ETF bloghoved

Lad teknologien bane vejen mod 2050

(denne blog er også bragt på altinget.dk)

For nylig kom de miljøøkonomiske vismænd med en vurdering af omkostningerne ved at gøre Danmark fossilfrit i 2050. Rapporten fra vismændene indeholder rigtig mange usikkerheder og forbehold, når det gælder om at regne prisen på Danmarks energifremtid i 2050. Og det er selvsagt også en kompleks opgave at regne 35 år frem i tiden.

Måske vi heller ikke skal hænge os så meget i detaljerne omkring ”2050-tallet”, men i højere grad se på, hvilke faktorer der har betydning for, om det bliver dyrt eller billigt at nå vores mål om at reducere udledningen af klimagasser. Her peger økonomerne på en, i mine øjne, vigtig pointe: Nemlig, at teknologiudviklingen og hvilken type af teknologi, vi bruger, er en vigtig parameter for prisen på den grønne omstilling.

I rapporten peger vismændene selv på, at de teknologiske fremskridt de seneste år har sænket omkostningerne for vedvarende energi, og at den trend vil fortsætte frem mod 2050.

I Ingeniørforeningen har vi fået eksperter fra Aalborg Universitet til at regne på Danmarks energifremtid. Beregningerne blev præsenteret i ”IDAs Energivision 2050”, hvor der arbejdes med et scenarie for den mest omkostningseffektive omstilling frem mod 2050.

Og som også de miljøøkonomiske vismænd peger på, så gør det faktisk en forskel, om Danmark satser på havvind eller landvind – om vi får den tunge transport med i energimikset, eller om vi investerer i varmepumper til fjernvarmen eller om vi skal have større elkabler mod vore nabolande.

Så den konklusion, jeg mener, vi skal tage med fra vismændene, er ikke om det er 7, 11 eller 16 mia. kr. en grøn omstilling koster, men at det er muligt at gøre den mere omkostningseffektiv igennem teknologiudvikling.

Apropos teknologi, så har energiteknologier nu i en solid årrække bidraget med tocifrede eksportindtægter til Danmark. Men teknologierne udvikler ikke sig selv. Hvis udviklingen skal fastholdes og udbygges kræver det et avanceret hjemmemarked, der efterspørger nye og mere effektive energiteknologier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten