fablab ruc bloghoved

Landkortet imponerer - udbredelsen stiger

For leden lavede Niels Erik Meier en opdateret kort over Fablabs og makerspaces i Danmark, og selv jeg blev lidt overrasket over hvor hurtigt det er begyndt at gå. For bare et par år siden var der blot en meget lille håndfuld - nu ser det ganske hæderligt ud - langt de fleste danskere bor indenfor 40 km af et Fablab/makerspace, og det ligner det længste man kan bo fra et Fablab/makerspace i DK er (meget rundt regnet) en time/100km - f.eks. Skagen til Ålborg.

Illustration: Nicolas Padfield

Kort af Niels Erik Meier over Fablabs/makerspaces i Danmark - se den her - og i Facebook gruppen Makers of Denmark

Nu er der så mange steder, at det sågar giver mening at begynde at lave lidt (back of the envelope) statistik - der er:

  • 17 foreningsdrevet
  • 17 "offentlig støttede" på en eller anden plan - typisk universiteter, kulturhuse og biblioteker
  • 4 "særlige forhold" - hvad der typisk dækker over at kun elever/studerende på en bestemt skole eller i en bestemt geografisk område har adgang

Til sammenligning er der stadig kun 7 i Danmark opført på den kuraterede godkendt liste på Fablabs.io - det dækker over dels at man skal selv gøre noget for at komme på, dels at der er højere krav: man skal have maskiner indenfor alle kategorier for et MIT godkendt Fablab, og man skal have to allerede godkendte mentor Fablabs, som vejleder og står inde for at principperne (f.eks. en eller anden form for fri adgang) praktiseres.

Bibliotekers makerspaces vil tit indeholde 3D printere og en laserskærer, men (ind til videre) sjældent CNC fræsere, elektronikværksted, printproduktion m.v. - og meget sjældent storskala maskiner som helplade CNC fræser. Mange er forbeholdt skoleelever 8-15 på hverdage. Tit er det mestendels selvbetjening. Til gengæld har de styrker: at de er velplacerede centralt i lokalsamfund - og mange har åbent til kl 22 mange dage om ugen - lige sagen når ting tager tid eller man har et almindeligt arbejde.

Det er naturligvis ikke alle ingeniører, vant til adgang til ordentlige kommercielle produktionsforhold, der vil falde i svime over muligheden for at laserskære svage materialer som HDF, krydsfiner og akryl op til 6mm tyk. Men som den spæde start på folkeoplysning, på en verden hvor alle børn er vant til at kunne bruge digitale produktionsmaskiner frem for eller oven i fuksvans, hammer og skruemaskine - er det en god start.

Overvej professionalitetsforskellen mellem blyant+saks kontra fuldfarvelaserprinter - og muligheden for at producere 10 næsten lige så nemt som én - og forestil dig den forskel udbredt til alle samfundets fysiske produkter også. Sikke en befrielse for sådan en som mig at revolutionen nu omhandler rigtig fysiske objekter og ikke kun glittede brochurer :)

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten