ATV bloggen

Lær af Berkeley: Tilbyd alle studerende et kursus i Data Science

Det er i Silicon Valley, at tingene sker inden for digitalisering og kunstig intelligens (AI). Det oplevede jeg selv, da jeg for et års tid siden var med en ATV-delegation derovre, og siden har flere grupper både i og uden for ATV besøgt området. Deres tilbagemeldinger bekræfter mine indtryk.

Dynamikken i Silicon Valley kommer i høj grad fra den tætte relation mellem virksomheder og universiteter i kombination med en vanvittig iværksætter-mentalitet. Det nyeste skud på stammen kommer fra Berkeley, som er en del af University of California. Berkeley er begyndt at tilbyde alle studerende et introkursus i Data Science. Og det er vitterligt alle studerende på tværs af studieretninger.

Hvordan har de unge mennesker så taget imod tilbuddet? De har i den grad sagt ja! Foreløbigt har angiveligt 7.500 studerende valgt at deltage. Dermed får man den effekt, at også studerende uden for de digitale miljøer kan forstå og relatere til de nyeste digitale teknologier. De bliver bedre klædt på til fremtidens jobmarked, og man uddanner tværfagligt. Også i Finland vil man satse på at uddanne i digitale teknologier som bl.a. kunstig intelligens.

Men hvad gør vi i Danmark? Regeringen lancerede den nye nationale strategi for kunstig intelligens i marts. I strategien indgår at styrke AI-kompetencerne, og det skal især ske gennem uddannelse af flere IT-specialister. Det er fornuftigt, men som eksemplet fra USA viser, er det næppe nok. Hvis hele det danske samfund skal løftes digitalt, skal der også mere generelt skabes en forståelse for de digitale teknologier, herunder AI. Derfor blev jeg glad da jeg så, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort et opslag af midler til uddannelses- og kompetenceforløb for underviserne på de videregående uddannelsesinstitutioner. Målet er, at underviserne skal have styrket deres digitale kompetencer, så de kan løfte de studerende. Ambitionen er at de studerende skal kunne forstå og forholde sig til den digitale udvikling, og at det skal sikres, at de studerende møder digitale læringsteknologier i undervisningen.

Jeg håber, at der bliver stor rift om midlerne.

I ATV vil vi gerne bidrage til, at Danmark kommer med i front, når det handler om at indtænke og anvende AI. Derfor har vi iværksat læringsforløbet Applied AI Academy for teknologiledere, som vi laver sammen med Udenrigsministeriets Innovations Center i Silicon Valley. Kursusforløbet er nævnt i regeringens AI-strategi, og selv om det ikke helt kan sammenlignes med Berkeleys tilbud til deres studerende, er der et underliggende budskab: Det viser, at det er muligt at udvikle uddannelsestilbud inden for AI, der ikke kun henvender sig til fagspecialisterne. Kurset henvender sig både til teknologiledere i virksomheder og til undervisere på de videregående uddannelser, der vil lære om kunstig intelligens i praksis og møde virksomheder og forskere, der er på forkant med teknologien. Og forhåbentlig kommer vi på denne måde til at uddanne ”forandringsagenter”, der kan lære videre fra sig herhjemme til kolleger og studerende.

Lia Leffland er akademidirektør i ATV. Hun skriver om de store samfundsudfordringer og hvordan teknologi, naturvidenskab og teknisk videnskab kan bistå med løsninger, og spørger, hvilke rammer giver vi innovation, forskning, vidensspredning, produktionserhverv og uddannelser i Danmark.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

KU udbyder flere Data Science kurser rettet mod ikke-dataloger. Nogle er rettet mod naturvidenskabelige studerende med kendskab til algebra og statistik, mens andre henvender sig til humanistiske studerende og andre uden matematisk baggrund. Da (stort set) alle uddannelser har plads til valgfri kurser, er det muligt for alle studerende at tage et kursus i Data Science på et eller andet tidspunkt i deres uddannelse.

Her er nogle links til udvalgte kurser:

https://kurser.ku.dk/course/ndab18000u/201... https://kurser.ku.dk/course/ndab18003u/201... https://kurser.ku.dk/course/hivb10077u/201... https://kurser.ku.dk/course/astk18235u/201... https://kurser.ku.dk/course/ndak16003u/201... https://kurser.ku.dk/course/ndak15007u/201...

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten