phloggen

Lavenergi server (2)

Mit lille serverprojekt er nået en bid videre: jeg har lavet en prototype og det ser foreløbig delvist godt ud.

Tomgangsstrøm

Det store problem i den opgave jeg har sat mig selv er at diskene bruger op til 30W (spidsværdi) hver når de arbejder så strømforsyningen skal være på 60W minimum for to diske og jeg kunne egentlig godt tænke mig at kunne udvidde til fire diske.

Diskene kan sættes i "standby" hvor de kun bruger 1.7W hver, men strømforsyninger har kke ret god effektivitet nede ved så små effekter, det bliver hurtigt til 10-20W som tomgangstrøm.

Jeg kunne købe en strømforsyning til omkring en tusse der kan gøre det, men der er en billigere måde: En af de mange stykker skrammel jeg har på lager er en ATX strømforsyning fra en gammel Pentium maskine.

En ATX strømforsyning kan tændes og slukkets ved at trække det ene ben i den store konnector flyde hhv. trække det til stel. Så istedet for at sætte diskene i standby vil jeg slukke dem helt.

Når der er slukket på denne vis bruger strømforsyningen kun 2W, plus hvad man så trækker fra den 5V/1A standby forsyning der også er i ATX stikket.

Min lille prototype bestod i at prøve om 5V/1A var nok til at drive en lille computer med en SATA controller og svaret var så ærgerligt som: næsten.

Selve computeren kan fint holde sig indenfor 5W men SATA controlleren, (en promise TX4/150) skubbede strømforbruget over 5W og selvom ATX forsyningen godt kunne trække denne overbelastning til at starte med, så kunne den ikke holde den oppe natten igennem.

SATA controlleren skal imidlertid tilbage i den computer hvor jeg lånte den fra, så jeg kan jo håbe på at finde en nyere model der bruger mindre strøm, men chancerne er nok ikke store.

Imidlertid er det faktisk ikke noget problem for mig, for jeg havde under alle omstændigheder tænkt mig at computeren skulle køre på min centrale jævnstrømsforsyning, men jeg vil nu alligevel se om ikke jeg kan få det til at virke, det ville jo være smart...

Jævnstrøm og sorte klodser og UPS

Som jeg skrev tidligere er mange af mine computere allerede konverteret til små lav-effekt modeller (det vender jeg tilbage til næste gang) og det gav mig det sædvanlige problem med sorte strømforsyningsklodser der formerede sig under bordet.

Men det var værre end det: meget af den strømbesparelse jeg havde vundet blev spist op af tabet i min UPS og i de sorte klodser.

En UPS vil typisk have et tab på imellem 4 og 15% (jo mindre UPS jo større tab) og der går også 10-20% tabt i den sorte klods.

Tilfældigvis stod jeg og snakkede med en af de andre fædre til et arrangement i børnehaven, han levede af at installere brand- og tyveri-alarmer. Han fortalte at de brugte strømforsyninger med indbygget backup: en 12V eller 24V strømforsyning og et forseglet blybatteri inden i kassen.

Da jeg erstattede alle de mange sorte klodser med to sådanne forsyninger (en til 12V og en til 24V) faldt strømforbruget til halvdelen og samtidig betød det at det hele kunne køre i omkring 7 timer på batteriet når strømmen forsvandt.

Ud over computerne har jeg også sat ethernet-switchen, ADSL boksen og mit trådløse access point på jævnstrømsforsyningen. (Samt et antal atomfrekvensnormaler og GPS modtagere, men det er en anden historie). Takket være nogle ekstra batterier til min laptop var jeg derfor en af de meget få personer der var online igennem hele den store strømafbrydelse for et par år siden.

Jeg har også besluttet at når jeg en dag falder over et solcellepanel til en fornuftig penge, så bliver det koblet på jævnspændingsnettet.

Vi burde egentlig skubbe til EU så de lavede en standard for lavspændingsforsyninger så man kunne nøjes en strømforsyning per skrivebord i stedet for det der mylder af sorte klodser.

Design et eller andet fikst stik, definer spændingen til 18-28V DC (af hensyn til ikke at få for store strømme til laptops) og lad os komme ud over stepperne.

Sikke en masse resourcer det kunne spare, ikke bare strøm men også materialer til de sorte klodser.

phk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Davs   Lyder jo meget godt med at stoppe diskene totalt, men hvordan får du så gang i dem før du skal bruge dem, og har du så bare en fast tid hvor diskene ikke har været brugt før du lukke ned igen.   Venlig hilsen Claus Boje 

 • 0
 • 0

Gode spørgsmål Claus.   Det har jeg fatisk ikke bestemt mig for endnu, men jeg har da gjort mig nogle tanker, men jeg skal lige lege lidt videre før jeg plaprer ud med dem.   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

Hvad med at benytte den i industrien vidt udbredte 24V DC forsyning ? Den er meget brugt til at lave styringer med. Venlig Hilsen Jørgen Dürke Hansen

 • 0
 • 0

Hej Jørgen,   Det var sådan set 24v jeg sigtede efter ved at sige 18..28V. Ved at tillade et område istedet for en fast spænding tvinger man dem der laver apparaterne til at lave en fornuftigt tolerant strømforsyning og man giver folk muligheden for at bruge en batteribackup. Jeg ved ikke om 18-28V lige er det rigtige område, det kan være at 22-28V giver mere mening, men ideen altså...   David: problemet er ikke at vække maskinen, problemet er at få strømforsyningens tomgangs forbrug langt nok ned.   Poul-Henning 

 • 0
 • 0

nslu2'en er meget sød, men den har kun en disk og jeg skal bruge 4-5 gange mere lager og så skalerer den ikke så godt.

 • 0
 • 0

Måske burde der startes et nyt emne med fælles DC bus forsyning til små-elektronik.

Jeg synes, det lyder meget fornuftigt at foreslå mere standardisering for DC distribution. Jeg synes dog at man bør være lidt mere ambitiøs med hensyn til spændingsområdet, hvis vi skal komme med opfordring til standardisering inden for DC-forsyning.

Leverandører til transportmidler er vant til store spændingsvariationer. Standarden for elektronik i rullende materiel (=tog) EN50155 kræver f.eks. fuld funktion i spændingsområdet -30% til +25% omkring nominel spænding. Dvs. på et 24V DC system fra 16,8V til 30,0V. I flere tog applikationer med 24V NiCd batterier er 30V ladespænding dog ikke nok til at dække spændingstab i ledninger og dioder. Mange forbrændingsmotorstyringer kan i øvrigt leve med mindre end 40% forsyningsspænding under aktivering af startmotor.

Jeg er klar over at industristyringer normalt er specificeret til meget mindre spændingsvariation, men en stor spændingsvariation på DC-bussen giver bedre mulighed for at vælge energilager teknologi. F.eks. giver det mulighed for at udnytte supercaps som direkte energi lager i stedet for batterier stort set uden omsætningstab.

Vi bør opfordre til at fremtidig udstyr designes så det kan arbejde normalt ved nominel spænding +/-30%.

Det er også vigtigt at udstyret ikke kan tage skade eller skade andet af at forsynes med spændinger mindre end 70% af nominel spænding.

Jeg støtter Poul-Hennings spørgsmål, om der er nogen, der har et godt forslag til DC stik i forbindelse med installation i huset. Kender læserne til nationale eller internationale projekter, der har forsket i energi besparelse ved at etablere en fælles DC-bus forsyning?

Min ønskeseddel for DC stik til installation af DC-bus i huset:

 • Stik efter international standard med flere forskellige producenter så prisen holdes lav.

 • Helst stikben nok til +12V, 0V og -12V samt måske 1 til 2 stikben til seriel styreinterface.

 • Stik skal være egnet for DC-strøm og mindst 10A kontinuert + meget høje kortslutningsstrømme.

 • Servicevenligt (og ikke engangs-stik)

 • Eventuelt plads til indbygning af sikring i stikket.

 • Max system spænding skal være mindre end 50V.

mvh Kjeld Nørregaard

 • 0
 • 0

Spændende projekt! Har længe overvejet ideen med en lille lokal server til forskellige formål. Backup og fælles lagring af dokumenter og evt. email. Evt. hoste en lille webside.   Strømforbruget har dog en vis betydning. Har selv overvejet en MiniITX løsning. VIA Epia f.eks. Kommer der nærmere info omkring hardware osv. i tredje del?  

 • 0
 • 0

Vi burde nok flytte DC diskusion over et andet sted - men tillad mig et piv over at ingen har tænkt på anvendelse i (person) biler, hvor spændingen jo kun er 12V nominelt.

 • 0
 • 0

Michael,   To ting: Spændingen i en bil er fra 8V til 18V, de 12V er kun nominelt og der skal noget ret solidt elektronik til at køre på det pga. støj. Den anden ting er at fremtidens biler kommer til at køre på 36V hvis ellers bilindustrien får sin vilje. Poul-Henning 

 • 0
 • 0

PHK, Du nævner i artiklen strømforsyninger med forseglet blybatteri inden i kassen - kan du oplyse hvor du har erhvervet dig disse forsyninger og evt. ca. pris? Det ville være et hit at få mine net4801'ere med tilhørende netværksdimser over på sådan en fætter i stedet for de nuværende sorte brikker...

 • 0
 • 0

Der er mange muligheder. Jeg fandt min hos RS-Components for nogle år tilbage.De bruges i stor stil til brand/tyverialarmer og den slags så du kan sikkert finde dem mange andre steder.Fundamentalt set består de bare af en 13.8V strømforsyning, et par dioder og sikringer.Poul-Henning 

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten