Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Lego åbner Mindstorms på klem -- (eller omvendt ?)

Med Mindstorms NXT prøver Lego noget nyt: At lukke op for samarbejde med folk udefra ved at frigive dokumentation på deres hardware og deres interfaces.

Lego har ellers altid været et lukket legetøjssystem og med patenter i hånd har hver udenvældsfjende beredte fundet advokaterne fra Billund.

Men nu bliver det anderledes og det får jo Lego-trangen op i selv mere modne legebørn: Her foran mig på bordet ligger en NXT brik, styret af min computer via USB og jeg hygger mig!

Hardware Dokumentation

Selve hardware manualen består af 25 sider der mildt sagt er lidt spredt fægtning, men bestemt informativt.

Dokumentet viser at der er tænkt igennem under udviklingen, der er mange meget fremsynede detailler, som f.eks en indtil videre ubrugt 1Mbit/s RS485 port.

Af hardware manualens 8 appendix indeholder de seks diagrammer for hardwaren, inklusive sensorene men af en eller anden grund ikke til servomotorene.

De to sidste appendix indeholder hhv I2C protokollen til ultralydssensoren, (de andre tre sensorer er simple analoge/digitale sensorer) og det noget mere komplexe interface til BlueTooth delen.

Til at interface med NXT brikken gør dokumentationen god fyldest, hvis man vil programmere ARM eller AVR processoren råt får man brug for en god portion reverse engineering.

Når folk begynder at bygge nye sensorer eller skrive kode direkte til ARM7 chippen vil der opstå mange spørgsmål som dokumenterne ikke besvarer, men hvis man har nærlæst hvad der er skrevet burde den magiske røg ikke slippe ud.

Kommunikations protokoller

En Bluetooth manual med tre appendix dokumenterer hvordan man kan tale med NXT brikken.

Bluetooth er helt klart ment som den primære kommunikationskanal og USB er næsten en fodnote i dokumentationen.

Selve protokollen er en simpel byte sekventiel protokol uden checksum eller egentlig framing byte og indeholder groft sagt to slags operationer: filsystem og direkte.

Filsystem operationer tillader at man up og downloader filer af forskellig art til NXT'ens mini filsystem med samt dertil hørende vicevært-operationer, herunder "execute file"

Direkte operationer giver real-tids adgang til sensorer og motorer (det er dem jeg leger med lige nu).

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg købte en NXT pakke i sidste uge - og det spiller! Bluetooth kører uden problemmer - fra en XP maskine.På trods af at jeg aldrig har kodet i National Instruments LabView syntes jeg at det medfølgende programmerings værktøj er ret så omfatende. Selvfølgelig kan det ikke hamle op med et effektivt sprog som C, C++ eller Java. Disse sprog understøttets desværre ikke i skrivende stund - men de er på vej. LeJOS -> LegoJavaOS (LeJOS er ikke en del af LEGO koncernen)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten