. af brugere har skabt mia. af officedokumenter de sidste 20 år. Vi støtter åbne standarder. Men en enkelt standard. skal ikke være et krav. Det bedste for alle er et antal åbne dokumentstandarder.

SP: ODFalliance.org støtter ODF, det er en "milepæl" - vi har fået nok af at anvende lukkede filformater.

LSP: Det nu, der skal træffes et valg om en standard, der kan fungere i fremtiden. Mit motiv er at opmundre til udviklingen af en tilgængelig officesuite for alle- ikke kun eliten. Indtil nu er information i stigende omfang kun tilgængelig for eliten - det har vi fået nok af. Microsoft Office koster 499 dollar, det er mere end mange menneskers årlige indtægt. At migrere til Openoffice sparer ikke blot penge men skaber værdi.

STP: Er jeg her som forbruger, skatteborger og uafhængig udvikler. Jeg er en af de 20 danskere der arbejder på Open Office. Oasis' ODF skaber konkurrence og bygger bro mellem forsk. leverandørers systemer. Så hvordan skal fremtidens it-infrastruktur se ud?

RAC: hvordan skal man så være åbne: 1. Har dette noget med teknologi at gøre - betyder det noget, om vi gør det på Microsofts måde eller den andens?

Konsekvenser for 2: Økonomi, 3: business 4: politik

AN: Jeg regnede ikke med, at min rolle var at promovere elektriske stole. Microsoft indsender Open XML-formatet for den næste Office til en standardiseringsorganisation, ECMA. Med den, kan vores brugere konvertere deres gamle formater til det nye.

SP: hvad har det med jeres format at gøre?

AN: Min oplevelse er at ODF blev skabt på SUNS arbejde. Med få ændringer.

SP: PAsser ikke, spørger man uafhængige organer, er der sket hundredevis af ændringer.

AN: Vi deltog ikke ODF-arbejdet, fordi vi ikke mente, at det var den rigtige teknologi. Måden formatet er designet på, er problemet. Vi har en forpligtigelse til bagudkompatibilitet. Det er afgørende for vores brugere og virksomheder at deres data kan konverteres.

RAC: bagudkompatibiltet selvfølgelig - men hvorfor så ikke blot åbne jeres gamle standarder?

AN: Vores nye format bygger office 2003-schemas. AGH: Når jeg hører på AN, så er det "vores kunder" og ikke "Brugerne". Men vi har behov for en dokumentstandard. Hvorfor bruger i ikke ODF? Det er uafhængigt. Det er ikke en standard fra ét selskab.

AN: Vores standard er åben - fuldstændig. Vi støtter ikke ODF, det er vigtigt at sige at ODF ikke er mere uafhængigt. Officepakker er komplicerede applikationer. ODF understøtter ikke den innovation, som vi laver i vores produkter.

Spørgsmål sal: bagudkompatibilitet - kan ikke lade sig gøre med ODF. Kan man så udveksle data mellem ODF og Microsoft' nye format.

AN: Vi vil ikke læne os op af noget der ikke er 100 procent perfekt. Det skal være en helt korrekt konvertering.

LSP: Grunden til i ikke understøtter ODF, er at det ikke passer til jers kommende værktøjer - så i vil bare omklamre jeres kunder! Men ODF tillader folk af lave forretninger med andre mennesker.

SP: Microsoft standard drejer sig kun om at kanonisere office12-formatet. Standardiseringsorganet (ECMA) som Microsoft har valgt er helt umotiveret. IETF kræver at specs er implementeret flere steder - sådan er det ikke med Microsoft's standard.

RAC: begge standard er gratis?

LSP: Måske vil Microsoft sende standard til ISO, men resultatet af den proces er uklar. ODF er meget længere fremme.

SP: Et designmål for ODF er, at alle skal kunne implementere det. Office XML bruger Windows Vista-koncepter, og det vil være et stort arbejde at implementere det - derfor er det usandsynligt at Microsoft vil møde konkurrence på den standard. i en meget lang tid frem over. Microsoft satser på at Microsoft Vista og andet de næste tre år vil låse brugerne de næste ti.

Salen: Hvad sker der hvis ISO ikke certificerer Microsoft' foreslåede standard? AN: Spekulationer. Jeg kan ikke svare på det.

LSP: Det er svært at få det offentlige til at anvende Openoffice.org, fordi man hænger fast i fortiden og supporten er utilstrækkelig. Men lad os se om seks mdr. eller et år, om der opstår en supprtorganisation i Danmark. Den kan jo tjene penge! Det er utroligt, at jeg skal udfordre jer til det. Jeg er træt af multinationale selskaber. Lad os dog se et dansk firma tilbyde support.

SP: I (Microsoft) migrerer alle jeres kunder fra binære filformater til XML. For første gang har DK-brugere faktisk et valg. Det handler om at folk skal eje deres data og frit kunne vælge hvilken software vi vil have.

Keld Simonsen: Microsoft åbner ikke dataformaterne. (KLID). Hvorfor støtter Microsoft dog ikke ODF?

AN: Vi mener ikke, at vores kunder efterspørger formatet.

Rac: politik. hvad er de politiske implikationer?

AGH: Det vigtige er, at brugere og den off. sektor har en åbenhed. At alle brugere kan tilgå informationer. Interoperabilitet mellem central- og lokaladm. Der er brug for et reelt åbent format. Åbenhed - vi kæmper for åbne samfund, derfor må vi også anvende åben software.

AGH: Det er vigtigt at den danske regering vælger ODF nu. Om kort tid kommer kommunalreformen. Vi skal have valgt et åbent format nu, så vi ikke spilder penge og er låst af gamle formater.

LSP: ODf er et filformat ikke et produkt. Derfor kan man skabe mange konkurrerende applikationer der ALLE benytter ODF. Microsoft filformat derimod vil være meget svært at skabe applikationer til.

AGH: Microsoft er velkommen til at bidrage og anvende ODF.

AN: Min anbefaling er, at man holder sig at vælge det bedste produkt til den bedste pris, det er bedst for den off. sektor og samfundet i helhed.

Peter Toft: Hvis nu kunderne efterspørger ODF, ville det så ændre jeres holdning?

AN: Vi er kommercielt firma,lytter til kunderne, hvis der er behov vil vi formodentlig understøtte det men ikke i ODF, vi kommer nyt i software hele tiden.

SP: Hvor meget efterspørgsel har i brug for? 30 stater ønskeker det - delstaten Massachusetts?

AN: Svært at sige. Jeg kan ikke sige hvor meget efterspørgsel der skal til, men tredieparter vil kunne levere konverteringen til ODF.

SP: Så i implementerer det ikke i office 12?

LSP:Hvad nu hvis Google understøtter ODF og Yahoo også? Hvad gør Microsoftmon så.

RAC: Så hvordan bliver fremtiden?

SP: To fremtider: I den ene har regeringen indset at den fællleshukommelse, som der er brug for er understøttet med ODF. I den ande er det lykkedes Microsoft at låse brugerne igen.

AN: XML er stadig en hjørnesten. AGH: Åbne standard er den del af et åbent thinking. jeg håber på det bedste hvorfor ellers være politiker.

  • Hvad skal off. gøre hvis det ikke bliver en iso-standard - Microsoft openxml.

LSP:ODF er allerede en åben standard.

AN: der kommer en ECMA-standard for Open XML, og den vil være god.

SP: Bare fordi noget er i en standard, er det ikke åbent. ISO er kun interessant fordi regeringer ønsker det blåstempel. Regeringer skal fokusere på diversitet uanset standarder eller ej.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten