phloggen

Lavenergi server (3)

Det var min plan at bruge en Soekris NET4801 computer til det her projekt.

 Jeg er ret glad for NET4801, det er en lille robust sag der ikke er fyldt med features jeg ikke har brug for. Min mailserver, min firewall, overvågningen af mit hus og meget andet kører allerede på den platform.

 Hvis I kigger efter under [LinuxForum](http://www.linuxforum.dk/), vil I opdage at en flok nørder, med lidt mindre stylish headsets end FBI normalt bruger, render rundt og passer netværket og hvis I kigger rigtig godt efter, så sidder der små lysegrønne æsker rundt omkring. Det er også Soekris computere.

 Rygtesvis har jeg hørt at det også er en Soekris der er firewall på Galathea.

 (I sandhedens interesse skal jeg sige at jeg passer Søren Kristensens mailservere, så jeg er nok ikke 100% neutral. Der findes også andre tilsvarende computere, f.eks fra [LIAB](http://www.liab.dk) oppe i Støvring, eller [RouterBoard](http://www.routerboard.com/) ovre i Letland. Men dem har jeg ikke personlige erfaringer med, så dem anbefaler jeg ikke.)

 Hvis du har en firewall til at stå og samle støv 24/365, så bør du kraftigt overveje at bruge en sådan lille computer istedet, der findes færdigpakkede software pakker som f.eks [M0n0wall](http://m0n0.ch/wall/) som er lige til at gå til.

 En Net4801 bruger typisk 4-6W afhængigt af aktivitetsniveauet, hvis man fylder en 2.5" disk i den bruger den et par watt mere.

 I forhold til den gamle pentium computer der er blevet pensioneret i kosteskabet, så sparer man 40-60W hvilket i dagens elpriser bliver omkring 750 kroner om Året.  Desuden skal man hverken have børn eller naboer hvis man skal kunne høre en Soekris larme.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

LEX LIGHT - set på linuxshoppen.dk - angiver følgende fordele:

Der kan vælges mellem 533, 800 MHz og 1 GHz CPU med eller uden blæser der kan vælges mellem CompactFlash, DiskOnChip eller standard 2,5" eller 3.5" IDE harddisk strømforbrug 12.5V / 2.5A (bruger mindre end 10W) op til 512 MB RAM

Det er måske lidt "kedeligt" for en nørd at købe en færdig pakke, men omvendt må det være muligt at finde ud af hvilke komponenter som bruges i Lex Light og dernæst - om muligt - bringe strømforbruget ned og ydelsen op. :-)

 • 0
 • 0

Jamen den er da meget sød...   Men jeg ved snart ikke hvordan jeg skal sige det pænt mere:     1 disk er ikke nok!   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Det lyder meget spændende det hele, og jeg følger med glæde indlæggene. Jeg mindes dog at have læst at du har et par af de der NET4801 kørende til lidt af hvert. Jeg har selv et ITX som jeg er meget tilfreds med. Jeg kom bare til at spekulere på om det kan betale sig med alle de små, når du kunne samle det hele på et ITX, hvor der er understøttelse af sata direkte på SP modellen. Den eneste fordel jeg lige umiddelbart kan se er, at du kan slukke for de enkelte servere, men man slukker jo ikke bare for mail serveren ;-)

 • 0
 • 0

Efter at have læst Poul Hennings strøm spare projekt er jeg selv blevet inspireret til at teste lidt mht strømforbrug.. Jeg har forleden anskaffet mig et af disse grønne Watt metre og tænkte at nu skulle det gå ud over min stationære computer. Strømforbruget er målt direkte på strømindgangen til computeren, men udenom skærmen og andet externt isenkram. Forbruget måles ved en frisk opstart af Windows 2003, og med et CPU forbrug på 0% samt alt hardware i idle tilstand.   Jeg har nu fundet ud af, at man nemt betaler for noget man intet får ud af: Selv om computeren står slukket bruger min strømforsyning stadigt 16 W!! Syntes selv det er temmeligt meget, for en computer der er slukket. Så prøvede jeg at slukke strømforsyningen, på den lille kontakt bagpå. Dette er åbenbart IKKE nogen hovedafbryder, da strømforsyningen stadigt brugte 9 W. Hmm nå tænkte jeg så. Hvor meget bruger "inventaret" computeren mon så? Efter en frisk opstart bruger computeren ca 113-118 W. Så prøvede jeg at fjerne alt "overflødigt" hardware. Det blev til 3 IDE harddiske, 2 cd/dvd drev, 4 blæsere, et LCD display, et diskettedrev, 512 MB DDR ram, et netkort og en IDE controller. Efter denne "oprydning", er effektforbruget faldet til 89-93 W. Dog er der opstået nogle mystiske "huller", efter at have fjernet hardware. Dette betyder, at flere gange falder strømforbruget ned til omkring 44 W et par sekunder, for så at ryge op på de 89-93 W igen. Har ikke kunne finde ud af hvorfor dette sker, eller hvorfor dette ikke skete før? Nogen ideer? Næste ting, som jeg havde en fæl mistanke til slubrede store mængder strøm, var grafikkortet: et GeForce FX5900 XT, med ekstra strømtilslutning. Efter dette blev skiftet ud med et grafikkort fra Harald Blåtands tid, et ATI Rage II+ kort, faldt forbruget til til 70-74 W, men igen med disse fald (nu oftere end før), på ned omkring 34 W. Det næste jeg testede var hvor meget strøm CPU'en sluger når den virkelig får lov at arbejde. Til det brugte jeg programmet Super PI, som bare bruger CPU kræfter på at regne pi ud med et vist antal decimaler. Test setupet et det samme som før, hvor idle forbruget lå på 70-74 W. Men ved fuld belastning lå effektforbruget nu på mellem 116 og 122 W.

 • 0
 • 0

Dine tal er bestemt ikke atypiske, der er en grund til at de bruger store eller nogen gang ligefrem enorme køleplader på de der chips.   Man skal dog lige være lidt forsigtig med målingerne, nogle af de der byggemarkedsprodukter er meget upræcise når de måler på en switch-mode strømforsyning, men dine tal lyder meget sandsynlige så den er nok god nok den du har fat i.   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Okay, det kan godt være de måske ikke er helt 100%.   Men noget interessant er, jeg lige har prøvet med en ældre 300 W strømforsyning i stedet, og nu ligger slukket forbruget på 11-14 W. Men det mest interessante er, at idle forbruget er faldet til mellem 28 og 33 W.  Over en halvering bare fordi jeg satte en ældre strømforsyning i.   Man kan åbenbart let blive snydt.. 

 • 0
 • 0

Ove,   Det er netop der du skal til at være forsigtig.   Hvis din ældre strømforsyning er fra før EU krævede "power-factor correction" og dit grønne meter ikke er beregnet til at måle på induktive og kapacitive belastninger, så er det netop du risikerer at få et forvredet billede.   Jeg vil anbefale at du låner en 'rigtig' elmåler af dit elselskab og checker at din grønne dims måler rigtigt inden du giver dig til at smide forskellige hardware til elektronik-genbrug.    Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Mht. solcellerne, så kan det jo ikke betale sig... 300 EUR kan "spares" hjem på 30 år, hvilket ikke kan betale sig - levetiden er måske ikke mere end 10 år. Så det er ikke derfor man skal bruge solceller. Desuden går der en del energi til at lave solcellerne med, så det samlede vugge-til-død regnskab ser endnu dårligere ud. Hvis man har noget "gammel" HW stående, skal det være meget skidt før det ikke kan bruges til firewall/mailserver/etc. Har selv en gammel 650 MHz AMD K7, som bruger 60 W (=526 kWh/år =926 kr/år). Den bruges som web, mail og filserver. En VIA dims med tilsvarende hastighed vil vel bruge 1/3, men så skal den også holde i mere end 3-4 år før den er tjent hjem. Det er meget sansynligt at jeg køber en lav-effekt løsning, når den nuværende server skal pensioneres, men det er mere for at tilfredsstille mit "nørd-gen" en for at spare penge ;-) Martin.

 • 0
 • 0

Martin,   Moderne plasticindkapslede solceller holder rask væk 20-40 år og de fleste kommer med 20 års performance garanti.  Tilsyneladende er de faktisk mere robuste overfor hagl end f.eks stålplader.

  Mht økonomien i dem har du ret: med folketingets nuværende politik overfor solceller er det ikke nogen god forretning her i landet.   De har ganske vidst gjort "nettomåleordningen" permanent, men det er stadig en elendig handel, sammenlignet med hvad ikke mindst tyskland tilbyder sine borgere.   Taget i betragtning at solstrøm fra små anlæg kommer ind helt ude i kanten af nettet på det tidspunkt af dagen hvor forbruget er størst, så burde man dele gevinsten mere ligeligt med ejeren af anlægget.   Man kunne f.eks lave en "to for en" regel: hver gang der bliver sendt en kWh ud på nettet må man hente to tilbage.   Hvorvidt det kan betale sig at skifte en given server ud er jo en betragtning man må lave i hvert tilfælde.   Via ITX kort er ganske vidst bedre end normale motherboards, men de er ikke særligt gode absolut set, 20-30W er stadig alt for meget og dertil kommer 5-10W til en disk.   Hvis du derimod skifter din maskine ud med noget i stil med en Soekris, så taler vi pludselig 4-5W og så er det 45 kWh/år = 80 kr/år og dermed kan den tjenes hjem på kun to år.    Altsammen forudsat at du ikke betaler for at slippe af med varmen naturligvis.   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Det svære kan være at finde forhandleren og/eller kvitteringen efter 20 år ;-) Energipolitik er en underlig størrelse - måske netop fordi det er politik. Arbejder på en virksomhed, hvor vi koger så meget vand af i vores lastbanke, at man dagligt må ryste på hovedet over det (energi)svineri, som den nuværende forsyningspolitik, i det pågældende område, forårsager. Vi taler her om mange hustandes varmeforbrug. Varmeafgivelsen er ganske afgjort et problem, der skal tages med i betragtningerne. Serveren stod først i et overskab, hvor husets krydsfelt er lokaliseret. Men her blev drifttemperaturen for høj (35 - 40 grader), så nu er serveren flyttet ud i viktualierummet, hvor der er en mere passende temperatur. Så nu har vi et viktualierum med internet ;-) Det eneste jeg efterhånden mangler i installationen er en generator med elstart, men det arbejdes der på. Kunne selvfølgelig være at jeg kunne nøjes med min nuværende batteribank, hvis jeg får strømforbruget ned på 30 W for server + ADSL modem etc. Har p.t. godt 4 timers batteribackup monteret. Så en standard DC-distribution ville også have interesse for mig - det ville nedbringe antallet af energikonverteringer i backup delen og dermed højne backup tiden. Martin. PS: Synes forøvrigt at denne debateditor stinker - men det kunne være stof til endnu en debattråd.

 • 0
 • 0

OK, kan vi SÅ få indført en standard for DC forsyning!   Prøv lige at se den her ATX strømforsyning (6-26V DC, 60W)    http://www.mini-box.com/s.nl/it.A/id.449/....   Når det kan lade sig gøre, så er der ingen teknisk undskyldning for ikke at få lavet en standard for DC forsyning.   Ned med sorte klodser!   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Jeg overvejer at købe sådan en elmåler (eller sparometer som de kalder det) da jeg godt kan se det fornuftige i at have sådan en. Jeg har fundet et par elselskaber der sælger dem, men de vil have 395kr for den, hvilket jeg umiddelbart synes lyder lidt dyrt. Derfor ville jeg lige spørge her om der findes andre, billigere elmålere der kan anbefales?

 • 0
 • 0

Jeg købte min på tilbud i Harald Nyborg Aalborg til 99 kr, men ved ikke hvor godt kvaliteten er endnu. Regner med at låne en af energi selskabet inden for de nærmeste dage og checke min med. Men den siger i hvert fald den kan måle spænding, strøm- og effektforbrugt, samt powerfactor. Men ved som sagt ikke om den holder helt 100 endnu..    Skal nok skrive når jeg har testet den. 

 • 0
 • 0

Firmaet C. Thiim (www.thiim.com) sælger nogle elmålere fra det spanske firma Circutor.   I dette tilfælde er der tale om "rigtige" elmålere.   Den mindste mekaniske koster ca. 600 kr tror jeg nok og en med LCD display og lidt flere features (MK30-LCD) koster det dobbelte.    Kan varmt anbefales, jeg har allerede to installeret i min el-installation for at kunne holde øje med firma/privat forbrug.   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Hrm...det var jo ikke ligefrem billigere :) men der er noget der tyder på at hvis man vil have en elmåler der rent faktisk er anvendelig, så koster det mere end jeg troede.

 • 0
 • 0

Såfremt man bruger en extern server eller gratis-tjenester til mail (t.ex. gmail), lagring af data (t.ex. streamload.com) til lagring af billeder og musik, kan man jo nøjes med en tynd klient derhjemme. De nye tynde klienter fra Sun bruger kun 4 til 8 W afhængig af typen. Hertil kommer så skærmens forbrug. Dette betyder, at man uden frygt for el-regningen bare kan lade 'computerne' stå tændt altid. Såfremt man endelig måtte slukke dem kan de startes op i løbet af 1-3 sekunder.  /henrik

 • 0
 • 0

Jeg har købt min effektmåler hos www.conrad.de. Er med LCD og diverse måleformer men jeg har ikke checket nøjagtigheden. Den virker tilforladelig. Prisen kan jeg ikke huske men jeg mener at det omregnet var i området 200-500 DKK.   Mvh Erik

 • 0
 • 0

  Det lyder til at jeg bare må punge ud :) Dog lagde jeg lige mærke til følgende bemærkning i forbindelse med den "sparometer" elselskaberne sælger: "Du må kun bruge sparometeret, hvis du har HPFI-beskyttelse."   Jeg er ikke sikker på hvad det betyder men jeg tror ikke jeg har andet end HFI relæ i min ældre lejlighed. Kan det hele så være ligemeget?

 • 0
 • 0

Til information kan man ofte låne et Spar-O-Meter på sit lokale bibliotek.   Jeg ved ikke hvordan kvaliteten af tingesten er, men det har jeg tænkt mig at finde ud af.

 • 0
 • 0

Man kan som regel snakke sig til aflagte forbrugsmålere hos sit forsyningsselskab. Der udskiftes løbende masser af målere som intet fejler og som i årevis er brugt til forbrugsafregning (og derfor må antages at være rimeligt nøjagtige). På den konto har jeg fået både el og varmemængdemålere for ganske få kolde øl. Prøv at gå efter den elektroniske type, da jeg tvivler på at den gammeldags slags kan registrere helt små forbrug under 10W.

 • 0
 • 0

Mht selve lavenergi projektet:Hvilke harddiske skal man så gå efter, hvis man både vil have lang levetid samt lavt strømforbrug?2.5" diske er jo kendt for at være meget energibesparende, da disse er lavet til bærbare enheder, hvor i mod almindelige 3.5" bruger noget mere strøm.I følge link bruger de fleste 2.5" under 1W idle, hvor imod 3.5 bruger mellem 7 og 9W i idle tilstand, i følge

 • 0
 • 0

Jeg har med interesse fulgt indlæggene omkring denne lavenergiserver, men der mangler efter min mening lidt input omkring løsninger der ikke er så arbedskrævende.  Er der nogen der har overvejet at bruge Linksys NSLU2 som kan tilsluttes 2 USB diske (forbrug ca. 8w) eller for den der kan lide at have en "fem-i-en-løsning" med router, firewall, 4-port switch, trådløst access punkt og filserver i en lille box at bruge Linksys WRTSL54GS (forbrug ca. 6w).  Begge virker som filservere "out-of-the-box", men for selvflaggelanter og andre med trang til at ville have det på sin egen måde, kan man for NSLU2'en f.eks. hoppe på uNSLUng projektet (http://www.unslung.org/) eller for WRTSL54GS'ens vedkommende lege med dd-wrt koden (http://www.dd-wrt.de/).  Pris for NSLU2 er en 650-krones seddel excl. diske og for WRTSL54GS'ens vedkommende $102 (er ikke kommet til DK endnu - kan ses her: http://www.shopblt.com/cgi-bin/shop/shop.c...!) - også uden disk.  Ja, Poul-Henning, jeg ved godt du ikke kan klare dig med en enkelt disk, men WRTSL54GS'eren er efter mening meget sexet - ikke mindst til prisen - så jeg nævnte den lige alligevel. Jan P.S. Jeg har erfaring med NSLU2'ere.  Sjov lille fætter, billig og virker med det samme.  Kan anbefales. WRTSL54GS'eren kigger jeg på når den dukker op på edbpriser her i DK.

 • 0
 • 0

Off topic, men bemærkede lige at mit indlæg ikke kan læses i Firefox som klipper de yderste 25% af linierne.  Har man en Indernet Exploder til rådighed, kan det lykkes.  Meget irriterende når systemer kun testes på Micro$oft sw... /Jan 

 • 0
 • 0

Fandt lige denne her: http://www.linuxdevices.com/news/NS6372429... en passivt kølet 8w 200MHz/128MB Linux box med ide interface, 2 USB stik, flash, skærm, keyboard, mus og com til $99.  To USB diske på denne her vil give en rigtig billig filserver - både i anskaffelse og i drift.  Er spændt på om den kommer til DK.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten