close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

LAR: Forsinkelse eller forværring?

Dem der arbejder med håndtering af regnvand fra skybrudsscenarier vil formodentlig ikke spilde alt for meget tid på Houston, ud fra den betragtning at vi ikke har hurricanes i Danmark.

Jeg vil dog lige påpege en "detalje" derovre fra, som er værd at tænke over.

Houston har to store reservoirs, Barker og Addicks som udelukkende bruges til flood-control, i bund og grund det vi på dansk kalder forsinkelsesbassiner, men i meget større format.

De er naturligvis dimensioneret efter et eller andet forecast og det forecast har været for optimistisk i forhold til Harveys meter-nedbør.

For at undgå at disse to reservoirs løb over deres breder eller på anden vis blev skadet, blev det nødvendigt at lukke ret meget vand ud af dem mens regnen stadig væltede ned, og det vand rendte direkte ned i det downtown Houston de to reservoirs ellers skulle beskyttes og forværrede derfor oversvømmelserne (en smule).

I den foreliggende situation ligner det at det havde været bedre hvis man ikke havde opstuvet vand i disse to reservoirs, men i stedet fra starten havde åbnet sluserne på vid gab.

Læren synes at være at man skal huske at overveje om et fyldt forsinkelsesbassin, mens regnen stadig vælter ned, kan gøre mere skade end gavn.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Så længe man ikke lukker mere vand/tidsenhed ud end den mængde der løber til bassinet og truer med overløb, er der formentlig ikke den store forskel i sidste ende?

Man må bare konstatere at dimensioneringen ikke har taget højde for "meterregn".

Uanset har bassinet stadig aflastet det nedstrøms område med al det vand der nu er opsamlet i bassinet.
Dermed er kostbar tid måske vundet ift. hvis man ikke havde brugt bassinet.

  • 4
  • 0

Tror der kan være tale om at et større areal er blevet ledt hen til bassinerne, mens deres afløb er tilsvarende mindre. Netto-resultatet er at nogen del af byen får det lidt tørrere, men enkelte dele af byen kan forvente at stå under vand i adskillige måneder efter at resten af byen er blevet tørlagt igen.

  • 2
  • 0

Den måde man tit laver de her bassiner på er at man har et stort hul i den ene side og et lille hul og et rimeligt stort hul i den anden side.

Det lille hul er udtryk for håb og drømme om kontrol, det rimeligt store hul er lavet af en gammel sur mand der der har set for meget og ved at regne fejl er sandsynlige. Den gamle sure mand der desværre også tit nærig.

Hvis nødoverløbet er bygget ligesom i Californien, hvor man reelt har sikret bygværkerne ved at dæmningen nedbrydes i tilfælde af panik, derfor giver det mening at man har pumpet ekstra meget vand ud for at undgå dæmningsbrud.

  • 2
  • 0