Lær mig at være syg

"Pas nu på helbredet. Der er faktisk ingen naturlov, der siger, at man skal arbejde hjemmefra, når man er syg, selv om man godt kan!!" Det velmente råd lå i indbakken fra en omsorgsfuld kollega, da jeg for nylig lå underdrejet med host, snot og 38 graders selvmedlidenhed. For jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig.

Fra laptoppen kunne jeg fint passe mit arbejde hjemmefra - endda uden at udgøre en smitterisiko for kollegerne. Og hvis man er frisk nok til at surfe på nettet, kan man vel også svare på mails og klare de vigtigste af dagens opgaver. Flere af dem vil jo alligevel ligge og vente på én, den dag man er tilbage på pinden.

Der er rigtig mange fordele ved at kunne passe sit arbejde hjemmefra, hvilket hver tredje danske lønmodtager har mulighed for, ifølge en undersøgelse i Ugebrevet A4. Ingen transporttid, fleksibilitet til at skubbe arbejdstiden efter behov, mulighed for at nulstille hovedet med en pause eller løbetur, når behovet melder sig.

Og så er der frem for alt ro til at koncentrere sig, og måske derfor erklærer 44 procent af de adspurgte i samme undersøgelse, at de ligefrem er mere effektive derhjemme end på arbejdspladsen. Så også arbejdsgiveren får i høj grad noget ud af at løsne tøjlerne i tillid til, at hjemmearbejdet ikke foregår liggende på sofaen.

Måske endda lidt for meget. For selv om det overhovedet ikke forventes, at man står til rådighed, når man er sygemeldt, er vi nok nogle stykker, der har mere end svært ved at lade arbejdet sejle sin egen sø, blot fordi stemmen hvæser som sandpapir og snottet tapløber fra snudeskaftet. Det tror jeg, jeg kan skrive uden at pudse nogen glorie.

Men vi graver vores egen grav. For dels er det næppe forkortende for sygeperioden at "arbejde det væk", dels er det heller ikke sikkert, at kvaliteten af vores arbejde er i top, når bacillerne har taget over.

Men det værste er, at vi risikerer at skabe en forventning hos chefen om, at selv om vi er lidt skidtmads, kan vi lige ordne de mest presserende sager. En forventning, der ikke blot kan ramme os selv, men også kollegerne. Og det ville i sandhed være en syg arbejdskultur.

Så det store spørgsmål er: Hvornår er man syg nok til at være syg? Hvor går grænsen på dit termometer?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men det værste er, at vi risikerer at skabe en forventning hos chefen om, at selv om vi er lidt skidtmads, kan vi lige ordne de mest presserende sager. En forventning, der ikke blot kan ramme os selv, men også kollegerne. Og det ville i sandhed være en syg arbejdskultur.

Der er jo mange 1. linjeledere der ikke er så meget ledere, at de kan forvalte hjemmearbejde. Når man ligger og virkelig koger skal man nok holde sig væk, men jeg tror virkelig at det er befordrende at man tager den der dag man snød for i gamle dage hjemme og bliver helt klar, og da man nemt går og keder sig lidt den dag, og stresses af bunken i indbakken kan jeg virkelig ikke se at der skulle være et problem der - men en ordentlig leder respekterer sine medarbejdere og understår sig i at bare tænke på at presse en sygemeldt til noget som helt. Er man sygemeldt er der dømt time-out og det arbejde der så alligevel kommer ud af det skal man være storsindet nok til at tage som en benefit - ikke noget man tager for givet. Gør man det er man fandeme ikke sin opgave voksen. Så lige så mange udfordringer der er for medarbejderen med at forvalte balancen imellem arbejde og fritid når man arbejder hjemme, lige så mange udfordringer er der for lederen.

  • 0
  • 0

Så det store spørgsmål er: Hvornår er man syg nok til at være syg? Hvor går grænsen på dit termometer

For mig at se, er det ikke synderligt kompliceret. Hvis man kan koncentrere sig, og der kommer noget positivt ud af indsatsen, hvorfor så ikke arbejde?

Langt de fleste med hjemmearbejdsplads får formodentlig fuld løn i sygeperioder!

Føler man trang til at sove eller lægge arbejdet fra sig blot for at slappe af, fordi man ikke kan koncentrere sig, er det nok fordi sygdommen kræver det, og så er det ens pligt at følge denne trang, for at blive rask så hurtigt som muligt.

Visse typer arbejde egner sig selvfølgelig bedre end andre, når man ikke er helt på toppen, fx er mere rutineprægede opgaver, nemmere at overkomme.

En leder kan selvfølgelig ikke forlange noget, når man er sygemeldt!

Så også arbejdsgiveren får i høj grad noget ud af at løsne tøjlerne i tillid til, at hjemmearbejdet ikke foregår liggende på sofaen

Jeg har aldrig kunnet forstå, hvorfor det skal være et problem, at nogle foretrækker at arbejde bekvemt. Hvis man sidder/ligger henslængt med sin laptop/tastatur, løser man masser af opgaver mindst lige så godt, som i mere ubekvemme positioner!? At det ikke ser godt ud på en arbejdsplads, er en anden sag, her må man vurdere, hvad der er acceptabelt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten