3D-print uden filter bloghoved

Lad 2018 være året, hvor nuancerne kommer med i debatten om 3D-print

Lad 2018 blive året, hvor vi i fællesskab højner kvaliteten af vores dialog omkring Industry 4.0.

Sådan skriver Frank Faurholt i sit nyeste indlæg på ing.dk, hvor han opfordrer læsere til at forholde sig kritisk til al den information, der bliver spyttet ud i diverse spalter og på digitale platforme.

Jeg er enormt enig i Faurholts agenda. Det er uhyre vigtigt, at dialogen om Industri 4.0 – og den lange række af relaterede begreber der følger herunder - højnes og bliver saglig.

Kampen for nuancer i debat om 3D-print

Jeg har selv stillet mig i skudlinjen og råbt vagt i gevær. Her på ing.dk har jeg blandt andet tidligere skrevet om, hvordan det er nødvendigt at højne debatten om mit felt, 3D-print.

Det er ikke begrebet Industri 4.0, der er problemet. Snarere når begreberne Industri 4.0 og disruption eksempelvis bliver hevet op af hatten og debatteret som to ligestillede begreber - så er det, at kæden hopper af.

Som Frank Faurholt selv skriver, var Industri 4.0 en vision om, hvordan automation og produktion kan se ud om 20 år og frem. Men debatten er blevet unuanceret, og hvad der startede som en debat om, hvad teknologier kan om 20 år fra nu, bliver nu bredt opfattet som værende teknologier, der venter lige rundt om hjørnet.

Men det omtalte hjørne ligger hengemt og stadig langt ude i fremtiden. For at blive inden for terminologien, er det kun lette lysstråler, man gennem et kikkertsigte svagt kan ane glimte rundt om det benævnte hjørne.

Vi vinder mest på en nuanceret debat

Frank Faurholt anbefaler læsere at have en sund kildekritik. Det kor tilslutter jeg mig. Men jeg vil dog også anbefale medier generelt til at forholde sig kritisk til aktører, der har kommercielle interesser i at udbrede en unuanceret debat om Industri 4.0.

De eneste, der vinder på at udbrede en hype om eksempelvis 3D-print, er de aktører, der ikke selv egentlig fremstiller 3D-print, men kaprer markedsværdi ved at udtale sig unuanceret om mulighederne med 3D-print, som jo bare lige venter rundt om hjørnet.

Selv herhjemme i Danmark har vi aktører, der vinder på at debattere 3D-print på den måde. Og et kernebegreb for dem er disruption.

Men for alle andre parter er en unuanceret debat desværre mere skadelig. Det giver falske forhåbninger.

Lad 2018 være året for den nuancerede debat

I 2018 vil jeg gøre mit for at højne debatten om 3D-print.

Som jeg har sagt tidligere, er 3D-print fremtiden. 3D-print har uhyre meget at byde på, og udviklingen går stærkt. 3D-print er på mange områder både en hurtig og billig produktionsform. Og i disse år kommer der flere aktører på banen, som udvikler nye 3D-printere.

Selvfølgelig skal der være højt til loftet, når vi snakker Industri 4.0. Men det er vigtigt, vi holder os for øje, at teknologisk udvikling tager tid.

Denne artikel er en del af Ingeniørens Automationskampagne. Læs mere her
Er indehaver af 3D-print-virksomheden Damvig A/S 3D Printed Solutions. Han har beskæftiget sig med 3D-print siden 1990’erne og er én af dem i kongeriget, der ved mest om teknologien. Han blogger om nye teknologier, trends og tendenser – råt for usødet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten