Fundamental fysik bloghoved

Lær om kvantemekanik fra MIT

En af de mest interessante udviklinger inden for undervisning de sidste par år er, hvis du spørger mig, fremkomsten af online kurser i mange forskellige, interessante emner. Jeg har tidligere selv taget programmeringskurser online, og har været forbløffet over hvor god interaktionen med kursussoftwaren faktisk kan være.

Formlen for et online kursus er sådan cirka: Se videoforelæsninger. Læs evt. supplerende litteratur i bøger. Løs opgaver, og få dem rettet af det automatiske retningssystem. Diskuter opgaver på et forum med andre deltagere.

Det fine ved videoforelæsninger er, at man kan spole tilbage og se den del igen som man ikke lige forstod -- eller omvendt kan man også spole lidt når forelæseren gennemgår noget man allerede ved. Jeg tror vi kommer til at se mange flere videoforelæsninger også på "almindelige" videregående uddannelser de kommende år. Det er et værktøj der kan meget, men som selvfølgelig også bare kan bruges som sparekniv. Det vil vi selvfølgelig ikke have.

Anyways, grunden til jeg skrev var i virkeligheden at jeg har set at MIT netop har startet et kursus i videregående kvantemekanik. Der er masser af gode ting at lære fra det kursus, og jeg synes det ser fornuftigt ud, med rigtig opgaveregning og så videre. Så vidt jeg kan se på emnelisten går kurset i en fornuftig rækkefølge igennem mange af de ting der er fundamentet for meget af den moderne partikelfysik. Så hvis du altid har drømt om at læse sådan et kursus, ja, så er chancen der nu. Endda helt gratis.

Christian Bierlich er teoretisk partikelfysiker og er i gang med en ph.d. ved Lund Universitet. Han skriver om stort og småt fra fysikkens verden.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Herligt, at man helt gratis kan følge et fysikkursus med nogen der virker til at være yderst kompetente undervisere :-) Jeg ville ønske jeg havde 10-12 timer ekstra om ugen.

 • 2
 • 0

Nu mangler vi bare, at man også kan få tilsvarende og gratis kurser i den nødvendige matematik.

 • 0
 • 0

Du kan finde et par stykker på samme side. Søg på linear algebra for at finde et par stykker med det emne, eller Introduction to Differential Equations (som ser ret lovende ud) for en introduktion til differentialligninger.

Endelig tror jeg også at kurset Introductory Physics — Part 1: Mechanics and Waves gennemgår en del af den nødvendige matematik (uden at have set nærmere på det...)

 • 1
 • 0

Jeg kender MIT's (samt andre) videoer særdeles godt, og vil her gerne komme med en liste brugbare kurser, faktisk med opgaver og videoer i nogle tilfælde, som kan være interessante.

Multivariable Calculus (MIT + Berkeley) http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-... Ovenstående er en utrolig dygtig og klar i mælet. Hans tavleorden er elegant og meget smuk. Derudover er der tilhørende opgavesæt, løsninger samt eksamenssæt.

https://www.youtube.com/watch?v=cw6pHhjhKmk Denne underviser er også meget dygtig, og jeg ved ikke hvilken jeg faktisk bedst kan lide. Har man tiden, så se begge kurser, da begge undervisere giver lidt af hvert.

Linear Algebra (MIT) http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-... Underviseren er dygtig, men lidt speciel. Man skal lige vænne sig til ham. TIl gengæld er det bare endnu et eksempel på hvorfor MIT bare er milevidt foran alle andre, i forhold til undervisning. GID vi havde undervisere som dette i Danmark ;)

Differential Equations (MIT) http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-... Dygtig underviser. Jeg mener endda han på et tidspunkt giver en meget intuitiv forklaring af Laplace Transformationen (hvis man ikke ønsker at se den blot i Linear Algebra regi).

Mathematical Methods for Engineers (MIT) http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-... Dette kursus har jeg endnu ikke fået kigget på hvad helt præcist indeholder. Men det jeg har set af det ser meget lovende ud. Jeg er sikker på det indenholder en masse god viden om Numeriske Beregninger samt sikkert også Pertubations regning.

Mathematical Physics (Washington) https://www.youtube.com/watch?v=LYNOGk3ZjFM MEGET, MEGET dygtig underviser. Og fantastisk kursus. Jeg har desuden købt hans bog og glæder mig til at se hvad han har at byde på i den. Kurset giver en fantastisk forklaring på hvorfor de fleste problemer vi støder på i fysik ikke kan løses eksakt, og hvorfor vi derfor må forholde os til enten Numeriske beregninger eller til pertubations regning.

Classical Physics (Norge) https://www.youtube.com/watch?v=kfa-1N18_Zc Dette kursus er fra Norge. Det er ikke klassisk fysik som de fleste ingeniører nok har mødt det, men til gengæld analytisk fysik. Kurset giver overblik over Lagrange formalismen af klassisk fysik samt Hamilton formalismen.

Andre (søg på google) Derudover findes der følgende meget dygtige fysikere: Balakrisnan (Indien) - Manden er dygtig til engelsk og hans online kurser er meget klare i spyttet (kræver dog at man er indforstået med i hvert fald Calculus, Linear Algebra og Differential Ligninger).

Leonard Susskind (Stanford) - Manden der "vandt" over Stephen Hawking i "The Black Hole Wars". Hans kurser er forbeholdt folk der allerede er kendte inden for matematik, men til gengæld vil til kernen i stoffet hurtigt.

Andre MIT kurser - MIT har også kurser inden for Termodynamik (igen mere end hvad de fleste ingeniører møder. Der arbejdes med Maxwell's Relations (ikke Maxwells Ligninger), og termodynamiske potentialer.) Derudover er der et HAV af kurser inden for alt muligt obskurt. Men grundstenene skal lægges først ;)

Til slut Rom blev ikke bygget på én dag. Og husk på at vi har HELE livet til at lære. Blot fordi man er færdig med sin 5-årige kandidat behøver man ikke sætte sig på stolen. Hvis man vil, så kan man, og der er så utrolig meget viden derude, som bare venter på at blive opdaget af jer ;) God jagt!

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten