projekt globalt bloghoved

Lars Løkke på hjemmearbejde for at afslutte Afrika Kommissionen

Lars Løkke Rasmussen skal om 10 dage fortælle, hvordan der kan skabes flere jobs i den private sektor i Afrika - især for millioner af unge. Samt hvordan Afrikas konkurrenceevne kan øges.

Det sker, når den nye statsminister 6. maj skal sidder ved bordenden med afrikanske ledere for at afslutte Afrika Kommissionens arbejde. Et arbejde som Fogh Rasmussen igangsatte for netop ét år siden.

Det er ikke nogen taknemlig opgave for Lars Løkke, der aldrig har beskæftiget sig med Afrika. Jeg er ikke selv en stor fan af Fogh, men vil savne ham som formand for Afrika Kommissionen. Det samme frem til klimatopmødet i Bella Centret i december 09. I begge tilfælde ville det have været en fordel med Foghs store kontaktnet til regeringschefer i hele verden. Men håber at Løkke vil afsætte tilstrækkelig tid til at komme ind i disse vigtige og komplicerede emner.

Lars Løkke vil på onsdag 6 maj klokken 14.40 offentliggøre rapport. Jeg har ikke set den, men det vides fra udenrigsministeriets hjemmeside, at der vil komme 5 konkrete initiativer til at skabe nye og bedre job til unge afrikanere.

1. Competitiveness. Bl.a. et konkurrenceindex for erhvervslivet i afrikanske lande skal fastholde politikernes fokus på konkurrenceevne og god regeringsførelse og tiltrække.

2. Financing investments. Små og mellemstore virksomheder skal have adgang til risikovillig kapital og rådgivning for at skabe øget beskæftigelse.

3. Entrepreneurship. Unge iværksættere skal støttes, så flere forretningsidéer ser dagens lys og bliver realiseret (entrepreneurship)

4. Education and research. Der skal satses mere på handels- og erhvervsuddannelser og andre målrettede uddannelser, der efterspørges af arbejdsgiverne.

5. Sustainable energy. Afrikanere skal have adgang til bæredygtig energi, der tager udgangspunkt i lokale behov og muligheder.

Fremme bæredygtig energi

Mangel på regelmæssigt elektricitetsforsyning giver afrikanske firmaer et tab på 6% af deres omsætning. For ikke at glemme, at mangel på et energisystem i de fattige landdistrikter rammer sundhedscentre og skoler, som ikke el. Ligesom at brugen af trækul /træ i 90 procent af afrikanske husholdninger gør Afrika verdens største forbruger af biomasse-energi og dermed den extrem dårlige udnyttelse er derfor et klima problem.

Udenrigsministeriet har indledt forhandlinger med den Afrikanske Udviklingsbank om at åbne et nyt vindue for kreditter indenfor vedvarende energi. Banken er vant til at finansiere transmissionsledninger og store infrastruktur projekter, men har i dag ikke mulighed for at udvikle markedet for vedvarende energi på lokalt niveau. Dette vil på samme tid kunne skabe arbejdspladser og fremme produktion af energi og gøre energi-udnyttelsen langt mere effektiv end den nuværende brug af dieselgeneratorer, træ og trækul. Samtidigt vil det være til særlig fordel for kvinderne, som i dag bruger megen arbejdstid på at skaffe energi til deres familier.

200 mio. kr. til opfølgning

På et punkt vil Lars Løkke være godt inde i stoffet. Som finansminister medtog han i finansloven for 2009 et beløb på 200 mio. kr. til umiddelbar opfølgning på Afrika-kommissionens anbefalinger i indeværende år.

Vi kan være sikre på, at initiativet til bæredygtig energi vil få opbakning fra de afrikanske ledere i Kommisionen, for én af dem er præsidenten for den Afrikanske Udviklingsbank  Donald Kaberuka. Blandt de øvrige medlemmer 16 medlemmer er Tanzanias præsident Kikwete og to stærke kvinder: Mozambiques statsminister Luísa Dias Diogo og Verdensbankens direktør Okonjo-Iweala fra Nigeria.

Afrika-Kommissionen, som blev oprettet på initiativ af Fogh i 2008, så Fogh, i kølvandet på sin forbillede Tony Blair der havde en sådan i 2005. Formentligt blev Fogh også påvirket af sine oplevelser på sin rejse til Tanzania og Mozamqique for et par år siden.  

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten