rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Langdistancetest gennemført

Mandag aften gennemførte vi Langdistancetesten.

Den blev som bekendt forsøgt udført for nogle uger siden, men måtte afbrydes pga. vejret.

Denne gang var vejret mere medgørligt, så hele testprogrammet blev gennemført.

Peter Mærsk bemandede OB1 i værkstedet og jeg stod til søs i Vostok med en besætning og med de folk der skal betjene streaming- og ballonsender-udstyret på opsendelsesdagen.

Illustration: Carsten Olsen/CS

Vostok i Øresund under Langdistancetesten mandag aften. foto Carsten Olsen/CS

Vi sejlede Vostok op igennem Øresund, rundede Kronborg og vendte så tilbage til Kalkbrænderihavnen.

Udfor Rungsted blev vi udsat for et veritabelt luftangreb udført af et af de to fly som vil deltage ved årets raketopsendelse.

Det var lettet fra Roskilde Lufthavn med piloten og en CS fotograf ombord.

Illustration: Carsten Olsen/CS

Flyet dykker over Vostok mens undertegnede holder radiokontakten. Foto: Carsten Olsen/CS

De fik øvet sig i at manøvrere og fotografere omkring skibe til søs og vi fik testet radioforbindelsen imellem Vostok og flyet. Vi ved nu hvilke blinde vinkler antennen på flyet har, så vi kan kompensere for det på opsendelsesdagen, så vi kan holde radiokontakt med begge fly under hele opsendelsen.

Der er idag udkommet en film om Langdistancetesten:

Langdistancetestens formål

Scott og Mortensen overvåger langdistancetesten ombord på Vostok. Foto: Carsten Olsen/CS

Formålet med Langdistancetesten er at afprøve Streammingsystemets evne til at overføre levende billeder fra Vostok til land.

Ved opsendelsen står der en antenne i land på Dueoddetårnet.

Under Langdistancetesten placerer vi antennen på toppen af den højeste bygning på Refshaleøen.

Ved Langdistancetesten sejler vi mod nord op i Øresund mens vi livestreamer hele vejen fra kameraer ombord på Vostok.

Dataoverførslen overvåges på Vostok og i OB1 under hele turen.

Kort fortalt så havde vi mandag aften hul igennem på Streaming hele vejen op igennem Øresund til Kronborg med kun få mindre udfald.

Det lover godt for at få et stabilt streaming signal igennem til jer mange fans på opsendelsesdagen.

Det var en stor lettelse at få Langdistancetesten vel overstået. Det er endnu et punkt i planen der kan krydses af.

Illustration: Carsten Olsen/CS

Undertegnede aftaler de sidste detaljer med flyet pr. telefon før det letter fra Roskilde Lufthavn. Foto: Carsten Olsen/CS

Nyt om opsendelsesdato

Det Bornholmske Marinehjemmeværn meddelte i går formiddags at de desværre ikke kan stille en komplet besætning den 26-27. August.

Ligeledes har de måttet melde fra til en evt. opsendelse i slutningen af September/starten af Oktober, idet de er blevet booket til andre opgaver i den periode. (der ligger en NATO øvelse i området i starten/midten af September)

Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med det Bornholmske Marinehjemmeværn. De er i færd med at træne nye folk op, så de vender snart stærkt tilbage. Det Bornholmske Marinehjemmeværn har deltaget i alle hidtidige raketopsendelser i CS og vi vil meget nødigt undvære dem. De er en fornøjelse at samarbejde med og løser både afvisningsopgaven og er på stand-by til sø-redning hvis uheldet skulle være ude. Det ville være trist at undvære deres entusiastiske bidrag til raketopsendelserne.

Vi arbejder på at finde en alternativ løsning på afvisningsopgaven til efterårets opsendelse. Det er dog ikke let at finde nogen som kan træde ind og udfylde en så vanskelig, kompetencekrævende og vigtig rolle og ovenikøbet med kort varsel.

Det betyder at netop weekenden 26-27. August nu har ringe udsigter for en CS raketopsendelse.

Illustration: Carsten Olsen/CS

Vostok rundede Kronborg under Langdistancetesten. Foto: Carsten Olsen/CS

Kristian Sørensen er Formand for Copenhagen Suborbitals
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Først og fremmest tak for de seneste mange blogs som jeg ikke fik kommenteret på. Jeg syntes virkelig at I har fundet en rigtig god balance med både interessante blogs og velinformerende vidoer. Det er virkelig et stort fremskridt for formidlingen af arbejdet i CS. Tusinde tak!

Godt at se såvel raketsystemer som supportsystemer blive integrationstestet og set virke.

Opsendelsesdatoer: Havde marinehjemmeværnet tidligere meldt ud af de kunne i omtalte weekend (26-27/8) eller er var der endnu ikke lavet nogen endelig aftale om dette?

Her er nogle spørgsmål som kunne være interessante at få svar på når/hvis I får tid til det og dette gerne som videoer på et senere tidspunkt:

(1) Er der nogle officielle oplysninger om hvilke delprojekter der er forsinkede?

(2) Som jeg forstod på erfaringerne med Nexø 1 opsendelsen var der udfordringer omkring antagelserne i softwaren som styrer raketten. Er der planlagt og/eller udført nogle ændringer af dette til Nexø 2?

(3) Er der nogle planer om at lade raketten flytte sig væk fra Sputnik lige efter starten således vi undgår at raketten falder ned på opsendelseplatformen hvis flyvningen afbrydes i utide eller faldskærmen svigter?

(4) I en tidligere video blev det omtalt at der er udviklet systemer til at holde alle bådene informeret omkring forventet/faktisk nedslagspunkt for Nexø 2. Nogle planer om at fortælle nærmere om dette?

(5) Efter Nexø 1 opsendelsen blev der holdt nogle foredrag hos CS med erfaringerne fra opsendelsen. Disse foredrag blev efter sigende optaget på video. Er der nogle planer om at publisere disse videoer eller er det allerede sket?

(6) Hvad er status for BPM-100 designet? Har der været tid i løbet af vinter og forår til at komme videre med designet af BPM-100 motoren? Er vandbaseret system til test af BPM-100 injector påbegyndt?

 • 11
 • 0

Dem har jeg liggende og de blev aldrig redigeret færdige.

Hvis der er interesse for dem vil jeg gerne kigge på dem. Desværre for vores udenlanske publikum er de på dansk.

De kunne tekstes hvis nogen vil hjælpe med det. Det skal nok ikke være en fra CS for det har vi ikke tid til.

 • 9
 • 1

Opsendelsesdatoer: Havde marinehjemmeværnet tidligere meldt ud af de kunne i omtalte weekend (26-27/8) eller er var der endnu ikke lavet nogen endelig aftale om dette?

Marinehjemmeværnet har fra starten af varskoet at det kunne blive vanskeligt at stille besætning i sommerferieperioden.

De har en del andre opgaver i perioden, bl.a. er der en del øvelser og arrangementer de længe har været booket til. De frivillige i Marinehjemmeværnet skal derudover passe deres jobs og holde sommerferie med familien i samme periode.

Det er ikke entusiasme der mangler, de vil mægtigt gerne deltage. Men ligesom os er de afhængige af frivillige folk på alle poster ombord. Det er et vilkår CS har til fælles med Marinehjemmeværnet, så fuld forståelse herfra.

 • 10
 • 0

(3) Er der nogle planer om at lade raketten flytte sig væk fra Sputnik lige efter starten således vi undgår at raketten falder ned på opsendelseplatformen hvis flyvningen afbrydes i utide eller faldskærmen svigter?

Mads Stenfatt skriver på en blog om vindens påvirkning af raketten.

Men den ultrakorte version er: "det ordner vinden".

Der skal ganske let vind til for at afbøje kursen for en raket hvor aktiv styring er slukket.

Skulle raketten nærmest "falde af rampen" eller sønderdele sig selv på rampen ifbm. opsendelsen fordi noget går helt galt, er det klart at Sputnik er i fare. Det er en risiko vi fra starten af har valgt at leve med. Det er derfor vi trække alle mennesker på behørig afstand ved opsendelsen.

Denne risiko er den direkte årsag til at Sputnik er så spartansk indrettet. Dels skal vi rent økonomisk kunne tåle at miste den ved en opsendelsesulykke., dels må der ikke være brændbart materiale på dæk eller under dæk udover den smule der er strengt nødvendigt for at opsende raketten, dels gør Sputniks elefantristdæk og generelt åbne konstruktion at brandspredning og andre følgeskader er hæmmet mest muligt i at udvikle sig.

Kort og godt er Sputnik bygget solidt og billigt i stålfirkantrør, stålplader og stålelefantriste, så raketten kan bare komme an ;-)

 • 9
 • 0

Hvis der er interesse for dem vil jeg gerne kigge på dem. Desværre for vores udenlanske publikum er de på dansk.

Et godt udgangspunkt for at overveje om videoerne er relevante kunne være hvor meget ny information de indeholder sammenholdt med hvad der allerede er publiseret som blog og/eller video.

Jeg vil rigtigt gerne se disse videoer! Men det vigtigste er naturligvis prioritetingen i forhold til alle de andre ting der skal laves i CS. Et alternativ kunne være en ny video snak med opsamlingen af erfaringerne fra Nexø 1 og måske også Nexø 2 når denne er opsendt og resultaterne analyseret. Der er mange muligheder.

 • 4
 • 0

Tak for begge svar, Kristian! Jeg krydser naturligvis fingre for at opsendelsen går som den skal og at Sputnik overlever alle fremtidige opsendelser.

Syntes nu bare at det kunne være en god opsendelsesplatforms bevarende funktion af flytte sig lidt ekstra væk fra Sputnik tidligt i opsendelsen. Men det er også ekstra kompleksitet så det er naturligvis en afvejning.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten