projekt globalt bloghoved

Latinamerika lærer af Lollands satsning på miljø og energi

Hvem havde for nogle år siden troet, at Lolland i dag er ved at blive et internationalt udstillingsvindue for en målrettet satsning på vedvarende energi og moderne miljøteknologi. Nok meget få ville dengang Nakskov værft lukkede i slutningen af firserne have troet, at Lolland i dag tiltrækker innovative og kapitalstærke investorer.

Dette er fortællingen fra 17 kursister fra Bolivia, Nicaragua og Honduras, som har besøgt Lolland Kommune. De er nu i flyveren på vej tilbage til Latinamerika med masse af inspiration om, hvordan udvikling af den private sektor kan ske i et tæt samarbejde med danske universiteter og en aktiv kommune.

Siden lukningen af værftet har Lolland været kendt som det sted i landet, der 'sugede på lappen' med store støttebeløb fra EU til sukkerproduktion. Og samtidigt det sted, hvor fattige danskere søger hen for at købe et billigt hus og få deres socialhjælp eller folkepension.

Derfor var det særligt interessant, hvordan vores 17 besøgende fra Latinamerika oplevede udviklingen på Lolland. De kommer selv fra lande, hvor der er masser af fattigdom og problemer (årsagen til at Danida med dansk ulandsbistand støtter deres lande).

De 17 kursister har været 7 uger i Danmark. Som deres kursusleder har jeg netop læse deres evalueringer af kurset hos Danida Fellowship Centre, hvor de siger at deres 3 dages besøg på Lolland var noget af det mest spændende. Selv har jeg det på samme måde, for må indrømme at min egen viden om Lolland var meget begrænset. Mon ikke nogle af jer læsere også har det sådan?

Klima-kommune

Klimaminister Connie Hedegaard har lige udtalt, at Lolland ligger med gode chancer til at blive dansk klimakommune til foråret. - Lolland har formået at tiltrække nye teknologier og er en magnet for bæredygtige initiativer inden for vedvarende energi.

Disse ord fra klimaministeren, selvom Lolland tabte konkurrencen om at blive blandt de 3 første klima-kommuner i Danmark (det blev Skive, Kolding og København). Efter at have besøgt Lolland, krydser vores 17 besøgende fra Latinamerika fingre for, at Lolland kommer med når flere bliver udnævnt i foråret!

Det gjorde indtryk på vores 17 besøgende, hvordan så mange forskellige "stakeholders" fra erhvervsorganisationer, de politiske partier til fagforeningen 3F har stået bag den udviklings-strategi, som på imponerende måde har vendt situationen ovenpå lukningen af værftet. Dengang var der næsten 40% arbejdsløshed i Nakskov. I dag er fuld beskæftigelse (ca. 2 % arbejdsløshed) takket være en målrettet indsats med at skabe nye arbejdspladser.

Lolland Kommune arbejder i denne tid kraftigt for selv at blive CO2 neutral inden år 2015 på områderne energi- og varmeforsyning. Denne vision giver Lolland unikke muligheder for at være vært for fuld skala forsknings- og udviklingsprojekter, som allerede er ved at gøre området til et internationalt udstillingsvindue for danske teknologiske løsninger indenfor miljø og vedvarende energi.

Lolland CTF tester teknologi

Et omdrejningspunkt for udviklingen er den såkaldte CTF (Community Testing Facilities), som er et innovativt partnerskab mellem kommunen, virksomheder og universiteter som DTU og Roskilde. Lolland CTF har etableret en integreret demonstrations- og testplatform, der giver mulighed for at se den enkelte teknologis formåen i sammenhæng med andre teknologier. Noget som er et centralt for at "være fremme i skoene" internationalt.

Erfaringerne har allerede været gode med at etablere virksomheder indenfor miljø og vedvarende energi, herunder en række underleverandører til Vestas. Og Lolland er gode til at få fingre i visionære folk. Det gælder bl.a. en forskeren Jonathan Trent fra NASA Ames (Californie), som er specialist i alger som en mulig ny energikilde. En anden er den meget succesfulde iværksætter Finn Helmer, som har været med til at stifte Balticon SeaGroup.

Balticon SeaGroup vil investere 80-100 millioner kroner i verdens første biogasanlæg baseret på 2. generationsteknologi. Biogassen skal bruges til en markant udvidelse af fjernvarmeforsyningen i Nakskov.

Det nye biogasanlæg i Nakskov etableres i tæt samarbejde med Lolland Kommune, Dong og Danisco. Dong har patent på en ny teknik, som langt mere effektivt end tidligere omdanner biomasse til biogas. Danisco vil bruge biogassen i et kraftvarmeværk, der skal producere elektricitet til nettet samt forsyne husstande og virksomheder i Nakskov med fjernvarme. Biogassen skal udvindes af en masse bestående af halm, gylle og restaffald fra Daniscos sukker-produktion i Nakskov.

 • Der er meget store muligheder i projektet. Anlægget i Nakskov bliver et test- og demonstrationsanlæg i fuldskala, som hurtigt vil kunne kopieres og eksporteres. Selve anlægget forventes i drift primo 2009, oplyser Finn Helmer til kommunens hjemmeside.

Biogasanlægget skal placeres på et erhvervsareal i Nakskov Miljø- og Industripark, der i forvejen blandt andet huser Vestas vingefabrik ved Nakskov Havn og det demonstrationsanlæg, der kan omdanne og gemme vindenergi som brint.

 • Lolland har bevist, at man ønsker erhvervsudvikling. Det kommer til udtryk i smidig sagsbehandling, hurtige beslutningsprocesser og ikke mindst i Lolland CTF, hvor man er meget langt fremme med at etablere sig som et internationalt testområde for grøn energi og moderne miljøteknologi, siger Finn Helmer.

Mon ikke mange deltagere på FN's klimakonference i 2009 vil tage turen til Lolland for at se disse 'good practice' eksempler kun godt én times kørsel fra København. Det vil de 17 kursister i hvertfald foreslå de repræsentanter fra deres regeringer at gøre, som kommer fra Bolivia, Nicaragua og Honduras.

Du kan blive medlem at gruppen U-lande (fra Blogs tager du faneblad yderst til højre).

Links til fotos fra kurset: www.inkaconsult.dk/curso

Links til relaterede hjemmesider: Lolland Kommunes Community Testing Facilities CTF

Baltic Sea Solutions

Brintsamfund Lolland i Vestenskov

LOKE står for Lolland kommune Energi Holding LOKE

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilke virksomheder er det som er skudt op dernede, ud over underleverandørerne til vindindustrien? At det går de sidste godt, er der ikke den store tvivl om, men det er vist ikke lollands skyld....

Vh Troels

 • 0
 • 0

Ja Troels, hvis du lige læser artiklen så er det meget andet end vind. Som borger i en af de mindre landkommuner mener jeg lollands eksempel er suverænt. Lad os bare komme igang andre steder osse.

 • 0
 • 0

Det her minder lidt om 70'erne, da "alle" villa ha' A-kraft. I stedet fik vi vindmølleindustrien, der idag vel beskæftiger 20-25.000 mand, og med den grønne samvittighed i orden - sådan da. Satser Lolland på en erhvervsudvikling, som her beskrevet, giver det langt mere beskæftigelse end en komplet overflødig bro til Tyskland. Og der er vel at mærke tale om jobs, der belaster miljøet mindre, end en bro vil gøre det. Men selvfølgelig er der ikke så meget prestige i grøn energi, som det er i at åbne en bro, og derfor får vi broen, uanset hvad.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten