henrik stiesdal bloghoved blog

Lidt reklame - foredrag om energilagring

Mandag holder jeg foredrag på Dansk Meteorologisk Selskabs julemøde om emnet "Løsninger til energilagring i stor skala - 'the missing link' i den grønne omstilling."

Dansk Meteorologisk Selskab oplyser, at alle er velkomne, også selv om man endnu ikke er medlem af DaMS.

Mødet foregår mandag den 14. december 2015 kl. 19.00 i Auditorium 4 på H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5, 2100 København.

Mere om julemødet kan findes på

http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2015/12/dansk-meteorologisk-sels...

Henrik Stiesdal byggede sin første vindmølle i 1976 på forældrenes gård i Vestjylland. Siden tilbragte han 28 år i toppen af Siemens Wind Power og blev indehaver af 200 patenter inden for vindmølleteknologi. Henrik Stiesdal har studeret medicin, biologi og fysik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak for et interessant foredrag i mandags! Varmelageret er et af de mest spændende projekter jeg følger her på ing.dk Du fremlagde et bud på hvordan man tackler stenlagerets varmeudvidelse, når temperaturen ændres 400°C svarende til en forøgelse i længderetningen på 0,5%. Det var et rigtig godt bud, hvor lageret inddeles i mindre celler så varmeudvidelsen reduceres til få cm per celle. Vi var et par stykker som diskuterede alternative muligheder, hvorved man kunne undgå at inddele lageret i celler, og det var meningen jeg ville fremlægge et forslag her i kommentarfeltet. Da jeg kom hjem og regnede på kræfterne i varmeudvidelsen fra en 200 meter x 200 meter plade af sten faldt alternativerne dog til jorden. Men er det nødvendigvis givet at et granuleret stenlag vil udvide sig ens i alle retninger - som et stift legeme? Hvis lageret får mulighed for at udvide sig opad, så vil kræfterne fra varmeudvidelse i den vandrette plan falde. Jeg ved ikke nok om dynamikken i granulerede materialer til at kunne bestemme hvor stor en del af varmeudvidelsen der kan overføres til opadgående bevægelse, men det er der måske andre læsere der gør? Det kunne være et tema til et blogindlæg.

 • 1
 • 0

Men er det nødvendigvis givet at et granuleret stenlag vil udvide sig ens i alle retninger - som et stift legeme?

Hvis man opvarmer et cylindrisk emne (med positiv udvidelseskoefficient), vil man ved visse materialer kunne se en negativ udvidelseskoefficient i lægderetningen til at starte med, fordi kernen opvarmes langsommere en overfladen og trækker i cylinderen, der vil udvide sig mere end umiddelbart forventet på midten af cylinderen. Altså øger omkredsen på midten af cylinderen mere end umiddelbart forventet. Emnet bliver mere kugleformet (for at overdrive så at sige).

Om det kan bruges til noget i denne sammenhæng må andre afgøre.

 • 0
 • 0

I et varmelager opererer man med en gradient, som langsomt bevæger sig frem og tilbage gennem lageret, afhængig af graden af op- og afladning. På grund af den langsomme hastighed, er de dynamiske effekter næppe særlig væsentlige.

Hvad der derimod er væsentligt er, at den absolutte udvidelse er stor i et stort lager. Det skal vi have løsninger på. Og det vil jeg, som foreslået ovenfor, skrive lidt mere om en af de næste dage.

 • 1
 • 0

På grund af den langsomme hastighed, er de dynamiske effekter næppe særlig væsentlige.

Muligvis ikke; men de er gode at være opmærksom på.

Hvis man cykler temperaturer i den størrelseorden, som du antyder, Henrik, kunne man frygte at stenene, på grund af dynamiske effekter vil synke sammen og komme under stort pres, og lidt efter lidt knuses. (Hvorefter luft ikke kan passere)

Bruger man overvejende mere eller mindre runde sten vil dynamiske effekter sikkert, som du skriver, være af mindre betydning.

Hvad der derimod er væsentligt er, at den absolutte udvidelse er stor i et stort lager. Det skal vi have løsninger på. Og det vil jeg, som foreslået ovenfor, skrive lidt mere om en af de næste dage.

Spændende, Henrik, det glæder jeg mig til at høre om :o)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten