Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

En lille maritim blog.

Af Flemming "RIB" Rasmussen

Så blev det også min tur til at lave et lille skriv her på mediet. Jeg har under vores opsendelsen fornøjelsen af at være skipper på Blå RIB, som dels er vores recovery fartøj og også tjener som persontransport mellem de øvrige fartøjer før og efter opsendelse – og ikke mindst som kameraplatform i det omfang øvrige operationelle pligter tillader det.

Min baggrund for jobbet er et liv som sømand – fra lille purk i optimistjolle, fisker på Nordsøen, søværnet og et langt liv som amatør og semiprofessional kapsejler.

Illustration: Carsten Olsen

Blå RIB (Rig Inflatable Boat) er en ”gummi”båd (i virkeligheden er det ikke gummi men et vævet kunststof beklædt på begge sider med en lufttæt polymer) med et glasfiberskrog. Det giver kombinationen af et meget solidt fartøj, der kan klare sig i stort set alt det vejr, vi kan opleve i Danmark, samtidig med, at den er enormt praktisk idet den ikke behøver fendere, men blot kan ”banke ind i” siden på andre fartøjer uden at skade hverken dem eller sig selv. Yderligere er det en forholdsvis hurtig båd – op til ca 42 knob ~ 78 km/t. Vi kan sagtens lave persontransport mellem f.eks. Vostok og Sputnik, uden at nogen af dem behøver at stoppe.

Som det fremgår at videoen, har vi det rigtigt sjovt på Blå RIB ;o), dels er det en fantastisk stykke legetøj, og dels kommer vi i kontakt med stort set hele crew’et i løbet af en opsendelsesdag.

Illustration: Carsten Olsen

Under selve opsendelsen er vi også dem, der er tættest på raketten – for at give Mejling de optimale betingelser for at få de bedste skud i kassen.

Blå RIB er som alle vore skibe udstyret med AIS, som er et positioneringsværktøj (og det I følger vore skibe med under forlægninger). Det gør. At FIDO (Flight Dynamics Officer) hele tiden ved, hvor vi er – og da han samtidig har fuldstændigt styr på raketten, kan han meget tidligt i forløbet give os en kurs/afstand til forventet nedslagspunkt (hvis vi ikke selv har visual), så vi kan være fremme meget hurtigt. Nu fløj Nexø1 jo som bekendt ikke så højt, men der gik ca. 30 sekunder fra den re-surfacede, til vi var der.

Carsten Olsen er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Carl-Erik

Din pointe er helt valid - dog ikke de 30 sekunder, man dør ikke af drukning på under fire minutter.

Reglerne i CS er, at skipper suverænt bestemmer over fartøjet og over de folk, som er om bord. Reglerne for krav om redningsvest er fleksible på Blå Rib. De afhænger dels af forholdene, samt hvem der er ombord. Billederne herover er taget i det bedste sommervejr, Danmark kan præstere og viser primært undertegnede samt vores dykker Per Siebeneicher. Vi er begge særdeles erfarne både sømænd og dykkere og skulle en af os ryge i karret, vil kun forfængeligheden tage skade, og vi ville begge kunne svømme i timevis uden assistance. Hvis vi har ikke søfolk ombord - fotografer eller lignende eller folk jeg ikke kender 100%, er der krav om redningsvest - uanset forhold.

Alt dette sagt er det selvfølgelig ikke et heldigt signal at sende, men jeg er et dybt pragmatisk menneske, der ikke anser mig selv som tagende unødige risici. Men når forholdene er til det, bruger jeg ikke redningsvest. Dette er ikke en opfordring til andre om at ikke at bruge redningsvest, men om altid at bruge sund fornuft.

Andre CS skibe har andre regler.

Mvh Flemming
Skipper Blå Rib

 • 13
 • 1

Så er der andre skibe i området. Personligt var jeg styrmand på DSC RIB og vi var på alle tidspunkter omkring opsendelsen indenfor et minuts sejlads fra blå RIB.

Skulle Flemming og Per, falde i vandet ville vi uden større problemer kunne redde dem op.

Desuden sejlede RIB bådene mellem andre fartøjer, så der var konstant nogen på andre både der ville have observeret eventuelle MOB (mand/mænd over bord).

Derudover er det ikke altid optimalt at have veste på... for eksempel er Per dykker og skal kunne hoppe i vandet med få sekunders varsel.

Når det så er sagt, så vil jeg lige pointere at jeg er stor fortaler for at have vestene på, men også mener at der kan være tidspunkter hvor det kan accepteres at vestene blot er tilstede i båden.

Hilsen Jeppe N,
Styrmand på DSC RIB

 • 7
 • 1

Hej igen Carl-Erik

Skal vi ikke nøjes med at være enige om, at vi ikke er helt enige? ;o)

Jeg bakker til fulde op om din holdning om "altd redningsvest" som værende en rigtig god regel. Hvis du ser videoen igennem, vil du også se, at alle "passagerer" er iført redningsveste. Og jeg vil aldrig anbefale generelt fravalg af redningsvest, men dog fastholde min (pragmatiske) holdning om, at der findes folk/situationer, der kan retfærdiggøre udeladelse.

Og jeg vil kraftigt understrege, at dette er min holdning og ikke en officiel CS politik - den er som sagt, at ansvaret er op til de enkelte skippere.

Præcist det er en af de farligste cocktails.

Sorry to say, men det er ren retorik. Hvis man kigger på drukneulykker i forhold til sejladstimer, fylder professionelle sømænd meget lidt.

mvh Flemming
- der hellere ville have tekniske spørgsmål ;o)

 • 5
 • 1

Få de rigtige vesttyper som for eksempel benyttes af erhvervsfiskere mm. De kan uden problemer bæres fra det øjeblik i forlader kajen i Nexø.
Hvis I allerede har dem - så få dem på.

 • 1
 • 2

https://www.youtube.com/watch?v=N0Hq272lnlc

;o)

Lad nu dem, der "står" stå, stol på de ved, hvad de har med at gøre - og lad os få en debat omkring raketter og bådenes betydning for launch / recovery.

Jeg vil igen understrege, at jeg på ingen måde er modstander af redningsveste, og at jeg bærer dem, når min sunde fornuft - og sådan en har jeg rent faktisk - siger mig det.

Jeg kunne forstå, hvis billeder / video viste dårligt sømandsskab, men det er på ingen måde tilfældet.

mvh Flemming
(sømand)

 • 6
 • 0

Hej Flemming Rasmussen

Jeg vil igen understrege, at jeg på ingen måde er modstander af redningsveste, og at jeg bærer dem, når min sunde fornuft - og sådan en har jeg rent faktisk - siger mig det.


Min sunde fornuft tilsiger, at man bruger det sikkerhedsudstyr, der er tilstede.
Det handler lidt om at købe si lidt margin i forhold til en evt farlig situation. Det er så sjældent, at man evner at forudse den farlige situation.

Nu vi snakker om sund fornuft; hvordan var det lige at det gik med vore væddemål ang. Lars Løkke?

 • 0
 • 1

Min sunde fornuft tilsiger, at man bruger det sikkerhedsudstyr, der er tilstede.

Hej Henrik

Jeg sætter lige tingene på spidsen: Har du redningsvest på, når du går en tur på dækket på Øresundsfærgen? Kører du bil med styrthjelm og brandhæmmende køredragt? ;o)

Nej vel? - Så er vi vel enige om, at det handler om at vurdere den enkelte situationen (med sund fornuft).

Igen: Min vurdering er den, der gælder på mit skib, så længe vi overholder gældende love og regler. Andre kan have divergerende holdninger, og det skal der selvfølgelig være plads til.

Og så tror jeg egentlig ikke, jeg kan tærske mere langhalm på "lifewestgate" - - - -

Nu vi snakker om sund fornuft; hvordan var det lige at det gik med vore væddemål ang. Lars Løkke?

Tjah - her har den sunde fornuft jo spillet helt fallit ;o) - Jeg husker ikke detaljerne i vores væddemål, men kan fornemme på dit udspil, at jeg har tabt, så det må vi få bragt i orden snarest, væddemål er æresgæld!

Hvis jeg kender mig selv ret, er det nok en flaske skotsk, der er på højkant. Tid / sted?

mvh Flemming

 • 5
 • 0

Nu kom alle reaktioner på denne vlog og blog til at handle om redningsveste.

Inden der går nationen.dk i det så lad mig slå fast. I CS bære vi redningsveste. Punktum! På Blå Rib gøres som skipper siger. I stedet for at gå i selvsving så gennemgå vores arkiv fra Nexø I missionen her:
https://get.google.com/albumarchive/114657...

Man vil se at ALLE bære redningsveste når vi er på vandet, med undtagelse af skipper på Blå Rib og vores dykker, Per. Selv de gæster vi har med på missionen, så som journalister og kamerafolk ol. har veste på. Og der tale om veste af god kvalitet der bliver godkendt og gennemgået hvert år af folk der er uddannet til dette.

Sikkerheden tages meget alvorligt i CS, også når vi er på vandet...

 • 10
 • 0

Hej Flemming

Jeg sætter lige tingene på spidsen: Har du redningsvest på, når du går en tur på dækket på Øresundsfærgen? Kører du bil med styrthjelm og brandhæmmende køredragt? ;o)

Nej vel? - Så er vi vel enige om, at det handler om at vurdere den enkelte situationen (med sund fornuft).


Har du en redningsvest når du går tur på Øresundsfærgen eller styrthjelm og brandhæmmende køredragt når du kører bil. Nej vel?
Min sunde fornuft tilsiger mig at bruge det sikkerhedsudstyr, der er til rådighed. Livet er risikabelt og man benytter løbende sin sunde fornuft, eller andre gør det for èn, til at afveje risiko mod det man vil opnå. Når man har vurderet en risiko og taget omkostningen til at indkøbe sikkerhedsudstyr og lægge det tilrette finder jeg det ufornuftigt ikke at bruge førnævnte sikkerhedsudstyr.
Bemærk at jeg ikke mener det er uforsvarligt at du sejler i en båd uden vest, men mener, at det er ufornuftigt at du ikke benytter den vest, der ligger i båden.

Tjah - her har den sunde fornuft jo spillet helt fallit ;o) - Jeg husker ikke detaljerne i vores væddemål, men kan fornemme på dit udspil, at jeg har tabt, så det må vi få bragt i orden snarest, væddemål er æresgæld!

https://ing.dk/blog/venstres-selvmaal-176957

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten