phloggen

Lavenergi server (4)

En af mine barndomsvenner plejer at sige: "Der kommer altid en mand på tværs med en hundeslæde og så holder man der og kan ingenting." Jeg ved ikke hvor han har det fra, men jeg kender følelsen.

Resume: (Jeg gentager lige mig selv lidt af hensyn til nye læsere)

Opgaven jeg har sat mig selv på, er at bygge en filserver der kun bruger 10W når den ikke er i brug.

Rodekasserne skal levere det meste, men lidt indkøb kan accepteres.

Konceptet er computeren kører hele tiden og kun tænde for diskene når de faktisk skulle bruges.

For at undgå misforståelser: En filserver har ikke data liggende på kun en disk. Enten har man et godt backup system der tager kopier på DVD eller bånd, eller også bruger man RAID-1, 3, 5 eller 6 som man nu har temperament og penge til.

Den oprindelige plan var at køre en single-board computer fra 5V standby forsyningen (Vsb) på en almindelig ATX strømforsyning og så tænde for resten af ATX-PSU'en når diskene skal bruges.

Den plan faldt på at single-board computeren + SATA controller brugte mere strøm end ATX-PSU'en kunne levere på 5V standby. (Nyere ATX-PSU'er kan levere mere strøm på Vsb, men dem har jeg ikke nogen af i rodekasserne.) Dertil kom at SATA controllerens BIOS og single-board computerens BIOS slet ikke kunne enes.

Den nye plan er så at bruge et VIA ITX motherboard jeg havde liggende, men det bruger op imod 30W idle, så der skal findes 20W besparelse i mit lab' for at regnestykket går op.

Nedlæg en server!

Jeg kan spare 60W ved at nedlægge en anden server der laver dataopsamling af forskellig art. Opgaven kræver ikke nogen synderlige CPU kraft, men skal have to gode diske i mirror der kan holde til at arbejde hele tiden.

Derfor bestilte jeg to stk 2.5" diske med SATA interface i en 24/7 model (Hitachi E7K100) gennem min normale leverandør af PC stumper. Den slags diske er meget brugt i blade-servere så de kom først i torsdags.

Så var det ham med hundeslæden der med det samme igen:

Af en og anden årsag, der har med frekvenser og PLL'er i SATA interfacet at gøre, så virker den ene af diskene ikke stabilt med den Promise TX4 SATA/300 controller jeg ville bruge. Den virker derimod fint med den tidligere SATA/150 version af samme controller. Det spildte jeg en hel dag på at finde ud af.

Den sidste hardware ting er at styre ATX strømforsyningen til de store arkivdiske, men det er heldigvis nemt:

Forbind ben 1 fra parallelporten til den grønne ledning i ATX stikket og ben 25 med en af de sorte lige ved siden af, så kan man tænde og slukke ved at skrive hhv 0x01 og 0x00 til I/O port 0x37a.

Der er mange andre ben i parallelporten der teoretisk kunne bruges, men ben 1, -STROBE, har den vigtige egenskab at BIOSen af al magt forsøger at undgå at pille med den under boot, for det ville sende tilfældige tegn til printeren.

Det efterlader også de 8 databen ledige hvis jeg skulle finde på at sætte et lille LCD display på serveren.

Hvorom alt er, så er hardware arbejdet stort set færdigt nu, nu skal det hele bare stoppes fornuftigt ind i kassen.

I kan se et billede af serveren her.

Så mangler vi bare softwaren...

phk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej PHKDejligt endeligt at se hvordan du knækkede den med strømforsyningen, nu vil jeg følge dit fodspor. Jeg har dog tænkt mig en lidt anden løsning. For det første vil jeg tage en montage kasse af den slags man bruger i el tavler og bygge det hele ind i, for det andet havde jeg tænkt mig at lave en strømforsyning fra bunden med et simpelt pcb og så åbne og lukke for en selvstændig forsynings kreds der har sin egen trafo og Graetz bro kun til diskene, men din ide med at bruge en udgang på parallel porten er uden tvivl genial, og når du præsenterer en software løsning så du sender det signal inden FreeBSD vil læse fra diskene vil jeg meget gerne se det. Fortsæt det gode arbejde, og sig til webredaktøreren at han får blomster når den her editor bliver mindre ubehagelig at arbejde med :-) Med venlig hilsenBrian Josefsen, KBH. N. 

 • 0
 • 0

Det kan godt være jeg ikke har fulgt ordentlig med i "timen" men hvor får bundkortet sin strøm fra, nu hvor ATX-stikket stritter frit op i luften?-Og er det ikke nødvendigt at forbinde alle ben i ATX-stikket til sin modpart på bundkortet (tydligvis ikke jeg bare ikke E-nørd nok til at forså hvorfor) ?/Zmit/

 • 0
 • 0

Hej Michael, Undskyld hvis det var uklart.  ITX kortet forsynes ikke fra ATX strømforsyningen, men derimod igennem en særlig 12V-ATX forsyning. Hvis du kigger på billedet kan du se den som et printkort hen over motherboard'et.

 • 0
 • 0

Hej Poul-Henning,Har du overvejet en af de nye asus routere, her kan der tilsluttes USB diske så de kan bruges som filservere.De modeller jeg har kigget på er:WL-500g Premium WL-700gE Den store/dyre WL-700gE har indbygget 160 GB hdd og kan klare 2 usb diske i raid 1.De kan vist begge køre OpenWRT eller ddWRT , 500-modellen kan ihvertfald. Tak for gode blog indlæg. /aske 

 • 0
 • 0

Hvor blev din dataopsamling af ? Og hvornår kommer der en blog omkring denne opstilling? (eller har du i forvejen en beskrivelse af dette et andetsted ?)/Benny

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten