projekt globalt bloghoved

Kvinder i Afrika på dagsordenen

Hvilke faktorer stimulerer kvinders lyst og muligheder for at etablere selvstændige virksomheder i Afrika? I fredags mødtes den danske Afrikakommission for at udvikle nye idéer og muligheder til gavn for kvinder i Afrika.

150 deltagere deltog i Mozambiques hovedstad Maputo til konferencen "Women and Employment". Her blev det bl.a. diskuteret, hvordan skaber man flere meningsfyldte arbejdspladser for afrikanske kvinder? Hvad skal der til for, at kvinder får den indflydelse, deres arbejdsbyrde berettiger dem til?

Uligheden mellem kvinder og mænd en tydeligvis en barriere for udvikling og vækst i Afrika. Her ejer kvinderne kun omkring én procent af kontinentets samlede økonomiske midler. Og kun omkring 10 procent af alle lønninger i Afrika går i dag til kvinder, selv om de i gennemsnit arbejder 10-15 timer længere end mænd. Når jeg besøger landsbyer, ser man ofte mændene sidde og snakke på torvet, mens kvinderne knokler i marken. Hvilken stigning i produktiviteten kunne man ikke opnå, hvis mændene gik mere ind i et arbejde, så flere landbrugsvarer kunne produceres til at sælge på markedet?

Værter for konferencen var Mozambiques premierminister, Luísa Dias Diogo og udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Vil regeringen hæve bistanden til Afrika igen?

Det er positivt, at den danske regering med statsminister Fogh i spidsen er begyndt at interessere sig for kvinder i Afrika. Men det er lidt svært at blive klog på, hvorfor Fogh har etableret en Afrikakommission? Er det igen en kopi af Tony Blair, som havde en sådan kommission for et par år siden?

Fogh har som statsminister nedskåret dansk ulandsbistand med 2-3 millarder kr. om året, hvilket betyder, at Danmark 6 år efter regeringsskiftet har et stort efterslæb ift. størrelsen af bistand til Afrika. Lad os håbe, at statsministeren udover Tony Blair har Jens Otto Krag som forbillede, hvor vi stadig husker hans ord "Man har et standpunkt til man tager et nyt". Det har vi set omkring klimaet, hvor Fogh har skiftet fra at basere sig på Lomborg til at være vært for et topmøde næste år. Tør vi håbe på, at det også sker i den finanslov, som regeringen fremlægger om 14 dage? Tør regeringen tage Afrika kommissionen alvorligt når det kommer til at øge støtten til Afrika? Der er nok at rette op på, da regeringen og Dansk Folkeparti er i fuld gang med at flytte penge fra det langsigtede arbejde i 15 program-samarbejdslande i Asien, Latinamerika og Afrika til "den politiske værktøjskasse", herunder genopbygningen i Iraq og Afghanistan.

Afrika Kommissionen består af 18 medlemmer, blandt andet Tanzanias præsident, Mozambiques premierminister, direktøren for Verdensbanken, præsidenten for den Afrikanske Udviklingsbank, ledende forskere samt højtstående medlemmer fra bl.a. den Afrikanske Union, FN og EU. Den endelig rapport fra kommissionen vil blive præsenteret i maj næste år.

Du kan læse mere om Afrikakommissionen og finde relevante baggrundsdokumenter på hjemmesiden www.africacommission.um.dk

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten