smart produktion bloghoved blog

Lille Hjælper – et godt bud på fremtidens robotteknologi

I sidste blogindlæg beskriv vi overordnet tankerne bag vores Smart Production Lab på AAU. I dette og følgende indlæg vil vi beskrive nogle af de projekter, vi kører i regi af laboratoriet.

Det første eksempel er vores Lille Hjælper-robot (LH).

LH er en mobil robotarm, der autonomt kan køre rundt i en produktion og foretage forskellige småjobs. Inspirationen er George Gearløs’ lille hjælper - en lille robot med arme og ben og en pære som hoved – som hjælper George Gearløs med alt det kedelige, så han kan koncentrere sig om at lave sine geniale opfindelser.

Vi har udviklet en række forskellige version af LH, som er blevet testet i en række forskellige sammenhænge (blandt i laboratoriet, hos Grundfos, hos KUKA i Tyskland og på Automatica-messen).

En dansk robot

Den nyeste version af Lille Hjælper, version 6, er lige nu under indkøring. Det er en næsten helt igennem dansk robot, idet den består af en MiR robotplatform hvorpå vi har monteret en UR5-robot. Derudover er robotten udstyret med en griber og en række kameraer.

Illustration: AAU

LH6 er blevet integreret i vores Smart Lab, hvor den bruges til produktion af blå og hvide mobiltelefoner. Hidtil har vi kun kunnet producere sorte emner. Nu kan man - til en merpris, selvfølgelig - bestille blå eller hvide.

Når telefonerne bestilles, vil det MES-system, der styrer produktionen i Smart Lab, få LH6 til at hente råvarer fra et lager og køre ud til en montagestation på produktionslinjen, hvor LH6 også foretager montagen.

Illustration: AAU
Illustration: AAU

Navigerer selv rundt

LH6 er et godt eksempel på fremtidens robotteknologi. Den er mobil og kan selv navigere rundt uden streger eller magnetbaner i gulvet. Den kan bruges til en række forskellige opgaver, idet den er nem at re-programmere. Derudover er den modulær, så den hurtigt kan re-konfigureres, og den kan operere uden gitter (i hvert fald så længe den ikke bærer rundt på farlige værktøjer).

Der er en lang række applikationer til en sådan robot som eksempelvis at indføde emner, lave simple montager eller hente emner til en operatør. Omkostninger og brugervenlighed er nu ved at nå et niveau, hvor mobile robotarme som Lille Hjælper må blive yderst interessante for danske virksomheder.

LH6 er bygget af nogle af vores dygtige Robotics studerende: Biranavan Pulendralingam bpulen14@student.aau.dk, Emil Blixt Hansen ebha14@student.aau.dk, Rasmus Eckholdt Andersen rean14@student.aau.dk, Steffen Madsen smad14@student.aau.dk

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Ole Madsen er professor (Laurits Andersen-professorship) på Institut for Materialer og Produktion, Aalborg Universitet. Han forsker og underviser i robotter, automation og Industri 4.0. Han er den ene af tre skribenter på bloggen Smart Produktion.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu risikerer i vel ikke at Disney har (tm) på navnet? Eller er det for generisk?

  • 0
  • 0

Blot en strøtanke: Mange vil måske straks afvise den tanke at have små flyvende "hjælpere" på områder hvor der f.eks. foregår en produktion med den indvending at det lyder alt for risikabelt. Men dels kan der være områder hvor medarbejderne normalt ikke kommer, dels kan der vel laves afskærmninger (net eller lignende). En flyvende hjælper vil ikke bidrage til eventuelle "trafikproblemer" på gulvet men udnytter i stedet de rum der er ovenover, inde i haller og lignende.

  • 0
  • 0

Et lidt sent svar, men bedre sent end aldrig. Mange ville helt sikkert afvise ideen, men det er da særdeles interessant. Vi kører faktisk i øjeblikket et forskningsprojekt på netop den ide. Se mere på uaworld.dk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten