Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
forskningsingeniøren bloghoved

Lad lige være med at forstyrre mig

Ja, hvor ofte siger du det til en kollega, som forstyrrer dig i dit arbejde? Sikkert ikke særligt ofte. Du bliver sikkert også ofte forstyrret af e-mails - både arbejdsrelaterede og private - af din smartphone, af nyhedshjemmesider og af Facebook. Og af alt muligt andet, som ikke tager specielt lang tid, men som altså bryder rytmen i det pågående arbejde.

Forstyrrelser kan, ikke overraskende, have negative konsekvenser for udførelsen af arbejdet. Mere overraskende er det imidlertid, at forstyrrelser af blot nogle sekunders varighed markant kan øge fejlraten i dit arbejde; en undersøgelse fra Michigan State University har påvist dette. Korte forstyrrelser havde altså en målbar effekt på kvaliteten af det udførte arbejde.

Specifikt har 300 testpersoner udført en koncentrationskrævende opgave, hvor de selv uden forstyrrelser lavede en vis mængde fejl. Men når de undervejs blev forstyrret i opgaven i 2,8 sekunder, fordobledes fejlraten i deres arbejde. Helt korte forstyrrelser havde altså en distinkt, negativ effekt på kvaliteten af det udførte arbejde.

Til daglig deler jeg kontor med fire andre ph.d.-studerende og postdocs, og som tidligere omtalt giver det til tider et højt støjniveau, som kan være forstyrrende. Dette er der dog råd for, f.eks. ved at sætte musik i ørerne eller ved midlertidigt at arbejde et andet sted med mere ro.

Mere forstyrrende kan computere og tablets dog være; de er på den ene side uundværlige i store set alt mit arbejde og på den anden side potentielle kilder til mange af de ovenfor omtalte småforstyrrelser. Så eftersom de kun sjældent kan undværes, kræver det disciplin i forhold til alle småforstyrrelserne.

Jeg har ladet mig inspirere af en blog, jeg følger, og installeret tilføjelsen LeechBlock på min arbejdscomputer. LeechBlock blokerer internetsider, som man indstiller, i de tidsrum, man indstiller. Jeg har eksempelvis indstillet diverse nyhedssider, og dem besøger jeg således ikke i arbejdstiden. Det kan måske virke drastisk, men så har jeg elimineret én kilde til småforstyrrelserne.

Der er formentlig ikke én formel for alle, men min erfaring er, at det handler om at lave små barrierer for forstyrrelserne. Gøre det en lille smule sværere at lade sig forstyrre, f.eks. ved at blokere de potentielt forstyrrende sider på computeren. Hvis jeg død og pine vil besøge de sider, så deaktiverer jeg blokeringen eller bruger min iPad, men den lille barriere på computeren betyder, at jeg bruger mindre tid på de sider.

En anden ting er e-mail; dem er vi mange, som modtager mange af, og ikke alle er lige vigtige. Men de er omtrentligt lige forstyrrende. Jeg er ikke sikker på, at mit eget system er optimalt endnu, så det kan være, at der skal ske ændringer.

I alle tilfælde er der masser af belæg for at minimere de små forstyrrelser i arbejdet.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det har glædet mig at læse dette indlæg,- endelig at blive gjort opmærksom på, at den nye teknologi også har negative virkninger. Jeg er helt enig i at de nævnte små forstyrrelser har stor indvirkning på effektiviteten af os - og kan sågar medvirke til at udvikle stress. Den nye teknologi kræver en brugsanvisning, så forstyrrelser undgås. - (Lean? - ja også i denne forbindelse). Der er nogle, der påstår, at vor effektivitet er faldet - og de små forstyrrelser kan være forklaringen? Hver gang en forstyrrelse sker, kan det være særdeles skadeligt, hvis forstyrrelsen sker på et uheldigt tidspunkt, hvor tankerne netop har set en vej ud af et naturligt problem. "Tråden" mistes - lige præcis den samme tråd er pludselig forsvundet. - Spildt tid? - Koncentrationen er næsten umulig - resultat? (Det ved jeg ikke meget om, men det er ikke usandsynligt, at den måske bliver ledt til en uhensigtsmæssig "vej i forvirringernes rundkørsel"). Der er brug for tid til koncentration,- hvis vi virkelig ønsker innovation hurtigere. Hvorfor ikke planlægge en tidsramme/ for koncentration, hvor alle forstyrrelser lukkes ude for en tid?

  • 0
  • 0

Inspirerende indlæg, med potentiale som forstyrrende element! :-)

Jeg har dog den tanke, at det er med forstyrrende elementer lidt som med virus/bakterier og vores immunforsvar. I de rette doser, kan det gøre os stærke og træne os til at blive mere robuste.

  • 0
  • 0

Hvorfor ikke planlægge en tidsramme/ for koncentration, hvor alle forstyrrelser lukkes ude for en tid?

Det er en interessant tanke, og jeg har selv delvist taget midler i brug for at holde forstyrrelserne nede - bl.a. med LeechBlock.

På bloggen, jeg linkede til i indlægget, diskuterer skribenten bl.a. også at opsætte "boundaries" for brugen af teknologi (se http://matt.might.net/articles/work-life-b... ). Han har selv indstillet sit trådløse internet, så det kun er aktivt på visse tidspunkter af dagen - formentlig i erkendelse af, at mange fristelser og potentielle forstyrrelser kommer fra internettet. For nogle er dette sikkert for drastisk, men hvis man virkelig føler, at man spilder for meget tid på internettet, er det en udmærket løsning; man dør ikke af at bruge mindre tid på internettet:-)

Andre lukker eksempelvis for e-mail, mens arbejde pågår, og åbner den kun i bestemte, korte perioder; det kunne være et andet middel til at skære ned på forstyrrelserne.

  • 0
  • 0

Jeg har dog den tanke, at det er med forstyrrende elementer lidt som med virus/bakterier og vores immunforsvar. I de rette doser, kan det gøre os stærke og træne os til at blive mere robuste.

Det kan du nok have ret i; kunsten er så at finde "de rette doser". Det kan der sikkert ikke siges noget generelt om, men uanset omfanget er det godt at være bevidst om effektiviteten i det, man foretager sig.

En fin udlægning af dette gives på bloggen, jeg nu flere gange har omtalt:

The "work more; sleep less" mentality is misguided.

To be clear, I'm not advocating getting any less work done.

I'm not necessarily arguing for working fewer hours either.

Rather, I advocate efficiency.

I've observed the "work more; sleep less" types in many professions. They brag about working late nights and long weekends.

The equation for work is: output = unit of work / hour × hours worked

"Work more, sleep less" people tend to focus too much on the hours worked part of the equation.

The unit of work / hour part of the equation--productivity--is just as (if not more) important.

The book Rework by Jason Fried and David Heinemeier Hansson does an excellent job debunking the necessity of "work more; sleep less."

Hacking productivity boosts your maximum theoretical output.

When crunch time hits for a "work more; sleep less" individual, he stresses and panics. He cannot throttle up on output. He is at capacity.

When crunch time hits for a high-efficiency individual, her output skyrockets, because she can ramp up the hours worked part of the equation.

  • 0
  • 0

Interessant, specielt i en tid, hvor åbne kontormiljø eller storrumskontorer bliver mere og mere almindelige. Det sparer kvadratmeter, men går utvivlsomt også ud over koncentrationen og dermed kvaliteten af det udførte arbejde.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten